Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
9 výziev starnutia. Na čo sa treba pripraviť?
Zdielať na

9 výziev starnutia. Na čo sa treba pripraviť?

Archívna reportáž

Pohyb je nesmierne dôležitý aj vo vyššom veku

Cvičíte.Zdravo sa stravujete. Na niekoho vo vašom veku ste v celkom dobrej kondícii. Starnutie však môže priniesť zdravotné problémy, pretože naše telo sa mení. Nie každý ich dostane, no niektoré ochorenia a ťažkosti sú s pribúdajúcim vekom stále viac bežné. Čo nás môže čakať a ako sa pripraviť?

1. Budete horšie znášať infekcie

Keď máte viac ako 65 rokov, váš imunitný systém už nie je taký silný, ako býval. Seniori tvoria väčšinu ľudí, ktorí zomierajú alebo sú hospitalizovaní pre problémy súvisiace s chrípkou. Vek zvyšuje riziká vážnych komplikácií chrípky, ako sú:

  • Zápal pľúc
  • Sepsa (bakteriálna infekcia v krvi )
  • Zhoršenie iných pľúcnych a srdcových chorôb

Každoročné očkovanie proti chrípke je nevyhnutnosťou. Ak ste starší ako 65 rokov, opýtajte sa svojho lekára na očkovanie proti chrípke a tiež proti pneumokokom.

2. Priberiete na hmotnosti

S pribúdajúcim vekom strácate svaly. O to je ťažšie udržať kilá, aby sa nešplhali nahor. Dôvodov je viacero. Okrem ubúdajúceho svalstva, ktoré spaľuje kalórie, sa stanete tiež menej aktívnymi. Vaše telo tiež bude spaľovať pri rovnakých fyzických aktivitách menej kalórií, ako keď ste boli mladší.

Pravdepodobne viete, že nadváha alebo obezita zvyšuje riziko mnohých zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby, vysoký krvný tlak, cukrovka a mŕtvica . No kilá navyše môžu pre starších ľudí predstavovať ešte väčšiu záťaž. Každodenné pohyby ako chôdza a vstávanie zo stoličiek sú ťažšie. Obezita a opotrebovanie kĺbov idú často spolu. Opýtajte sa svojho lekára na spôsby, ako si udržiavať hmotnosť. Každé kilo dole pomôže.

Jedným zo spôsobov je cvičenie.  V trvaní 30-60 minút denne, čo je vhodné pre mladších dospelých, nemusí byť reálne pre mnohých starších ľudí. Najlepšie je spolupracovať so svojím lekárom, aby ste si vytvorili  cvičebný plán, ktorý zodpovedá úrovni vášho zdravia a kondície. Pamätajte, že nikdy nie je neskoro začať! Dokonca aj jednoduché cvičenia na tonizáciu svalov vám môžu pomôcť zostať v pohybe.

3. Budete mať problémy so spánkom

Deti a dospievajúci potrebujú spať dlhšie ako mladí dospelí. Ale v seniorskom veku sa budeme musieť vrátiť k 7 až 9 hodinám každodenného spánku ako v tínedžerskom veku.

Štúdie ukazujú, že väčšina problémov so spánkom nesúvisí so starnutím. Môže však prameniť zo zdravotných alebo emocionálnych stavov, ktoré sa objavujú, keď starneme. Starnutie ovplyvňuje aj náš vzorec spánku a bdenia. čím sme starší, tým sme večer skôr ospalí a ráno sa skôr prebúdzame. To platí, aj keď ste predtým boli nočnou sovou. Ak nemáte dostatok spánku po dosiahnutí veku 50 rokov, môže to zvýšiť pravdepodobnosť, že budete mať problémy s pamäťou, bolesťami, depresiou a nočnými pádmi.

4. Môžete byť podvýživení

Naše výživové potreby sa s pribúdajúcim vekom menia. Staršiemu telu môžu ľahšie chýbať určité vitamíny a živiny. Patrí medzi ne vitamín B12 (neprijímame ho ani z potravín); vápnik (s pribúdajúcim vekom potrebujeme viac); vitamín D (naša pokožka ho tak dobre "nenasaje" zo slnka); a vitamín B6 (potrebujeme ho na udržanie zdravých a silných červených krviniek).

Zvyčajne všetko, čo potrebujete užívať, je akýkoľvek multivitamín, ktorý ponúka minimálnu dennú potrebu vitamínov. S dávkami by ste to nemali preháňať, vysoké dávky môžu byť škodlivé. Ak užívate nejaké lieky na predpis, dajte svojmu lekárovi vedieť, ktoré doplnky užívate, aby ste sa vyhli akýmkoľvek nevhodným interakciám.

5. Budete mať krehkejšie kosti

Mnoho seniorov sa bojí pádu. Postupujúce roky môžu ovplyvniť vašu rovnováhu a spôsobiť, že budete menej stabilný a istý na nohách. Pády môžu byť obzvlášť nebezpečné, ak máte osteoporózu- keď sú vaše kosti menej husté a náchylnejšie na zlomeniny a zlomeniny. Takmer každý človek trpí rednutím kostí, ak žije dostatočne dlho, ale ženy vo veku 50 rokov a staršie majú dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že si zlomia kosť v dôsledku osteoporózy, ako ich mužskí rovesníci.

