Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
9 varovných príznakov ochorenia pečene. Takto ho odhalíte skôr, ako sa zhorší!
Zdielať na

9 varovných príznakov ochorenia pečene. Takto ho odhalíte skôr, ako sa zhorší!

Je možné, že máte ochorenie pečene bez toho, aby ste o tom vedeli. Veľa ľudí s problémami s pečeňou sa nezdá byť chorými a necíti sa zle. Keď sa poškodenie pečene zhorší, objavia sa príznaky. Ak zaznamenáte niektoré z týchto symptómov, okamžite choďte k lekárovi, než bude príliš neskoro.

Rôzne choroby, podobné príznaky

Existuje viac ako 100 rôznych ochorení pečene. Majú rôzne príčiny vrátane:

  • infekcie,
  • pitia príliš veľa alkoholu,
  • liekov, nelegálnych drog alebo toxínov,
  • obezity,
  • rakoviny.

Aj keď existujú rôzne choroby a rôzne príčiny, mnohé stavy pečene ju poškodzujú podobným spôsobom. Z tohto dôvodu môžu vyzerať podobne a spôsobiť podobné príznaky.

Akútne aj chronické poškodenie

Niekedy s poškodením či zlyhaním pečene súvisia akútne či rýchlo sa objavujúce príznaky. Príčinou môže byť predávkovanie liekmi, môžu to spôsobiť aj bylinné doplnky, vírusy a autoimunitné stavy. Ale väčšinou sú ochorenia pečene a zlyhanie pečene chronické. To znamená, že k nim dochádza postupne, pretože pečeň sa časom pomaly poškodzuje. V tomto prípade sa príznaky môžu objaviť aj postupne.

Včasné príznaky ochorenia pečene

Možno si ich vôbec nevšimnete, a ak predsa, môže byť ťažké zistiť, čo ich spôsobuje. Je to preto, že skoré príznaky problémov s pečeňou sú nejasné, ako napríklad:

  • bolesť brucha,
  • bez pocitu hladu,
  • únava alebo nedostatok energie,
  • hnačka,
  • nedôvodný pocit choroby či ťažkosti.

Žltá koža alebo oči (žltačka)

Keď sa pečeň viac poškodí, môžete si všimnúť jasnejšie príznaky. Vaša pokožka a očné bielka sa môžu sfarbiť dožlta. Lekári tomu hovoria žltačka. Stáva sa to vtedy, keď sa z vašich červených krviniek nahromadí príliš veľa žltej látky nazývanej bilirubín. Za normálnych okolností by pečeň odbúrala bilirubín. Poškodená pečeň to však robiť nestíha, takže hladiny stúpajú.

Svrbivá pokožka

Ak máte trvalé problémy s pečeňou, môžete pociťovať svrbenie. Deje sa to aj napriek tomu, že na koži nemáte vyrážku alebo čokoľvek iné. Svrbenie môže sťažiť spánok a nepomáha ani škriabanie sa. 

Opuchnuté brucho (ascites)

Ak je pečeň zjazvená, môže blokovať prietok krvi do pečene a zvýšiť tlak v krvných cievach okolo nej. Preto tekutina presakuje von a hromadí sa v bruchu. V brušnej dutine môže byť len trochu tekutiny alebo jej môže byť dosť veľa. Brucho sa môže veľmi zväčšiť a pupok sa môže vytlačiť. Niekedy sa v tekutine nahromadia baktérie a sú nutné antibiotiká. Ak je v bruchu veľa tekutiny, je potrebné ju odsať.

Opuchnuté nohy alebo členky

U niektorých ľudí s ascitom opuchnú tiež nohy a členky, keď sa v bruchu nahromadí tekutina.

Bledá stolica a tmavý moč

Hnedá farba stolice pochádza zo žlčových solí vytvorených vašou pečeňou. Ak pečeň neprodukuje žlč normálne, alebo ak je prietok z pečene zablokovaný, stolica vyzerá bledo ako farba hliny. Bledá stolica sa často vyskytuje spolu so žltou kožou (žltačka). Neodbúraný bilirubín, ktorý spôsobuje, že pokožka vyzerá žlto, môže tiež spôsobiť, že moč je nezvyčajne tmavý.

Únava a zmätok

Mnoho ľudí s ochorením pečene trpí pretrvávajúcou únavou. Je to príznak hromadenia toxínov, pretože pečeň ich nečistí tak, ako by mala. Hromadenie toxínov v tele a krvnom obehu môže tiež ovplyvniť funkciu mozgu. Vzniká zmätok a sústredenie je náročné. Môže sa objaviť zabúdanie alebo dokonca halucinácie, keďže ochorenie pečene ovplyvňuje mozog.

Nevoľnosť a zvracanie

Pri ochorení pečene žalúdok nemusí fungovať správne. Ako choroba a poškodenie pečene pokračujú, zvýšené hladiny toxínov tento stav ešte zhoršujú. Pretrvávajúca nevoľnosť alebo vracanie sú často príznakom problémov s pečeňou. Ak zlyháva pečeň, môžete sa objaviť krv aj vo zvratkoch alebo výkaloch.

Ľahká tvorba modrín alebo krvácanie

Ak zlyháva pečeň, ľahšie sa tvoria modriny a rany dlhšie krvácajú. Hoci ľudia s pokročilým ochorením pečene sú náchylní na krvácanie, majú tiež väčšiu pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín.

Červené metličky a „pavučiny“

Lekári tieto pavučiny nazývajú névy. Často sa vyskytujú na lícach, nose a krku. Jedna štúdia na ľuďoch, ktorí boli alkoholici, zistila, že sú silným indikátorom problémov s pečeňou. Ľudia s týmito pavučinami majú tiež často začervenané dlane. Škvrnité červené dlane sú ďalším príznakom pokročilého ochorenia pečene.

Súvisiace články