Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Svrbia vás často uši? Toto je 6 najčastejších dôvodov
Zdielať na

Svrbia vás často uši? Toto je 6 najčastejších dôvodov

Uši môžu svrbieť aj pri alergickej reakcii

Neviete sa prestať škriabať v ušiach? Svrbiaci zvukovod (trubica, ktorá spája vaše vonkajšie ucho s bubienkom) sa vyskytuje u ľudí v každom veku. To, ako si môžete proti nepríjemnému svrbeniu pomôcť, závisí od toho, prečo vás uši svrbia.

Bez ohľadu na príčinu svrbenia, nikdy nie je dobrý nápad strčiť si do uší nejaké predmety. Mohli by ste si poškodiť vnútorné ucho vrátane malých kostí, ktoré vám pomáhajú počuť.

Najčastejšie dôvody svrbenia v ušiach sú:

1. Nahromadenie ušného mazu. 

Tvorenie ušného mazu je spôsob, akým telo čistí odumreté kožné bunky a nečistoty z uší, no ak je ho príliš veľa, môže spôsobiť svrbenie.

Neodstraňujte si ušný maz pomocou vatových tyčiniek. To ho zatlačí hlbšie dovnútra, kde sa môže zaseknúť. Skúste radšej voľnopredajné ušné kvapky, ktoré maz rozrušia. Ak to nepomôže, navštívte svojho lekára. Na bezpečné odstránenie nahromadeného mazu môže použiť špeciálny nástroj. Vatovými tyčinkami si uši len opatrne vytierajte na okraji zvukovodu. S čistením uší to však nepreháňajte. Uši môžu tiež svrbieť, ak v nich nie je dostatok mazu.

2. Infekcie

Svrbenie uší môže byť niekedy príznakom ušnej infekcie. Spôsobujú ich baktérie a vírusy, zvyčajne pri prechladnutí, chrípke alebo alergii. Jeden druh infekcie, "plavecké ucho", môže vzniknúť, keď vám po plávaní zostane v uchu voda. Príliš veľa vody pri pravidelnom plávaní bez ochrany uší opotrebováva prirodzenú obrannú vrstvu zvukovodu proti choroboplodným zárodkom.

Ak chcete zastaviť svrbenie, budete musieť liečiť infekciu. Lekár vám môže predpísať ušné kvapky, ktoré budete musieť brať niekoľkokrát denne počas jedného týždňa. Iné infekcie môžu vyžadovať antibiotiká.

3. Kožné alergie

Koža vo vnútri uší môže svrbieť v dôsledku alergickej reakcie. Na vine môže byť kozmetický prípravok ako sprej na vlasy alebo šampón. Rovnako tak produkty, ktoré obsahujú nikel, napríklad náušnice. Plast, guma alebo kov, ktorý si vložíte do uší, ako napríklad štuple do uší alebo načúvací prístroj, môžu tiež spôsobiť vyrážku nazývanú kontaktná dermatitída.

Ak si chcete pomôcť, budete musieť zistiť, na čo ste alergický a prestať prípravok či predmet používať. Dovtedy vám môže lekár predpísať steroidný krém na zastavenie zápalu.

4. Ekzém alebo psoriáza 

Ak máte tieto kožné ochorenia, môžete mať sklony k svrbeniu zvukovodov. Tieto problémy zvyčajne vyliečite ušnými kvapkami. V závažných prípadoch možno budete musieť užiť aj kortikosteroidy. 

5. Čistenie uší

Vloženie vatových tampónov do uší môže zapáliť zvukovod a spôsobiť svrbenie. Určite neriešte svrbenie špendlíkmi, sponkami na papier, zápalkami ani prstami, môžete si totiž poškriabať kožu vo vnútri uší, čo uľahčuje vniknutie baktérií a spôsobí infekciu. 

6. Potravinové alergie 

Ak máte sennú nádchu alebo alergiu na peľ, môžu vás svrbieť uši, keď jete určité ovocie, zeleninu alebo orechy. Je to známy syndróm orálnej skríženej alergie, môžete si to všimnúť najviac počas sezóny alergie. Pocit pichania v ušiach by mal prestať, keď jedlo prehltnete alebo ho vyberiete z úst. Nekonzumujte potraviny, ktoré vám robia problémy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie