Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Prečo vám šklbe svalmi? Toto sú najčastejšie dôvody
Zdielať na

Prečo vám šklbe svalmi? Toto sú najčastejšie dôvody

Archívna reportáž

Kofeín pomáha predčasne narodenm bábätkám

Väčšinou dokážeme ovládat svoje svaly bez toho, aby sme o tom premýšľali. Ale niekedy sa nám môžu vymknúť spod kontroly – môžu pulzovať alebo sa sťahovať a nemôžu sa uvoľniť. Zášklby a kŕče sú najčastejšie v stehnách, lýtkach, rukách, pažiach, bruchu, rebrách a klenbách chodidla. Môžu zahŕňať časť svalu, celý alebo skupinu svalov. Lekári si nie sú vždy istí, prečo k nim dochádza, ale môže ich spustiť niekoľko bežných spúšťačov.

Zášklby očných viečok

Máte pocit, že vám viečko vyťukáva morzeovku? Tomu sa hovorí myokémia. Tieto náhodné zášklby, ktoré môžu byť slabé alebo aj intenzívne, sa vyskytujú na hornom alebo dolnom viečku. Spúšťače môžu byť stres, fajčenie, vietor, jasné svetlo, príliš veľa kofeínu a nedostatok spánku. Aj keď sú nepríjemné, zášklby sú neškodné a zvyčajne rýchlo zmiznú, ale v priebehu niekoľkých dní sa môžu vrátiť. Zášklby, ktoré trvajú viac ako niekoľko dní, môžu byť znakom očného problému, ako sú suché oči alebo glaukóm. Môžu tiež vznikať, ak máte problém, ktorý ovplyvňuje pohyb svalov tváre. V zriedkavých prípadoch môžu byť zášklby očí znakom mozgových alebo nervových porúch, ako je Bellova obrna, roztrúsená skleróza a Tourettov syndróm. Ale tieto stavy spôsobujú aj iné príznaky.

Nízky obsah elektrolytov

Aby vaše svaly správne fungovali, potrebujú prísun minerálov, ako je draslík a horčík. Ak vám dochádzajú, vaše telo vám pošle správu: kŕče a zášklby. Elyktrolyty môžete minúť pri silnom potení alebo intenzívnom cvičení, ich nedostatok však môžu spôsobiť aj niektoré lieky. Môžete tiež stratiť príliš veľa elektrolytov po hnačke alebo vracaní.

Nedostatok vody

Ak nebudete mať dostatok vody, vaše svaly budú mať s väčšou pravdepodobnosťou viac zášklbov a kŕčov. Nie je to len voda – keď sa veľa potíte alebo strácate telesné tekutiny, keď ste chorí strácate aj elektrolyty, čo je ďalší častý dôvod svalových zášklbov.

Stres

Stres môžete niekedy považovať za dôvod bolestí hlavy alebo nespavosti, no môže spôsobiť aj napätie a bolesť svalov. Vyskúšajte relaxačnú techniku, ako je masáž alebo meditácia,

Príliš veľa kofeínu

Kofeín vás dokáže ráno naštartovať a vytiahnuť z popoludňajšieho útlmu. Ale príliš veľa kofeínu môže spôsobiť svalové zášklby v rôznych častiach vášho tela. Iné stimulačné drogy, ako napríklad amfetamíny, majú rovnaký účinok.

Nedostatok spánku a vyčerpanie

Ak ste unavení alebo vyčerpaní, zášklby a kŕče môžu byť jedným zo spôsobov, ako vám to telo dáva najavo. Vaše svaly môžu tiež pociťovať bolesť alebo sú len všeobecne slabé.

Ste mimo formy

Ak si všimnete kŕče po cvičení alebo prechádzke, možno budete musieť venovať viac času budovaniu svalov. Keď svaly dostatočne nepracujú, je pravdepodobnejšie, že budú po cvičení príliš unavené – a budú mať kŕče. Pridajte silový tréning do svojho režimu aspoň dvakrát týždenne.

Lieky

Ak máte vysoký krvný tlak alebo ochorenie srdca, váš lekár vám môže nasadiť tabletky na odvodnenie, tiež nazývané diuretiká. Nútia vás viac močiť, čo znižuje množstvo draslíka vo vašom tele – a môže spôsobiť svalové kŕče. Iné lieky, ako niektoré antidepresíva, môžu spôsobiť zášklby. Niektoré lieky na epilepsiu a psychózu môžu spôsobiť zášklby očných viečok.

Serotonínový syndróm

Ak vašimi svalmi trhá v priebehu niekoľkých hodín po užití nového lieku alebo po zmene dávky, zavolajte svojho lekára. Môžete mať tento stav, ktorý vzniká, keď niektoré lieky alebo doplnky spôsobujú, že sa nahromadí príliš veľa chemického serotonínu v mozgu. Ide o vážny stav, ktorý zvyčajne prichádza s veľmi vysokou horúčkou a inými príznakmi a vyžaduje si lekársku pomoc.

Ochorenie obličiek

Obličky často nedávajú včasné varovné signály, že sa zhoršuje ich stav. Keď sa veľmi poškodia, môžete si všimnúť svalové kŕče spolu s ďalšími príznakmi. Ak máte cukrovku, vysoký krvný tlak alebo iné problémy súvisiace s obličkami, poraďte sa so svojím lekárom, ak začnete pozorovať svalové kŕče.

Lou Gehrigova choroba – tiež známa ako ALS

Zášklby svalov na rukách a nohách môžu byť jedným z prvých príznakov tohto stavu, nazývaného aj amyotrofická laterálna skleróza (ALS). Stáva sa to preto, že nervy, ktoré posielajú správy z mozgu a miechy do svalov, prestanú fungovať. Posielajú nepravidelné signály skôr, ako ich prestanú posielať úplne.

Zovretý miechový nerv

Miechové nervy prechádzajú medzi stavcami a pokračujú do rôznych častí tela. Niekedy platničky medzi stavcami prasknú a pohybujú sa, pričom zvierajú miechový nerv. Môžete cítiť zmeny vo svaloch, ktoré riadi nerv. Lekár môže diagnostikovať problém počas fyzického vyšetrenia alebo pomocou MRI alebo CT vyšetrenia.

Neuropatia

Keď sú nervové bunky poškodené, mení sa spôsob, akým komunikujú medzi sebou a s mozgom. Zášklby a kŕče môžu byť varovnými signálmi, že tento stav ovplyvňuje nervy, ktoré ovládajú svaly. Niektorí ľudia sa s neuropatiou narodia, ale môže sa to stať v dôsledku zranenia, infekcie, choroby, alkoholizmu a užívania niektorých liekov. Diabetes je hlavnou príčinou neuropatie.

Isaacsov syndróm

Tento zriedkavý stav vzniká, keď nervy neustále vysielajú signály, ktoré spôsobujú, že sa svaly hýbu, aj keď im to mozog alebo miecha neprikazuje. To spôsobuje svalové zášklby, kŕče a stuhnutosť. Môže tiež spôsobiť vlnenie svalov, akoby sa niečo pohybovalo pod kožou. Tiež je známy ako neuromyotónia alebo Isaacs-Mertensov syndróm, príznaky pokračujú, keď spíte alebo ste v celkovej anestézii.

Súvisiace články

Najčítanejšie