Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kašlete po prekonaní covidu či chrípky? Inhalujte a pomôžte svojim pľúcam.
Zdielať na

Kašlete po prekonaní covidu či chrípky? Inhalujte a pomôžte svojim pľúcam.

Kašeľ môže byť príznakom rakoviny pľúc

Ak ste prekonali covid a ešte stále kašlete, mali by ste svojim dýchacím cestám pomôcť, aby sa zregenerovali. Existuje viacero podporných terapií, ktoré prispejú k obnoveniu funkčnosti a kapacity pľúc. Inhalácia je jednou z nich.

Prečo by sme mali používať inhalátor, keď stačí napariť sa nad hrncom? Medzi naparovaním a inhalovaním je totiž zásadný rozdiel a tieto dve metódy sa naozaj nedajú zamieňať. 

„Naparovanie sa nad hrncom, v ktorom je roztok so slanou vodou, môže byť nebezpečné, pretože sa môžete obariť. Navyše je oveľa menej účinné ako inhalácia. Pri naparovaní vzniká para s určitými časticami roztoku,ktorý síce vdychujeme, ale nedostáva sa nám do dýchacích ciest a už vôbec nie do dolných dýchacích ciest. Ak však použijeme inhalačný prístroj, unikátna technológia tohto prístroja rozprašuje inhalovaný roztok alebo minerálnu vodu na malé čiastočky, ktoré prechádzajú do spodných dýchacích ciest a prenikajú až do pľúcnych alveol. V horných aj dolných dýchacích cestách pôsobí tento aerosól preventívne alebo v prípade, že použijeme k inhalácií liečivo, tak liečebne.“ hovorí MUDr. Marta Špániková, všeobecná lekárka pre deti a dorast. 

​Najlepšie je udržiavať svoje dýchacie cesty čisté a dostatočne zvlhčené, len tak totiž dokážu odolať vírusom a baktériám, ktoré ich v tomto premenlivom počasí napádajú častejšie.

„Najmä v chladných mesiacoch by sme mali mať inhalátor poruke. Inhalovať môžeme preventívne, najmä ak žijeme v znečistenom prostredí. Vtedy je vhodné inhalovať večer, aby sme si vyčistili dýchacie cesty. Ak to aj nerobíme preventívne, inhalátor by sme mali použiť vtedy, keď máme nádchu a z tej nám začína zatekať hlien do hrdla. Ak si večer lľahneme do postele a začneme kašľať, mali by sme začať inhalovať,“ hovorí MUDr. Marta Špániková

Ako často by sme mali inhalovať?

Ak inhalujeme preventívne, stačí jedenkrát za deň, ideálne večer, aby sme po inhalácii vykašľali všetko, čo sa v dýchacích cestách počas dňa zachytilo. V prípade,že inhalujeme liečebne, záleží od toho, o aké ochorenie ide: či inhalujeme len pre zvlhčenie dýchacích ciest, alebo inhalujeme aj liečivo. V takom prípade je ideálne inhalovať trikrát denne. Inhalovanie rôznych liečiv pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, ako sú napríklad bronchitída, kašeľ, zápal hrdla či iné ochorenia. Tekuté liečivo sa v inhalátore zmení na aerosól s malými časticami, ktoré sa v tejto forme ľahko dostanú hlboko do pľúc. Ak ste prekonali COViD-19, práve pravidelná inhalácia môže výrazne pomôcť dýchacím cestám  poškodeným vírusom. Vo výkonných inhalátoroch je možné inhalovať aj hustejšie liečivá, napríklad  na báze kyseliny hyalurónovej.

Aké sú typické ochorenia horných dýchacích ciest ?

  • nádcha- kýchanie, bolesť hlavy a upchatý nos
  • zápal vedľajších nosových dutín - upchatý nos, výtok z nosa, ktorý môže byť žltkastej či zelenej farby, pocit tlaku v dutinách, bolesť hlavy, horúčka,
  • laryngitída - škriabanie v krku, bolesť v krku, začervenanie a opuch hrdla
  • zápal mandlí - ťažkosti s prehĺtaním, hnisavý povlak

Súvisiace články