Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako správne ošetriť odreninu? Tieto 3 veci nerobte!
Zdielať na

Ako správne ošetriť odreninu? Tieto 3 veci nerobte!

Archívna reportáž

Aj na kolobežke sa môžete škaredo odrieť.

Pri ošetrení odrenín platia tri základné pravidlá: nemastiť, nezasypávať, neprekrývať! Odreniny vznikajú najčastejšie oškretím kože o vozovku pri páde pri rôznych športových aktivitách. Najčastejšie je poškodená iba povrchová vrstva kože. Taká odrenina nekrváca alebo krváca veľmi mierne. Býva však zvyčajne dosť bolestivá, pretože sa poškodia nervové zakončenia, ktorých je veľa práve v zodretom podkoží.

Povrchové odreniny, ktoré veľmi nekrvácajú, môžeme s bežným vybavením domácej lekárničky ošetriť doma. Spozornieť treba, ak rana začne mokvať či hnisať, je výrazne bolestivá alebo ak sa nehojí. Ďalej sa odporúča vyhľadať lekára aj v prípade, ak si človek odrel napríklad tvár alebo genitálie. Odborné ošetrenie odreniny je potrebné aj vtedy, ak má človek s týmto drobným poranením cukrovku a rany sa mu preto hoja ťažšie.

4 kroky pri ošetrovaní odrenín

Odreninu vyčistite
Odreniny bývajú často znečistené štrkom, škvarou alebo kamienkami, preto treba ranu vždy najprv vyčistiť. Môžeme ju umyť vodou a mydlom – najlepšie sa hodí tekuté neutrálne mydlo, prípadne, ak je rana veľmi znečistená, môžete na odstránenie nečistôt použiť mäkkú kefku. Vyčistiť ranu je dôležité, inak zvyšky škvary alebo kamienky do kože zarastú, komplikujú a predlžujú hojenie a môžu spôsobiť nepeknú jazvu.

Odreninu dezinfikujte

Existuje množstvo dezinfekcií na rany, od klasického peroxidu vodíka cez dezinfekcie na báze jódu až po dezinfekcie vhodné pre deti, ktoré po nanesení nepália. Dezinfekcia na báze jódu sa musí vyvarovať ľudia, ktorí majú na jód alergiu. Môžete použiť aj takzvaný tekutý obväz, ktorý sa na drobnú odreninu nanáša vo forme spreja a okrem dezinfekcie vytvorí na odrenine ochrannú vrstvu.

Odreninu nemastite, nezasypávajte, neprekrývajte!

Menšie odreniny sa najlepšie hoja na vzduchu, rany teda nemažeme masťami ani ich nezasypávame, a pokiaľ to nie je nutné, neprekrývame. Vytvorí sa chrasta, ktorá ranu chráni a pod ňou sa postupne tvorí nová koža. Chrastu nestrhávame, až bude pod ňou nová pokožka dostatočne odolná, odpadne prirodzene sama. Určite nepoužívajte „preventívne“ antibiotickú masť ani zásyp! Keď sa však rana zatiahne, je vhodné ju pravidelne premazávať, aby sa nevytvorila nevzhľadná jazva.

Skúste vlhké hojenie

Ďalší spôsob ošetrenia odrenín je tzv. vlhké hojenie. Je to krytie alebo gély, ktoré sa na ranu nanesú, chránia ju, bránia zaneseniu infekcie do rany a udržujú v rane vlhké prostredie, vhodné pH a ďalšie podmienky, ktoré zaisťujú správnu tvorbu novej kože. Tieto gély a krytie ochránia ranu, a keď sa vytvorí chrasta, výrazne menej praská a rana sa hojí rýchlejšie. Gély stačí nanášať jedenkrát denne v tenkej vrstve a nechať zaschnúť, nemusí sa prekrývať. Pokiaľ potrebujeme ranu prekryť, napríklad pre dráždenie poranenej pokožky odevom, treba gélu naniesť o niečo viac, aby sa všetok nevstrebal do náplasti. Tiež je možné použiť špeciálne nesavé krytie.

Myslite na tetanus

Ďalším nebezpečenstvom, ktoré pri poranení číha, je tetanus. Je to infekcia rany baktériou clostridium tetani, ktorá vylučuje do tela neurotoxický jed. Táto baktéria sa vyskytuje predovšetkým v tráviacom trakte koní, hovädzieho dobytka a niekedy aj u ľudí a vylučovaním výkalov sa dostáva do okolitého prostredia. Môžeme sa nakaziť, ak sa pri poranení spóry baktérií dostanú do nášho krvného obehu. Ochorenie sa prejavuje kŕčmi a stratou koordinácie. Polovica chorých svojmu ochoreniu podľahne. V SR sa proti tetanu povinne očkuje. Pokiaľ si nie ste istí platnosťou očkovania proti tetanu, môžete sa nechať preočkovať.

Ako odreninám najlepšie predísť?

Najmä deti majú odreniny pomerne často. Pri športe treba vždy používať ochranné pomôcky, ako sú chrániče a helmy. Je dobré mať pri sebe dezinfekciu, náplasť a obväzy, prípadne gél podporujúci hojenie drobných poranení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie