Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ak sa vám menia pľúca na väzivo, týchto 7 príznakov vás upozorní
Zdielať na

Ak sa vám menia pľúca na väzivo, týchto 7 príznakov vás upozorní

V ľudských pľúcach objavili 12 druhov plastov. Aj znečistenie ich poškodzuje a vedie k fibróze.

Počuli ste už o pľúcnej fibróze? Tkanivo pľúc pri tejto nepríjemnej chorobe tuhne a pľúca sa už nedokážu pružne rozpínať. Na pľúcnu fibrózu upozornia jasné príznaky, ktoré si netreba mýliť so starnutím!

Kto sa pozastaví nad tým, že jeho starnúci rodič sa už zadýchava pri chôdzi či bežných činnostiach? Ak sa však pridá neutíchajúci kašeľ, únava a výrazne vyduté nechtové lôžka na rukách a nohách,bolo by chybou pripisovať tieto symptómy starnutiu. Tieto príznaky sú však dosť všeobecné a dokonca i lekári si ich môžu zameniť s príznakmi iných bežných dýchacích ochorení. Aj kvôli tomu sa pľúcna fibróza často diagnostikuje neskoro. Preto je dôležité, aby ste si vy a vaši blízki všímali akékoľvek telesné zmeny a nespájali ich len s pribúdajúcimi rokmi.

Čím skôr sú tieto príznaky odhalené, tým rýchlejšie môžete byť testovaní a diagnostikovaní. Získate potrebný lekársky dohľad a psychickú podporu. Včasná a presná diagnóza, a následná liečba, môžu minimalizovať príznaky  a znížiť pravdepodobnosť nezvratného poškodenia pľúc.

Čo sa s pľúcami pri fibróze deje?

Pľúcne mechúriky následkom fibrózy a zjazvenia stuhnú a nie sú naďalej schopné pružne meniť objem. Pľúcne mechúriky sú malé vzduchové vačky, ktoré zodpovedajú za prenos kyslíka zo vzduchu do krvi pri nádychu a naopak oxidu uhličitého z krvi do vzduchu. Zjazvené a stuhnuté tkanivo nedokáže dostatočne zaisťovať výmenu vzduchu. U niektorých pacientov s pľúcnou fibrózou dochádza len k miernym dýchacím ťažkostiam, ktoré si všimnú až pri ozajstnej námahe. U iných sa ale rozvinie ťažšia dýchavica, ktorá ich obmedzuje pri každodenných činnostiach.

K možným príznakom pľúcnej fibrózy patria tieto:

  • veľká únava pri normálnych činnostiach 
  • zadýchanie sa pri bežných činnostiach, napr. pri chôdzi po schodoch 
  • ťažkosti s hlbokým nádychom 
  • suchý neodbytný kašeľ 
  • pocit zovretia na hrudi 
  • závraty 
  • bolesť na hrudi

Odborní lekári odporúčajú vo vyššom veku pravidelne kontrolovať pľúcne funkcie, a to najmenej jedenkrát za rok. Príznaky tak bude možné riešiť čo najskôr. Všetky príznaky oznámte lekárovi. Čím skôr sa o nich zmienite, tým skôr sa s nimi bude môcť začať niečo robiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie