Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
13 ochorení, ktoré ohrozujú vaše pľúca: Čo robiť, ak sa vám ťažko dýcha?
Zdielať na

13 ochorení, ktoré ohrozujú vaše pľúca: Čo robiť, ak sa vám ťažko dýcha?

Archívna reportáž

Rakovina pľúc je len jedno z vážnych ochorení, ktoré ich ohrozujú

Keď sa nadýchnete, vaše pľúca sa naplnia vzduchom bohatým na kyslík, ktorý sa dostane do krvného obehu a cirkuluje ním. Väčšinu času vaše pľúca vykonávajú túto zásadnú prácu bez toho, aby ste si to všimli. Mnoho zdravotných problémov však môže spôsobiť, že pohodlné a efektívne dýchanie nie je také ľahké. Ktoré to sú?

1/13 Zápal priedušiek (akútna bronchitída)

Stovky vírusov môžu spôsobiť bežnú nádchu.Väčšinou, keď ju chytíte, prejaví sa to najmä v nose a hrdle. Niekedy sa však prechladnutie zmení na zápal priedušiek- akútnu bronchitídu. Tento stav spôsobuje, že priedušky sa zapália a vytvárajú viac hlienu, čo môže viesť k nepríjemnému kašľu a nepríjemnému pocitu na hrudníku. Akútna bronchitída zvyčajne zmizne sama v priebehu niekoľkých týždňov. Ak sa pridruží bakteriálny zápal, treba ho liečiť antibiotikami.

2/13 Astma

Astma spôsobuje opuch dýchacích ciest a nadmerný vznik hlienu v pľúcach, ale je to skôr chronický - zvyčajne celoživotný - stav než dočasný stav spôsobený infekciou. Ak máte astmu, kapacita pľúc môže byť nižšia, pretože opuch a hlien obmedzujú pohyb vzduchu v pľúcach. Počas astmatického záchvatu sa dýchacie cesty zúžia, čo môže spôsobiť dýchavičnosť a bez liečby ohroziť život.

3/13 Alergie

Alergie na peľ, prach a domáce zvieratá, zvyčajne neovplyvňujú pľúca. Ale alergie a astma idú často ruka v ruke. Ak máte obe ochorenia, vystavenie sa alergénu, akým je napríklad peľ, môže vyvolať astmatický záchvat.

4/13 Anafylaxia

Najzávažnejší typ alergickej reakcie, nazývaný anafylaxia, postihuje  aj pľúca. Telo upadne do šoku, dýchacie cesty sa stiahnu a hrdlo môže napuchnúť natoľko, že cezeň nemôže prejsť dostatok vzduchu. Anafylaxia je život ohrozujúca, preto ihneď zavolajte 155 a použite adrenalínové pero.

5/13 CHOCHP (chronická obštrukčná choroba pľúc)

CHOCHP je zastrešujúci pojem, ktorý zahŕňa chronickú bronchitídu a emfyzém-rozduť pľúc. Vyvinie sa často u ľudí, ktorí dlhodobi fajčia. Väčšina ľudí s CHOCHP má niektoré príznaky chronickej bronchitídy aj emfyzému. Bronchitída sa týka zápalu v prieduškách v pľúcach. Emfyzém nastáva, keď sú zničené malé vzduchové vaky v pľúcach, nazývané alveoly. V poškodenom tkanive sa môže zachytiť vzduch. Výsledkom je, že z pľúc sa do krvného obehu nedostane dostatok kyslíka.

6/13 Chrípka 

Chrípka môže spôsobiť množstvo nepríjemných príznakov, vrátane horúčky, bolesti tela a suchého kašľa. Vírus, ktorý spôsobuje chrípku, môže infikovať bunky v pľúcach a začať sa reprodukovať v pľúcnom tkanive. To vedie k silnejšiemu zápalu, pretože imunitné bunky sa snažia bojovať, aby sa zbavili vírusu. Chrípka môže  poškodiť pľúca, pretože zvyšuje pravdepodobnosť, že dostanete ďalšiu infekciu, ako je zápal pľúc.

7/13 Zápal pľúc

Či už nasleduje po chrípke alebo udrie samostatne, zápal pľúc, ktorý môže byť spôsobený baktériami alebo vírusmi, spôsobuje naplnenie vzduchových vakov tekutinou a hnisom. Ľudia so zápalom pľúc často vykašliavajú hlieny, rýchlo dýchajú, pociťujú dýchavičnosť a ostrú bolesť na hrudníku.

8/13 COVID-19

COVID-19 môže poškodiť pľúca niekoľkými spôsobmi. Podobne ako pri chrípke, u niektorých ľudí, ktorí dostanú koronavírus, ktorý spôsobuje COVID-19, sa ako komplikácia vyvinie zápal pľúc. V takom prípade sa vzduchové vaky naplnia tekutinou. U niektorých ľudí je zápal pľúc súvisiaci s COVID-19 taký závažný, že vedie k syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS). Ide o typ zlyhania pľúc spôsobený poškodením pľúcneho tkaniva. Ľudia s ARDS potrebujú ventilátor-  stroj, ktorý „dýcha“ za nich,aaby sa pľúca mohli zahojiť.

9/13 Tuberkulóza (TBC)

Toto infekčné ochorenie vzniká, keď špecifický typ baktérie dosiahne alveoly (drobné vzduchové vaky) v pľúcach. Niektorí ľudia, ktorí sú nositeľmi tejto baktérie, nevedia, že ju majú, ale u iných sa objavia vážne príznaky. V každom prípade môže infekcia poškodiť pľúca.

10/13 Cystická fibróza

Cystická fibróza je spôsobená dedičnou poruchou génu. U ľudí, ktorí ho majú, sa tvorí hlien, pot a tráviace šťavy, husté a lepkavé, nie riedke. Upchávajú orgány v tele, vrátane pľúc. Ľudia, ktorí majú toto ochorenie, často vykašliavajú hlien a dostávajú časté pľúcne infekcie.

11/13 Rakovina pľúc

Rakovina pľúc sa vyvíja, keď bunky v pľúcach nekontrolovateľne rastú a zoskupujú sa do nádoru. Ako nádor rastie, ničí zdravé tkanivo okolo seba. Ak je nádor v pľúcach dostatočne veľký, môže zablokovať dýchacie cesty a sťažiť dýchanie. Rakovina môže tiež začať v iných častiach tela a šíriť sa do pľúc ako metastázy.

12/13 Intersticiálna choroba pľúc (pľúcna fibróza)

Zahŕňa asi 100 chronických porúch, ktoré spôsobujú zápal a zjazvenie (fibrózu) v pľúcach. Hromadenie zjazaveného tkaniva končí zničením vzduchových vakov a kapilár v pľúcach a sťažuje získanie dostatočného množstva kyslíka. Nakoniec pľúca stuhnú a dýchanie je čoraz ťažšie

13/13 Ochorenie srdca

Pľúca a srdce úzko spolupracujú, takže keď je jeden orgán poškodený, druhý často trpí. Niektoré srdcové problémy môžu viesť k pľúcnej hypertenzii- typu vysokého krvného tlaku v tepnách v pľúcach a na pravej strane srdca. V priebehu času sa krvné cievy v pľúcach zužujú, takže krv cez ne preteká ťažšie. Inokedy sa u ľudí so srdcovými problémami vyvinie pľúcny edém, čo je nahromadenie tekutiny vo vzduchových vakoch v pľúcach, ktoré sťažuje dýchanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie