Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
11 príčin, prečo máte zimnicu. Dôvodom nemusí byť len horúčka!
Zdielať na

11 príčin, prečo máte zimnicu. Dôvodom nemusí byť len horúčka!

Archívna reportáž

Zimnica často sprevádza horúčku

Trasiete sa ako osika, drkocú vám zuby a je vám neskutočná zima? Tak vyzerá zimnica. Čo môže byť jej dôvodom?

1/11 Ťažké cvičenie

Fyzická aktivita, ktorá je skutočne intenzívna alebo trvá dlho – napríklad maratón, môže zvýšiť telesnú teplotu. Vyčerpanie z tepla alebo z horúčavy vám môže spôsobiť zimnicu. Môžete sa cítiť zmätene alebo sa vám môžu triasť svaly. Môžete dostať tiež hnačku alebo vracanie či omdlieť.

2/11 Nedostatočne aktívna štítna žľaza

Štítna žľaza je malá žľaza v tvare motýľa na krku. Produkuje hormóny, ktoré pomáhajú kontrolovať, ako vaše telo využíva energiu. Ak funguje nedostatočne, vzniká stav nazývaný hypotyreóza. Symptómy zahŕňajú únavu, zápchu a nízku srdcovú frekvenciu. Môžete mať tiež problémy s pocitom ustavičného chladu. V dôsledku toho môžete dostať zimnicu.

3/11 Hypoglykémia

Vzniká vtedy, keď hladina cukru v krvi klesne pod zdravú úroveň. Potenie či zimnica, to všetko môžu byť príznaky. Môžete pociťovať trasenie, slabosť, podráždenosť, hlad a nevoľnosť, kým sa hladina cukru v krvi opäť nezvýši.

4/11 Obličkové kamene

Sú to minerály a soli, ktoré sa zhlukujú v tvrdých usadeninách vo vašich obličkách. Telo sa ich odtiaľ snaží vypudiť cez močovody do močového mechúra, aby sa ich zbavilo. Niekedy sa kamene v močovodoch zaseknú a spôsobia infekciu. To môže spôsobiť zimnicu, nevoľnosť a horúčku.

5/11 Podchladenie

Keď trávite dlhší čas vo veľmi nízkych teplotách, vaše telo stráca teplo rýchlejšie, než si ho dokáže vyrobiť. To vedie k hypotermii. Triaška je jedným z príznakov. Môžete mať stratu pamäti a nezrozumiteľnú reč. Môžete byť tiež zmätení a ospalí.

6/11 Silné emócie

Keď máte pre niečo intenzívne pocity, môžete pociťovať „zimomriavky po chrbte“ alebo husiu kožu. Sprevádzajú uvoľňovanie dopamínu z vášho mozgu. Tento typ zimnice môžete mať napríklad, keď sa bojíte alebo keď počujete pieseň, ktorá sa vám naozaj páči.

7/11 Záchvat paniky

Záchvat paniky neovplyvňuje len vašu myseľ. Môžete mať aj fyzické príznaky. Môžu zahŕňať problémy s dýchaním, potenie a závraty. Môžete tiež dostať bolesť na hrudníku a zimnicu. Niekedy si ľudia myslia, že záchvat paniky je srdcový záchvat, pretože príznaky môžu byť rovnaké.

8/11 Vedľajší účinok narkózy

Ak ste boli v narkóze, môžete sa triasť, keď sa zobudíte. Je to preto, že vaša telesná teplota mohla počas operácie klesnúť. Akonáhle sa zobudíte, vaše telo sa začne znova zahrievať. Triaška by mala zmiznúť po 20 až 30 minútach.

9/11 Roztrúsená skleróza

Je to choroba, ktorá napáda váš centrálny nervový systém. Príznaky môžu zahŕňať necitlivosť a brnenie. Alebo môžete mať pocit pálenia. Môžete sa tiež stať oveľa citlivejšími na teplo a ľahko pocítite chlad.

10/11 Anémia

Stáva sa to, keď vaše telo nemá dostatok červených krviniek, takže nemôže prenášať správne množstvo kyslíka do vašich tkanív. Pri anémii je bežné cítiť sa unavený, slabý a mať pocit chladu. Tieto príznaky sa môžu zhoršovať, keď sa anémia prehlbuje.

11/11 Podvýživa

Niektoré vitamíny a minerály pomáhajú udržiavať vášmu telu správnu teplotu. Termoreguláciu ovplyvňujú zinok, meď a železo. Ak ich máte málo, môže vám byť zima a ľahko prechladnete.

Súvisiace články

Najčítanejšie