Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nepriateľ žalúdka: Táto baktéria vám môže spôsobiť rakovinu
Zdielať na

Nepriateľ žalúdka: Táto baktéria vám môže spôsobiť rakovinu

Archívna reportáž

K vzniku žalúdočných vredov prispieva aj stres

Tyčinková baktéria Helicobacter pylori obľubuje prostredie ľudského žalúdka a tenkého čreva. Ľudia väčšinou ani netušia, že majú v tele helikobaktera, pretože sa cítia úplne zdraví. No to sa môže rýchlo zmeniť.

Niektorí ľudia sú proti škodlivému pôsobeniu helikobaktera odolnejší a nemajú v podstate žiadne ťažkosti. Iných však môže táto nebezpečná baktéria poriadne potrápiť. Dlhodobo neliečená infekcia vedie k vredom na žalúdku alebo v hornej časti tenkého čreva a môže byť dokonca príčinou rakoviny žalúdka. Helicobacter pylori totiž napáda sliznicu žalúdka, čo je veľmi nebezpečné, keďže sliznica slúži ako ochrana pred kyselinou potrebnou na trávenie.

Úplne stačí, aby baktérie poškodili výstelku len na niektorých miestach. Potom kyselina preniká do stien žalúdka, čo spôsobuje bolesti, dokonca krvácanie. Zároveň to zabraňuje pohybu potravy v tráviacom trakte. Príznaky preto môžu byť veľmi nepríjemné. Patria medzi ne problémy s trávením, silné pálčivé bolesti, nafukovanie i nedobrovoľné chudnutie. Vedci boli dlho presvedčení, že vredy máme zo stresu, z korenistej stravy, fajčenia alebo alkoholu. Až v roku 1982 zistili, že väčšinu žalúdočných vredov spôsobuje Helicobacter pylori.

Pozor na tmavú stolicu!

Brucho môže bolieť aj po prejedení alebo po pikantnom či ťažkom jedle. Pri infekcii helikobakterom však príznaky trvajú dlhodobo a môžu byť aj veľmi obťažujúce. Ľudia nakazení helikobakterom často pociťujú intenzívnu bolesť brucha či žalúdka, ktorá pretrváva. Môžu mať ťažkosti s prehĺtaním alebo pocit, že sa im nespracovaná strava chce vrátiť zo žalúdka naspäť do úst. Helikobakter spôsobuje aj problémy so vstrebávaním vitamínov, takže pri dlhotrvajúcej infekcii môže telu chýbať napríklad veľmi dôležitý vitamín B12, ktorý ovplyvňuje činnosť nervov.

Veľmi vážnym prejavom je krvavá alebo tmavá stolica či krvavé alebo čierne vývratky, ktoré vyzerajú ako kávová usadenina.To všetko sú totiž prejavy krvácania poškodenej sliznice a tieto stavy často poukazujú na vredy žalúdka. Sliznicu žalúdka poškodzujú aj nesteroidné protizápalové lieky. Bohužiaľ, vred na žalúdku môže aj prasknúť a spôsobiť vnútorné krvácanie, čo je stav, pre ktorý treba okamžite volať 112. Príznakom prasknutého vredu býva čerstvá svetločervená krv v stolici alebo vo vývratkoch. Pridružiť sa môže ostrá bolesť žalúdka a tiež problémy s dýchaním, závraty alebo mdloby, bledosť a studená pokožka, čo sú prejavy šoku.

Aké sú príznaky nákazy helikobakterom?

  • ostrá pálčivá bolesť v bruchu (zosilnie pri hlade)
  • strata chuti do jedla
  • nevoľnosť
  • nadúvanie
  • časté grganie
  • nedobrovoľné chudnutie

Liečte sa spoločne

Doteraz nie je presne známe, ako helikobakter infikuje organizmus. Isté však je, že baktéria sa prenáša z človeka na človeka cez sliny, vývratky alebo stolicu, prípadne i spoločne používaný riad. Helikobakter sa šíri aj kontaminovanou potravou alebo vodou. Najviac prípadov infekcií je u detí. Pravdepodobnosť nákazy je vyššia, ak ľudia nemajú spoľahlivý prístup k čistej tečúcej vode, žijú v spoločnej domácnosti s mnohými ľuďmi alebo žijú v internátnom zariadení. Prípadne vtedy, ak bývajú alebo dovolenkujú v preľudnenej rozvojovej krajine, v zlých nehygienických podmienkach alebo ak ich partner, dieťa alebo spolubývajúci má diagnostikovanú infekciu helikobakterom.

Aj preto je vhodné v prípade ťažkostí viacerých členov domácnosti začínať s liečbou spoločne, aby nedošlo k opätovnej nákaze toho, kto sa vyliečil. Helikobakter sa diagnostikuje zo stolice a pri podozrení na vredy lekár môže urobiť vyšetrenie žalúdka pomocou hadičky, ktorú pacient prehltne – takzvanou gastrointestinálnou endoskopiou. Je to síce nepríjemný, ale nebolestivý zákrok so zaručeným výsledkom. Liečba trvá 1 až 2 týždne, doliečovanie ešte ďalších pár dní – podľa stavu. Lekári predpisujú kombináciu aspoň 2-3 liekov. Sú to antibiotiká, probiotiká a lieky, ktoré znižujú množstvo žalúdočnej kyseliny. Môže to byť až 10 kusov tabliet, je však dôležité ich užívať presne podľa predpisu.

Ako sa ochrániť pred helikobakterom?

  • Po použití WC, pred prípravou jedla alebo pred jedením si umyte ruky. Naučte to aj svoje deti.
  • Vyhýbajte sa potravinám, ktorých pôvod nepoznáte alebo sa nedajú umyť.
  • Pite vodu z hodnoverných zdrojov.
  • V oblastiach, kde je helikobakter častý, nejedzte nič, čo nie je dôkladne uvarené.

Súvisiace články

Najčítanejšie