Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
8 výhod silového tréningu: Toto cvičenie vám posilní aj kosti a schudnete!
Zdielať na

8 výhod silového tréningu: Toto cvičenie vám posilní aj kosti a schudnete!

Silové cvičenie pomáha predchádzať cukrovke 2.typu.

Najväčší rozdiel medzi silovým tréningom a aeróbnym tréningom a týmito typmi tréningov je v tom, ako ovplyvňujú vaše telo. Silový tréning, ako je zdvíhanie závaží alebo používanie odporových expanderov, buduje vaše svaly a pomáha im pracovať tak, ako by mali. Aeróbne cvičenie, ako je beh alebo plávanie, je navrhnuté tak, aby posilnilo vaše srdce a pomohlo vášmu telu lepšie využívať kyslík. Obe sú dobré pre vaše celkové zdravie, len rôznymi spôsobmi.

Čo vám prinesie silový tréning? 

Vaše kosti budú silnejšie

Vaše kosti s pribúdajúcim vekom slabnú. Silový tréning môže pomôcť tomu predchádzať alebo zabrániť zhoršeniu. Cvičenie pomáha tvorbe kostnej hmoty. Najväčší úžitok z cvičenia majú vaše boky, chrbtica a zápästia. Sú to tiež miesta, ktoré sú s najväčšou pravdepodobnosťou postihnuté osteoporózou.

Zhodíte kilá

Zdvíhanie závaží vám môže pomôcť schudnúť. Silovým tréningom sa môžete zbaviť telesného tuku a dobre fungujúce svaly vám pomôžu spáliť viac kalórií. Udržiavanie zdravých svalov môže tiež pomôcť predchádzať zraneniam, ktoré sa môžu stať počas chôdze alebo behu.

Udržíte si rovnováhu

Ako starnete, strácate silu v nohách. To môže viesť k pádom a zlomeninám. Cvičenia nôh, ako sú drepy, tlaky na nohy a plank môžu vašu dolnú polovicu posilniť. To zlepšuje vašu rovnováhu.

Spevnejú vám svaly

Silový tréning dáva zabrať vašim svalom. Ak máte bolesti chrbta, svaly vám vystužia kríže a brucho, aby ste sa cítili lepšie. Pevné svaly sú dôležité aj vo vyššom veku. To je dôležité – dokonca aj pri základných činnostiach, ako je chôdza a zdvíhanie bremien.

Budete flexibilnejší

Silový alebo odporový tréning vám pomôže udržať si pohyblivé kĺby. Budovanie svalov okolo kostí premasťuje vaše kĺby, zmierňuje opuchy a pomáha spomaliť stratu kostnej hmoty.

Riziko srdcového infarktu sa zníži

Silový tréning môže znamenať menšiu záťaž pre vaše srdce. Jedna štúdia hovorí, že silový tréning v trvaní jednej hodiny týždenne môže znížiť riziko infarktu alebo mŕtvice až o 70 %. Stačia tri 20 minútové cvičenia týždenne.

Riziko cukrovky 2. typu sa zníži

Silový tréning bol vždy vnímaný pri prevencii cukrovky 2. typu až ako druhá voľba po aeróbnom cvičení. Štúdie však ukázali, že môže významne pomôcť vášmu telu spracovať glukózu, zvýšiť metabolizmus a schudnúť.

Silový tréning nie je len dvíhanie závaží

Žiadna posilňovňa? Žiaden problém.

Silové cvičenia nemusia byť drahé ani časovo náročné. Môžete ich robiť doma. Napríklad použite dve litrové fľaše na posilnenie rúk. Stačí ohnúť lakte a 10- až 15-krát zdvihnúť fľaše k ramenám a späť dole. 

Nemáte radi závažia? Vyskúšajte jogu.

Pri tomto type cvičenia sa nemusíte až tak namáhať a nepoužívajú sa pri ňom závažia. Ale je to dobrý spôsob, ako budovať silu. Cvičenie jogy 90 minút dvakrát týždenne počas 8 týždňov môže zvýšiť svalovú silu a urobiť vás flexibilnejšími.

Pridajte aj aeróbnu činnosť.

Kombinácia silového tréningu a aeróbneho cvičenia môže mať jednoznačné výhody, napríklad vám pomôže dosiahnuť dobrý spánok. Oboje spolu môže tiež posilniť vaše duševné zdravie. Aeróbne cvičenia, ako je jazda na stacionárnom bicykli, veslovanie alebo beh na bežeckom páse, sú dobré aj na zahriatie pred silovým tréningom. 

Súvisiace články