Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trpíte závislosťou od nosných sprejov? Toto sú 4 spôsoby, ako sa jej môžete zbaviť!
Zdielať na

Trpíte závislosťou od nosných sprejov? Toto sú 4 spôsoby, ako sa jej môžete zbaviť!

Archívna reportáž

Ak ste alergik, ľahšie dostanete aj nádchu. Nosové kvapky však nie sú záchranou.

Pocit upchatého nosa pri nádche či alergii nie je nič príjemné. Ak to však s nosovými kvapkami preženiete, môže vzniknúť závislosť. A hoci sa jej ťažko zbavuje, dá sa to.

Kvapky, ktoré obsahujú účinné látky spôsobujúce odpuchnutie, zmiernenie prekrvenia a zdurenia nosovej sliznice sa nazývajú dekongestíva. Sú voľnopredajné, no môže na ne vzniknúť nepríjemná závislosť. Úľava pri pocite upchatého nosa síce prichádza rýchlo, ak však liečba trvá dlhšie ako 7 dní a dávka prekračuje odporúčané 1-2 kvapky denne, vzniká lieková nádcha, takzvaný sanorinizmus.

Ako zistíte, že ste závislí?

Dávky kvapiek či sprejov sa zvyšujú, no účinok sa naopak zoslabuje. Ak dekognestíva užívate dlhodobo, vzniká začarovaný kruh. Bez kvapiek máte neustále pocit plného nosa, keďže nosová sliznica je chronicky opuchnutá. To samozrejme zvyšuje nervozitu, podráždenie - a prichádza nutkanie siahnuť po ďalších kvapkách. Niektorí ľudia preto užívajú dekognestíva dlhé roky a spotrebujú aj 2-3 fľaštičky kvapiek či sprejov za týždeň. A aj ich správanie pripomína konanie iných závislých. Sú ľudia, ktorí si striekajú kvapky do nosa každú polhodinu a nepohnú sa bez nich z domu. Dokonca musia chodiť do rôznych lekární, pretože zamestnanci si už všimli, že si vždy berú niekoľko balení. Potrebujú mať totiž doma zásoby kvapiek a sú schopní pre ne ísť aj do iného mesta. Tento návyk je však nebezpečný. Okrem nepríjemného pocitu plného nosa a dusenia môže totiž dôjsť až k strate čuchu a dokonca aj k vážnemu poškodeniu nosovej priehradky.

Na čo si dávať pri užívaní kvapiek pozor?

  •  Ak ste alergik, veľmi ľahko si môžete privodiť závislosť. Alergická nádcha totiž trvá viac ako 7 dní. Vtedy je určite vhodné navštíviť lekára a zvoliť na liečbu špeciálne vhodnejšie spreje s antialergickým účinkom na ktoré závislosť nevzniká. Potom sú tu ešte neškodné prípravky s morskou vodou, nosové oleje, bariérový sprej do nosa pre alergikov v prášku a podobne. 
  • Myslíte si, že aj po siedmich dňoch môžete v liečbe pokračovať, ak zvolíte prípravok inej značky? Bohužiaľ, nie. Ak je účinná látka, teda efedrín či pseudoefedrín v konkurenčnom prípravku rovnaká, výsledkom bude vznik závislosti.

Ako z toho von?

  •  Ak ešte nemáte silný návyk, skúste spreje jednoducho vysadiť a vydržať pocit nepohodlia. Nenechajte sa odradiť, ak sa vám bude zo začiatku ťažšie dýchať. Na zmiernenie nepríjemných pocitov pri odvykaní sa odporúča postupne znižovať dávku alebo skúste použiť detských spreje alebo kvapky v nižších dávkach. 
  • Skúste si aplikovať kvapky len do jednej nosnej dierky, aby ste „mohli dýchať“ aspoň jednou, pokiaľ sa v druhej nosnej dierke nezmierni zdurenie sliznice a kým prestanete mať pocit upchatého nosa. Potom vysaďte sprej či kvapky úplne.
  • Nosné spreje a kvapky s efedrinom môžete nahradiť hypertonickým roztokom morskej vody. Jeho používanie je bezpečné a môžu si ho aplikovať aj tehotné a dojčiace ženy či deti 
  • Ak ste si návyk „budovali“ niekoľko mesiacov či rokov, vyhľadajte odbornú pomoc. Nie ste s týmto problém jediní a netreba sa zaň hanbiť. Pacientom, ktorí trpia sanorinizmom, lekári zvyčajne nasadia nosné kortikoidné spreje. Tie majú protizápalový účinok, zmierňujú opuch sliznice, pocit upchatého nosa a sú nenávykové. Dôležitá je trpezlivosť- ich hlavnou nevýhodou je, že začnú naplno účinkovať až po niekoľkých dňoch pravidelného užívania. Dekongestíva majú síce okamžitý účinok, ale s ich pomocou by ste sa opäť ocitli v bludnom kruhu závislosti na kvapkách.

Najčítanejšie