Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Všetko o chlamýdiách: Zákerná infekcia ohrozuje pohlavné orgány, pľúca i oči – 1. časť
Zdielať na

Všetko o chlamýdiách: Zákerná infekcia ohrozuje pohlavné orgány, pľúca i oči – 1. časť

Archívna reportáž

Chlamýdie sú zákerné ochorenie

Chlamýdie sú mikroskopické parazity. Svojou veľkosťou sa podobajú vírusom, ale najčastejšie ich zaraďujú medzi baktérie. Zaujímavosťou je, že oproti klasickým baktériám žijú a rozmnožujú sa vo vnútri buniek tela. Chlamýdie prežívajú v bunke aj celé roky, „spia“ a čakajú, kým sa organizmus oslabí, aby spôsobili infekciu. Chlamýdie sa vtedy rozmnožia, bunka sa rozpadne a „vyvrhne“ chlamýdie do okolia.

Chlamýdiové infekcie vedia byť zákerné, pretože majú veľmi podobné príznaky s ostatnými infekciami. Ich diagnostika býva ťažká a ich počet narastá. Väčšina ľudí si myslí, že tieto infekcie sú spojené predovšetkým s pohlavným stykom a následnou nákazou, ale v súčasnosti prevažujú najmä infekcie dýchacích ciest, očí, prípadne dochádza k následnému postihnutiu iných orgánov. 

Existuje mnoho druhov chlamýdií. Významné druhy napádajúce človeka sú Chlamydia trachomatis a Chlamydia pneumoniae. Chlamydia psittaci napáda predovšetkým zvieratá, ale môže sa preniesť na človeka.

Ako sa chlamýdie prenášajú?

  • Nechránený pohlavný styk, ktorým sa prenáša predovšetkým Chlamydia trachomatis. Táto infekcia zaberá prvé miesto v pohlavne prenosných chorobách. 
  • Kvapôčková infekcia – bránami vstupu infekcie sú vtedy sliznice úst a nosohltana alebo očná spojivka. K prenosu môže dôjsť dotykom, prsknutím, rozprávaním a priamym kontaktom. Nezriedka sa dá nakaziť cez rôzne predmety – uteráky, použitá posteľná bielizeň, spoločné sprchy vo verejných bazénoch, znížená hygiena v domácnostiach, jedlo alebo dokonca aj hmyz.
  • Nakaziť sa môže aj novorodenec počas pôrodu, ak je matka infekčná.
  • Existujú aj prípady, keď sa nakazili oční lekári pri vyšetrovaní infikovaných pacientov.
  • Chlamydia psittaci sa prenáša kontaminovaným trusom (kone, kozy, ovce, ošípané, mačky, atď.), perím (vtáky) alebo kontaminovaným prachom.

Sex s následkami – postihnutie urogenitálneho ústrojenstva

Pôvodcom tohto ochorenia je iba Chlamydia trachomatis. K nakazeniu dochádza nechráneným pohlavným, análnym aj orálnym stykom s nakazeným človekom. Najviac ohrozenou skupinou sú ľudia vo veku 15 – 30 rokov. Táto infekcia je najčastejšou príčinou neplodnosti mužov aj žien. Inkubačná lehota je 1 – 3 týždne. Rizikové faktory sú nedodržiavanie zásad bezpečného sexu a udržiavanie sexuálneho kontaktu s viacerými partnermi. Vo väčšine prípadov prebieha infekcia bezpríznakovo. U viac ako 90 % žien s postihnutím močovej trubice sa infekcia neprejaví. 75 % žien a asi 50 % mužov s postihnutím pohlavného ústrojenstva sú tiež bez príznakov ochorenia. Pokiaľ sa predsa len niektoré symptómy prejavia, sú u mužov a žien odlišné.

MUŽI – u mužov sa chlamýdiová infekcia prejavuje zápalom močovej trubice. Až takmer polovica všetkých zápalov močovej trubice u mužov je spôsobená práve chlamýdiami. Pokiaľ sa infekcia prejaví, prvými príznakmi sú pálenie a bolestivosť pri močení, niekedy sa môže vyskytnúť vodnatý výtok z močovej trubice. Príznaky sa podobajú ľahkej forme kvapavky, preto lekári často liečia v prvom rade kvapavku. Ak je liečba neúspešná, vyšetrujú aj možnú prítomnosť chlamýdií. Inkubačná lehota je 10 – 20 dní. Ak sa infekcia nelieči včas, rozširuje sa z močových ciest do prostaty a následne cez semenovody k semenníkom a nadsemenníkom. Môže vzniknúť dokonca aj zápal konečníka. Zápal je veľmi bolestivý a môže vyústiť až do neplodnosti.

ŽENY – sliznica pošvy u žien je proti chlamýdiám odolná, preto infekcia zasahuje krčok maternice. Prejavy väčšinou nie sú nijako výrazné, a preto ženy svoj zdravotný stav často podcenia. Predovšetkým sa vyskytuje výtok (neurčitý, hlienovitý až hnisavý), bolestivosť pri pohlavnom styku, krvácanie v priebehu cyklu a rovnako ako u mužov svrbenie a pálenie pri močení. Postihnuté môžu byť aj vonkajšie pohlavné orgány výskytom pľuzgierikov. U žien postihujú chlamýdiové infekcie väčšinou zároveň krčok maternice aj močovú trubicu. Ak sa infekcia včas nezačne liečiť, postupuje infekcia cez maternicu na vajcovody a na vaječníky. Takéto postihnutie sa označuje ako hlboký panvový zápal, ktorý sa prejavuje silnou bolesťou v podbrušku, zvýšenou teplotou, poruchami menštruačného cyklu. Komplikáciami neliečenej infekcie sú neplodnosť, ktorej výskyt je častejší ako u mužov, možné mimomaternicové tehotenstvo, potrat alebo predčasný pôrod. Infekcia krčka maternice môže byť jedným z faktorov pre vznik rakoviny.

V niektorých prípadoch môže nakazená žena pri pôrode nakaziť novorodenca. Vstupnou bránou sú predovšetkým spojivky očí a nosohltan. V 40 % prípadov ochorejú novorodenci pár týždňov po pôrode chlamýdiovým zápalom spojiviek a u 10 % z nich sa po dvoch alebo viac týždňoch rozvinie novorodenecký zápal pľúc, ktorý môže byť až smrteľný.

Súvisiace články

Najčítanejšie