Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vyskúšajte 9 spôsobov, ako zmierniť reflux kyseliny bez liekov
Zdielať na

Vyskúšajte 9 spôsobov, ako zmierniť reflux kyseliny bez liekov

Reflux môže byť aj prejavom infekcia helicobacterom pylori

Predtým, než začnete užívať lieky na gastroezofageálny reflux, sa oplatí vyskúšať niekoľko zmien životného štýlu.

Ak máte trochu zachrípnutý hlas a cítite bolesť v krku, nemusí to byť len prechladnutie alebo predzvesť chrípky. Ale ak máte tieto príznaky už nejaký čas, môže ich spôsobiť nie vírus, ale chlopňa – váš dolný pažerákový zvierač.

To je sval, ktorý riadi priechod medzi pažerákom a žalúdkom, a keď sa úplne neuzavrie, žalúdočná kyselina a potrava prúdia späť do pažeráka. Lekársky termín pre tento proces je gastroezofageálny reflux; spätný tok kyseliny sa nazýva reflux kyseliny .

Kyslý reflux môže spôsobiť bolesti hrdla a chrapot a môže doslova zanechať zlú chuť v ústach. Keď reflux kyseliny spôsobuje chronické symptómy, je známy ako gastroezofageálna refluxná porucha alebo GERD. Najčastejším príznakom GERD je pálenie záhy — bolesť v hornej časti brucha a hrudníka.

"Tri príčiny – nedostatočné odstraňovanie potravy alebo kyseliny z pažeráka, príliš veľa kyseliny v žalúdku a oneskorené vyprázdňovanie žalúdka – prispievajú k refluxu kyseliny," hovorí doktorka Jacqueline Wolfová, gastroenterologička a docentka medicíny na Harvard Medical School a autorka knihy Sprievodca pre ženu k zdravému žalúdku: Prevezmite kontrolu nad zdravím tráviaceho traktu.

Ako sa zbaviť refluxu kyseliny?

Ak máte za sebou opakované epizódy pálenia záhy - alebo akékoľvek iné príznaky refluxu kyseliny - môžete vyskúšať nasledovné:

1. Jedzte striedmo a pomaly

Keď je žalúdok veľmi plný, môže dôjsť k väčšiemu refluxu do pažeráka. Skúste jesť radšej malé jedlá častejšie ako tri veľké jedlá denne.

2. Vyhýbajte sa niektorým potravinám

Ľudia s refluxom kyseliny v minulosti dostávali od lekárov odporučenie,aby zo svojho jedálnička vylúčili všetky okrem tých najvýraznejších potravín. Ale to už neplatí. Stále však existujú potraviny, ktoré spúšťajú reflux pravdepodobnejšie ako iné: mäta, mastné jedlá, korenené jedlá, paradajky, cibuľa, cesnak, káva, čaj, čokoláda a alkohol. Ak jete niektorú z týchto potravín pravidelne, môžete sa pokúsiť ich vylúčiť, aby ste zistili, či to reguluje váš reflux, a potom ich skúste pridať jednu po druhej.

3. Nepite sýtené nápoje

Spôsobujú vám grganie, ktoré posiela kyselinu do pažeráka. Namiesto perlivej vody pite čistú vodu.

4. Po jedle zostaňte stáť

Keď stojíte alebo dokonca sedíte, samotná gravitácia pomáha udržiavať kyselinu v žalúdku. Prestaňte jesť tri hodiny pred spaním. To znamená žiadne zdriemnutie po obede a žiadne neskoré večere alebo polnočné občerstvenie.

5. Nehýbte sa príliš rýchlo

Vyhnite sa intenzívnemu cvičeniu niekoľko hodín po jedle. Prechádzka po večeri je v poriadku, ale namáhavejšie cvičenie, najmä ak zahŕňa predklonenie, môže poslať kyselinu do pažeráka.

6. Spite s podopretou hlavou

V ideálnom prípade by vaša hlava mala byť o 20 až 30 cm vyššie ako vaše nohy. Dosiahnete to použitím penových klinov pod vankúš pre hornú časť tela. Nepokúšajte sa vytvoriť klin stohovaním vankúšov. Neposkytnú podporu hlave, ktorú potrebujete.

7. Schudnite, ak sa vám to odporúča

Zvýšená hmotnosť rozširuje svaly, ktoré podopierajú dolný pažerákový zvierač, čím sa znižuje tlak, ktorý drží zvierač uzavretý. To vedie k refluxu a páleniu záhy.

8. Ak fajčíte, prestaňte

Nikotín môže uvoľniť dolný pažerákový zvierač.

9. Skontrolujte si lieky

Niektoré – vrátane postmenopauzálnych estrogénov, tricyklických antidepresív a protizápalových liekov proti bolesti – môžu uvoľniť zvierač, zatiaľ čo iné – najmä lieky, ktoré sa užívajú na zvýšenie hustoty kostí – môžu dráždiť pažerák.

Ak tieto opatrenia nie sú účinné alebo cítite silnú bolesť alebo ťažkosti s prehĺtaním, navštívte svojho lekára, aby ste vylúčili iné príčiny. Možno budete potrebovať aj lieky na kontrolu refluxu, napriek tomu, že sa snažíte o zmeny životného štýlu.

Súvisiace články

Najčítanejšie