Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
10 dôvodov, prečo môžete mať mozgovú hmlu. Čo sa vtedy deje s mozgom?
Zdielať na

10 dôvodov, prečo môžete mať mozgovú hmlu. Čo sa vtedy deje s mozgom?

Mozgová hmla súvisí aj s menopauzou

„Mozgová hmla“ nie je ochorenie. Je to termín používaný pre určité príznaky, ktoré môžu ovplyvniť vašu schopnosť myslieť. Môžete sa cítiť zmätení alebo neorganizovaní, alebo je pre vás ťažké sústrediť sa či vyjadriť svoje myšlienky slovami. Trápi ľudí s dlhodobým kovidom, sú však aj iné príčiny, ktoré ju môžu spôsobiť.

1/10 Tehotenstvo

Pre mnohé ženy je počas tehotenstva ťažšie zapamätať si rôzne veci. Tehotenstvo mení telo, ktoré začína uvoľňovať chemické látky na ochranu a výživu dieťaťa. Práve tieto látky môžu v tehotenstve spôsobiť problémy s pamäťou.

2/10 Skleróza multiplex (MS)

Toto ochorenie postihuje centrálny nervový systém a môže zmeniť spôsob, akým mozog „hovorí“ so zvyškom tela. Približne polovica ľudí, ktorí majú SM, má problémy s pamäťou, pozornosťou, plánovaním alebo rečou. Pomôcť im môžu cvičenia na učenie a pamäť. 

3/10 Lieky

Niektoré druhy liekov - voľne predajné aj na predpis - môžu spôsobiť mozgovú hmlu. Ak pri užívaní liekov myslenie nie je také jasné, ako by malo byť, alebo prichádzajp roblémy s pamäťou, treba vyhľadať lekára. Určite by mal vedieť o všetkých liekoch, ktoré pacient užíva. Citlivosť na niektoré chemické látky v liekoch (prírodné aj umelo vyrobené) môže tiež spôsobiť mozgovú hmlu.

4/10 Rakovina a liečba rakoviny

Chemoterapia, liečba rakoviny, ktorá využíva silné chemické látky, ktoré zabíjajú nádorové bunky, môže viesť k tomu, čo sa niekedy nazýva „chemomozog“. Ľudia, ktorí podstupujú chemoterapiu,  môžu mať problémy so zapamätaním si detailov, ako sú mená alebo dátumy, mať problémy s multitaskingom alebo im môže trvať dlhšie dokončenie vecí. Zvyčajne mozgová hmla zmizne pomerne rýchlo, ale niektorí ľudia môžu byť ovplyvnení chemoterapiou aj dlho po liečbe. Samotná rakovina môže tiež spôsobiť „mozgovú hmlu“, napríklad ak rakovina zasiahla mozog.

5/10 Menopauza

Keď sa ženy dostanú do tohto štádia života, môže byť pre ne ťažšie učiť sa alebo pamätať si veci. Stáva sa to asi rok po poslednej menštruácii, zvyčajne okolo 50. roku života. Spolu s mozgovou hmlou môžu mať aj návaly horúčavy - náhle potenie s vyššou srdcovou frekvenciou a telesnou teplotou - a iné zmeny tela. Pomôcť môžu hormonálne doplnky a iné typy liekov.

6/10 Long covid

Mozgová hmla je vážnym a často popisovaným ríznakom u pacientov s long covidom. Zatiaľ sa nevie, na akom podklade tento príznak vzniká, predpokladá sa však, že ide o dôsledok vírusového záaplu mozgu. Mozgová hmla môže pretvávať aj po iných druhoch mozgových infekcií, narílad meningitíde.  

7/10 Chronický únavový syndróm (CFS)

Pri tomto stave sú telo a myseľ dlhodobo unavené. Ľudia s chronickým únavovým syndrómom sa môžu cítiť zmätení, zábudliví a neschopní sa sústrediť. Neexistuje žiadny známy liek na CFS, ale lieky a psychoterapia môžu pomôcť.

8/10 Depresia

Pri depresii si mnohí ľudia veci nepamätajú dobre. Súvisí so stratou energie a motivácie, ktorá prichádza s depresiou, no i depresia zrejme ovplyvňuje mozog spôsobom, ktorý spôsobuje mozgovú hmlu. Liečba depresie, ktorá zahŕňa lieky a psychoterapiu,funguje aj na zlepšenie mozgovej hmly.

9/10 Málo spánku

Mozog potrebuje spánok, aby mohol správne pracovať. Aj priveľa spánku však môže spôsobiť mozgovú hmlu. Spať mi ste mali 7 až 9 hodín. Aby ste si pred spaním dobre oddýchli, mali by ste po obede alebo tesne pred spaním vyhnúť kofeínu a alkoholu a počítač a smartfón by ste nemali mať v spálni. Mali by ste tiež ísť do postele a vstávať každý deň v rovnakom čase. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak si myslíte, že vaša mozgová hmla môže byť spôsobená poruchou spánku, ako je apnoe, nespavosť alebo narkolepsia.

10/10 Lupus

Toto dlhodobé ochorenie spôsobuje, že imunitný systém napadne telo a príznaky môžu byť v rôznych prípadoch rôzne. Približne polovica ľudí s lupusom má problémy s pamäťou, zmätenosť alebo problémy so sústredením. Neexistuje žiadny liek, ale lieky na podporu mozgovej činnosti a rozhovor s terapeutom môžu pomôcť.

Súvisiace články