Silnejšie kosti si môžete udržať takto:

  • Jedzte veľa ovocia, zeleniny a potravín s vysokým obsahom vápnika.
  • Opýtajte sa svojho lekára, či potrebujete doplnok vitamínu D. Staršie telo ho zo slnka absorbuje menej.
  • Zdvíhajte závažia alebo robte cvičenia, ktoré využívajú váhu vlastného tela (chôdza, kliky, drepy).
  • Prestaňte fajčiť a vyhýbajte sa nadmernému množstvu alkoholu (viac ako dva alebo tri nápoje denne).

6. Budete mať väčšie riziko, že dostanete rakovinu

Vedeli ste, že vek je najväčším rizikovým faktorom rakoviny? Zvýši sa, keď dosiahnete vek 50 rokov. Polovica všetkých druhov rakoviny sa vyskytuje u ľudí starších ako 65 rokov. V prípade rakoviny pľúc je stredný vek 70 rokov.

Vedci presne nevedia, prečo sú starší ľudia náchylnejší na rakovinu. Môže to byť jednoducho tak, že ste boli dlhšie vystavení látkam spôsobujúcim rakovinu. Alebo možno je vaše telo menej schopné robiť opravy poškodených buniek.

Starnutie však neznamená, že ste predurčení dostať rakovinu. Môžete si osvojiť zdravé návyky , ktoré vám pomôžu znížiť riziká

Schudnite. Obezita je spojená s 13 rôznymi typmi rakoviny, vrátane rakoviny prsníka , hrubého čreva a pankreasu.
Obmedzte červené a spracované mäso.
Cvičte pravidelne. Pomáha nielen predchádzať niektorým druhom rakoviny, ale aj predchádzať ich návratu.
Mali by ste sa tiež opýtať svojho lekára na tieto skríningové vyšetrenia:

Muži nad 50 rokov:

Kolorektálny karcinóm
Rakovina prostaty
Rakovina kože

Ženy nad 50 rokov:

Rakovina prsníka
Rakovina hrubého čreva
Rakovina krčka maternice
Rakovina kože

7.  Môžete mať depresiu

Nie je to nevyhnutná súčasť starnutia.  Ale mnohí depresívni seniori nie sú diagnostikovaní.  Môžu mať príznaky, ktoré svedčia pre subsyndromálnu depresiu. Môžete pociťovať menšie potešenie alebo záujem o aktivity a ľudí ako predtým, ale nemáte úplne rozvinuté príznaky ťažkej depresie .

Je pravdepodobnejšie, že budete v depresii, ak máte dlhodobé zdravotné problémy, ako sú srdcové choroby alebo artritída, ktoré obmedzujú váš život. Ľudia, ktorí potrebujú domácu zdravotnú starostlivosť, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať tento stav v porovnaní s inými staršími dospelými.

Ak sa takto cítite niekoľko týždňov alebo mesiacov, poraďte sa so svojím lekárom. Jednoduché zmeny životného štýlu alebo stravy - a niekedy aj lieky - môžu byť všetko, čo potrebujete, aby ste znovu získali nadšenie pre život.

Liečiť ho môžu aj lieky a psychoterapia, tiež nazývaná talk terapia . Osamelosť môže viesť k depresii. Preto hľadajte spôsoby, ako sa spojiť s ostatnými. Porozprávajte sa s priateľmi a rodinou. Pripojte sa k triede alebo skupine. Robte dobrovoľnícku prácu. Nájdite akékoľvek spôsoby, ako obohatiť svoje telo a ducha.

8. Zhorší sa vám pamäť

Keď starneme, dochádza k určitej strate pamäti dochádza, keď starneme. Starnúci mozog ukladá informácie trochu iným spôsobom, takže je ťažšie spomenúť si na nedávne udalosti. Nemusíte sa teda obávať, ak sa prichytíte pri hľadaní mena alebo zabudnete, kam ste odložili kľúče od auta.

Čo však nie je normálne, je, ak si nepamätáte jednoduché veci, ako napríklad postupovať podľa pokynov alebo receptov, alebo ak zabudnete cestu domov. Mohlo by to byť príznakom vážnejšej straty pamäti spôsobenej zdravotným stavom, ako je demencia alebo Alzheimerova choroba. Ak áno, vaša pamäť sa časom pravdepodobne zhorší.

9. Budete horšie tolerovať alkohol

Každý má iný limit. Niektorí si bez problémov dajú jeden alebo dva drinky denne, iní si bez ujmy nemôžu dať ani jeden pohár.

Napriek tomu sa tolerancia alkoholu zvyčajne pohybuje opačným smerom ako váš vek. To znamená, že účinky ako napríklad  pomalší reakčný čas pocítite skôr a s menším počtom dúškov, ako keď ste boli mladší.

Ak pijete viac ako jeden nápoj každý deň, je dobré o tom informovať svojho lekára. Je to dôležitá súčasť vášho zdravotného záznamu a môže ovplyvniť akékoľvek lekárske ošetrenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie