Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Choroba kráľov: Záchvat dny vás môže zastihnúť z ničoho nič
Zdielať na

Choroba kráľov: Záchvat dny vás môže zastihnúť z ničoho nič

Archívna reportáž

Ľudia, ktorí ho zažili, opisujú také bolesti postihnutého kĺbu, že na ňom neznesú ani prikrývku. Je to veľmi nepríjemný a bolestivý stav. Prvý záchvat dny prichádza zvyčajne náhle, z plného zdravia.

Vyvolávajúcim momentom môže byť zjedenie veľkého množstva potravy bohatej na puríny spolu s alkoholom alebo samotný alkohol. Spúšťačmi však môžu byť aj trauma, chirurgický výkon, infekcia, nezvyčajná námaha, psychický stres alebo niektoré lieky na odvodňovanie organizmu. Akútna dnová artritída sa prejavuje bolestivým záchvatom zvyčajne v nočných hodinách, no môže vzniknúť aj kedykoľvek cez deň. Postihnutý kĺb bolí, sčervenie až do farby plameňa, čoskoro sa objaví opuch. Koža nad kĺbom je teplejšia až horúca, lesklá, vlhká a neskôr nadobúda až fialkastú farbu. Z celkových telesných príznakov sa vyskytuje vyčerpanosť, potenie, bolesti hlavy, zvýšená teplota...

Každý, komu pri vyšetrení objavia zvýšenú hladinu kyseliny močovej, sa musí obávať vypuknutia dny?

Nie, poznáme aj takzvanú asymptomatickú hyperurikémiu. Je to len biochemický, často náhodný nález u pacienta bez artritídy, tofov alebo ďalších príznakov. U časti pacientov však zvýšená hladina kyseliny močovej pripravuje cestu dne. Aj preto by pacienti s hyperurikémiou mali dodržiavať redukčnú diétu so zníženým obsahom purínov, tukov a cukrov. Dnu totiž často sprevádzajú obezita, vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu tukov a cukrov. Tieto choroby zvyšujú výskyt záchvatov dny a zhoršujú priebeh choroby.

Ktorý kĺb býva najčastejšie postihnutý?

Zvyčajne, až v 70 percentách prípadov, to býva prvý kĺb na palci nohy. Záchvat však môže postihnúť ktorýkoľvek kĺb v tele, spravidla niektorý veľký – koleno, členok alebo lakeť, alebo malý končatinový kĺb – zápästie, prsty. Až v 90 percentách prípadov prvý záchvat dny postihuje len jeden kĺb. Môže však postihnúť aj niekoľko kĺbov súčasne, lebo sa „sťahuje“ z jedného kĺbu na druhý, takže chorý vlastne zo záchvatu ani nevychádza. Niekedy sú záchvatom postihnuté aj šľachový úpon, šľachová pošva či samotná šľacha.

Ako dlho záchvat dny zvyčajne trvá?

Záchvat bez liečby spontánne ustupuje po siedmich až desiatich dňoch. Pri správnom liečení zvyčajne po 24 až 36 hodinách. Bolesti sa postupne zmierňujú, koža nad kĺbom bledne, prípadne svrbí a olupuje sa. V laboratórnom obraze sa zistí zvýšená hladina kyseliny močovej, počas záchvatu sú zvýšené zápalové parametre. Ak odoberieme vzorku synoviálnej tekutiny z postihnutého kĺbu, dajú sa objaviť kryštáliky vyzrážanej sodnej soli kyseliny močovej, ktoré kĺb podráždili.

Čo sa deje, keď záchvat odznie?

Nález na kĺbe sa zvyčajne úplne znormalizuje a nastáva pokojové, bezpríznakové, medzizáchvatové štádium. Tento interval môže trvať niekoľko týždňov, mesiacov i rokov. U niektorých pacientov sa už ďalší záchvat dny nikdy nevyskytne. U väčšiny chorých sa však zjaví ďalší atak do jedného roka. Nasledujúce záchvaty zvyčajne opäť pos tihujú jeden kĺb. Postihnutie niekoľkých kĺbov alebo viacero záchvatov na jednotlivých rôznych kĺboch za sebou však býva o niečo častejšie. Po ich odznení opäť nastáva bezpríznakové, medzizáchvatové štádium. S pribúdajúcimi rokmi sa záchvaty objavujú častejšie, v niektorých prípadoch bývajú menej intenzívne. Veľmi často sa objavujú v rovnakom ročnom období, napríklad na jar, na jeseň.

A ak sa cyklus choroby – záchvat a pokojné obdobie – viackrát opakuje?

Na opakovane postihnutých kĺboch sa môžu objaviť nezvratné deformity s prípadnými kožnými zmenami a ochorenie prechádza až do štádia tofov. Tofové usadeniny vyzerajú občas skutočne bizarne, koža nad tofmi sa stenčuje, stáva sa lesklou a možno cez ňu vidieť bielu masu. Tofózna dna sa vyskytuje častejšie, ak sa dna začne v mladšom veku. Tiež pri dlhom trvaní aktívnej a neliečenej choroby, po častých záchvatoch dny a pri pretrvávaní vysokých hladín kyseliny močovej v sére. V poslednom období výskyt tofóznej dny klesol pod 15 percent všetkých prípadov. Závažnejším postihnutím sú sprievodné mimokĺbové komplikácie.Pri zhoršenom metabolizme kyseliny močovej sa zvyčajne pridružujú aj už spomínaná porucha metabolizmu tukov a cukrov, obezita a vysoký krvný tlak. Preto treba od začiatku ochorenia dbať na stravu s nízkym obsahom týchto látok a absolútne sa vyvarovať alkoholu.

Ak pacient užíva lieky na znižovanie kyseliny močovej v sére – antiuratiká – aj počas záchvatu, paradoxne sa záchvat predĺži. Tieto lieky sa musia počas záchvatu vynechať. Používa sa špecifický liek obsahujúci kolchicín. Ak sa s liečbou zač ne včas, pozitívny ohlas sa dostaví takmer u 90 % pacientov. Môžu sa objaviť nepríjemné vedľajšie príznaky – hnačka, pocit na zvracanie. Vtedy sa liečba na 24 hodín preruší a pokračuje sa v zníženom dávkovaní, aby sa pacient doliečil. Na Slovensku je dostupná aj biologická liečba pre prípady akútnej dny, ktoré nereagujú na súčasnú liečbu. Ani u pacientov s ťažkými formami choroby tak pri včasnej liečbe nemusia vzniknúť nezvratné deformácie kĺbov a kvalita ich života sa zachová.

Súvisiace články