Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čo spôsobuje kovovú chuť v ústach? Toto je 12 najčastejších dôvodov
Zdielať na

Čo spôsobuje kovovú chuť v ústach? Toto je 12 najčastejších dôvodov

Archívna reportáž

O zuby a ďasná sa treba poriadne starať

Kovová chuť v ústach vie byť veľmi nepríjemná. Rovnako nepríjemné vie byť aj to, že vtedy neviete, čo ju spôsbuje. totot sú najčastejšie dôvody, prečo sa cítite,akoby stev v ústach stále mali lyžičku.

1/12 Zlá zubná hygiena

Ignorovanie  zubného zdravia môže viesť k infekciám zubov alebo ďasien, ako sú gingivitída alebo paradentóza. Závažnejší stav nazývaný akútna nekrotizujúca ulceratívna gingivitída-vážny zápal ďasien, sa môže vyskytnúť náhle. Spolu s ďalšími príznakmi môžu tieto problémy spôsobiť zápach z úst a kovovú chuť v ústach.

2/12  Problémy s dutinami

Čuch a chuť sú úzko prepojené. Takže akékoľvek problémy s prínosovými dutinami môžu ovplyvniť aj vaše chuťové poháriky. Keď si vyliečite infekciu prínosových dutín, vaše ústa by sa mali vrátiť do normálu.

3/12 Lieky na predpis

Zmeny chuti a sucho v ústach (ktoré môžu viesť k tejto kovovej chuti) sú vedľajšie účinky niektorých liekov. Medzi najbežnejších vinníkov patria antibiotiká, ako je tetracyklín, liek na dnu alopurinol, psychiatrický liek lítium a niektoré lieky na srdce.

4/12 Vitamíny

Každodenné multivitamíny s ťažkými kovmi ako zinok, železo alebo meď môžu zanechať kovovú pachuť. To isté platí pre tehotenské vitamíny, doplnky železa a vápnika a tiež lieky proti prechladnutiu, ktoré obsahujú zinok. Problém zvyčajne zmizne, keď vaše telo spracuje liek.

5/12 Poruchy trávenia

Pálenie záhy, nadúvanie, nadbytočný plyn, reflux - tieto príznaky poruchy trávenia môžu viesť k kovovej chuti v ústach. Keď si vyliečite tráviace ťažkosti, problém by mal zmiznúť.

6/12 Tehotenstvo

Rastie vo vás ďalší človek. A všetky tie hormóny, ktoré stúpajú vo vašom tele, môžu urobiť svoje a aj s vašimi chuťovými pohárikmi. Môžete stratiť chuť na svoje obľúbené jedlá alebo budete túžiť po zvláštnych maškrtách. A tiež môžete cítiť v ústach kovovú chuť, môže to byť dokonca jeden z prvých príznakov tehotenstva.

7/12 Demencia

Hoci jazyk je orgán, ktorý ochutnáva jedlo, mozog povie, aká je to príchuť. Demencia môže ovplyvniť časti tie mozgu, ktoré túto činnosť riadia. Keď nefungujú správne, môžete mať v ústach kovovú chuť.

8/12 Liečba rakoviny

Ožarovanie a chemoterapia vám môžu spôsobiť horkú alebo kovovú chuť v ústach. Problém môžete čiastočne zmierniť tým, že si budete dobre čistiť zuby, používať liečivé výpachy a udržiavať si čistú ústnu dutinu. Vedľajší účinok zvyčajne zmizne, keď skončíte s liečbou.

9/12 Zlyhávanie obličiek

Chronické zlyhanie obličiek spôsobené poškodením nervov cukrovkou, vysokým krvným tlakom, lupusom, chronickými infekciami alebo ochoreniami obličiek môže viesť k viacerým problémom v tele, jedným z nich je kovová chuť v ústach.

10/12  Píniové ústa

Tiež známe ako syndróm píniových orieškov. Je to zriedkavá porucha, ktorá spôsobuje intenzívnu horkú alebo kovovú chuť po konzumácii píniových orieškov, napríklad v peste. Môže trvať 1-3 dni po ich zjedení, kým sa dostaví kovová chuť a vydrží niekoľko týždňov. Väčšinou to prejde samo.

11/12 Poškodenie nervov

Nie je to bežné, ale váš chuťový vnem sa môže zmeniť napríklad po operácii mozgu na odstránenie nádoru. Dôvodom môže byť samotná operácia, alebo poškodenie nervov, ktoré spôsobuje poruchy chuti.  Častým poškodením nervov je  Bellova obrna- stav, ktorý dočasne znecitliví nervy vo vašej tvári.

12/12 Chemikálie

Ak sa v práci stertávate s kovovými výparmi, ako je oxid zinočnatý, môže to narušiť vašu chuť. Zvárači sú vystavení vysokému riziku ochorenia nazývaného horúčka z kovových výparov. Vyvoláva veľký smäd a spôsobuje kovovú chuť v ústach. Zvyčajne zmizne za 6-12 hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie