Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
10 dôvodov, prečo sa vám môžu robiť modriny
Zdielať na

10 dôvodov, prečo sa vám môžu robiť modriny

Archívna reportáž

Modriny sú varovným príznakom, že telo nie je v poriadku

S modrinami sa pravdepodobne bežne stretáva každý z nás. Stačí chvíľka nepozornosti, náhlenie, pád alebo akýkoľvek úder a modrina je na svete. Hoci nie sú modriny práve ozdobou na kráse a niekedy môžu byť aj bolestivé, vo väčšine prípadov nejde o závažné poškodenie a do niekoľkých dní sa modrina sama vstrebe bez akýchkoľvek následkov. V niektorých prípadoch však modriny môžu byť aj jedným z príznakov závažnejšieho ochorenia, poruchy zrážanlivosti krvi alebo nedostatku vitamínov.

Čo je to modrina?

Modrina alebo tiež krvný výron, podliatina či hematóm je označenie pre poranenie,ktoré vzniklo poškodením drobných ciev v oblasti pod kožou. Kvôli tomu dochádza k podkožnému krvácaniu, a než sa začne krv zrážať a krvácanie sa zastaví, nahromadí sa krv z poškodených cievok v oblasti, kde k úderu došlo.

Nahromadená krv presvitá cez pokožku a má charakteristickú modro-fialovú až čierno-modrú farbu. Oblasť môže byť opuchnutá a bolestivá. Červené krvinky obsahujú farbivo hemoglobín (ten slúži na prenos kyslíka do tkanív a oxidu uhličitého z tkanív do pľúc), ktoré dáva modrine charakteristickú farbu. Rozpadom červených krviniek a odbúravaním farbiva sa za pár dní modrina zmení na zelenú, hnedú a nakoniec žltú, až úplne zmizne

Pokiaľ vznikajú modriny často a ľahko, je potrebné spozornieť. Môže to byť signál toho, že v našom tele nie je niečo v poriadku. Od menej závažných výživových porúch a nedostatočného príjmu niektorých vitamínov, ktoré sa podieľajú na krvnom zrážaní alebo pružnosti ciev, cez zvýšenú krvácavosť spôsobenú podávaním niektorých liekov alebo získanú dedične až po závažné, ale menej časté ochorenia.

Prečo sa môžu modriny tvoriť? 

1. Nedostatok vitamínu C

Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu, ktorý je tiež súčasťou cievnej steny a zaisťuje jej pevnosť a pružnosť. Preto sa pri jeho nedostatku stávajú cievy krehké a ľahko praskajú (okrem modrín sa často objavuje krvácanie v oblasti očného bielka).

2. Nedostatok vitamínu K1

Táto forma vitamínu K je nevyhnutná na tvorbu dostatočného množstva zrážacích faktorov, a tým na správne zrážanie krvi. Prirodzene sa vyskytuje najmä v listovej zelenine a príjem stravou je u zdravého človeka dostatočný, nie je preto potrebné dodávať ho v podobe liekov (len na odporúčanie lekára).

3. Vrodené poruchy zrážanlivosti krvi

Napríklad hemofília (dedičná choroba postihujúca mužov, pri ktorej chýba niektorý z 13 zrážacích faktorov, dochádza pri nej ku krvácaniu do podkožia, ale aj do vnútorných orgánov a kĺbov).

4. Nedostatok alebo porucha funkcie krvných doštičiek 

Napríklad pri leukémii-rakovine krvi

5. Liečivá na riedenie krvi

Sú podávané ako prevencia upchatia ciev (a tým prevencia infarktu, mŕtvice, potratu atď.). Najčastejšie sa podáva kyselina acetylsalicylová, nízkomolekulárny heparín vo forme injekcií, prípadne warfarín.

6. Ďalšie liečivá

Dlhodobé užívanie kortikoidov (dochádza k stenčeniu cievnych stien, tie sú potom náchylnejšie na poškodenie) alebo hormonálna antikoncepcia.

7. Poškodenie pečene

Najčastejšie následkom cirhózy (čiže tvrdnutie pečene). Pečeň je miestom, kde sa tvoria zrážanlivé faktory.

8. Poruchy výživy (anorexia), poruchy vstrebávania živín (celiakia) a alternatívne stravovacie štýly , prísne diéty 

Vegetariáni, vegáni, makrobiotici a ďalšie stravovacie štýly môžu prinášať nedostatok vitamínu C

9. Choroby s krvácavými prejavmi

Brušný a škvrnitý týfus, ebola – v SR sa však nevyskytujú

10. Ďalšie ochorenie – predovšetkým sú to poruchy imunity

Pri týchto poruchách sú modriny  iba jedným z mnohých ďalších príznakov (napr. roztrúsená skleróza, amyloidóza, Cushingov syndróm).

Súvisiace články

Najčítanejšie