Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
10 spôsobov, ako starnutie ovplyvňuje srdce. Čo všetko sa vekom mení?
Zdielať na

10 spôsobov, ako starnutie ovplyvňuje srdce. Čo všetko sa vekom mení?

Proti veku nieto lieku. Ako ovplyvňuje naše srdce a čo z toho môžeme ovplyvniť?

1/10 Riziko srdcového infarktu stúpa

Ako starnete, riziko infarktu sa zvyšuje. Priemerný vek mužov, ktorí dostanú prvý infarkt, je 65 rokov. U žien je to 72 rokov, ale menopauza – ktorou ženy zvyknú prejsť okolo 50. roku života – znižuje množstvo estrogénu v tele. Estrogén pomáha udržiavať tepny pružné, takže riziko srdcového infarktu stúpa, keď estrogén začne klesať.

2/10 Hmotnosť stúpa

Keď dosiahnete 50 rokov, váš metabolizmus - proces, ktorý telo používa na premenu potravy na energiu - sa spomalí o 30%. Pomalší metabolizmus môže sťažiť udržanie si zdravej hmotnosti. To zvyšuje vaše riziko inzulínovej rezistencie, vysokého cholesterolu, vysokého krvného tlaku a obezity – to všetko zvyšuje riziko rozvoja srdcových chorôb.

3/10 Srdcové cievy tuhnú

Ako vaše tepny starnú, sú tuhšie. Aj váš srdcový sval stuhne. Kvôli tomu ťažšie pumpuje krv, najmä keď cvičíte.

4/10 Krvný tlak stúpa

Aj keď nemáte vysoký krvný tlak v polovici až neskorej 50-tke, riziko, že ho dostanete, je stále 90%. Vysoký krvný tlak poškodzuje hladkú vnútornú výstelku stien vašich tepien. Spôsobuje, že krvné cvievy tuhnú a zvyšuje riziko, že sa upchajú.

5/10 Zmeny srdcového rytmu

Nepravidelný srdcový tep - tiež nazývaný fibrilácia predsiení - je hlavnou príčinou mŕtvice u starších dospelých. Môže spôsobiť tvorbu krvnej zrazeniny v srdci. Ak sa zrazenina odtrhne a dostane sa do mozgu, môžete dostať mŕtvicu.

6/10 Zhoršenie spánku

Keď časť vášho mozgu, ktorá riadi váš spánkový cyklus, starne, môžete si všimnúť rozdiel v tom, kedy sa cítite unavení – a kedy nie. Starnutie často vedie aj k problémom so spánkom. Zlý spánok môže zvýšiť stuhnutosť tepien a zhoršiť aterosklerózu, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb.

7/10 Zlomené srdce

Syndróm zlomeného srdca je dočasná bolesť na hrudníku alebo dýchavičnosť, ktorá zvyčajne postihuje ženy po veľmi stresovej udalosti ako je smrť milovanej osoby, rozvod alebo traumatická diagnóza alebo zranenie. Môže mať podobné píznaky ako infarkt. Väčšina ľudí, ktorí ho dostanú, má viac ako 50 rokov.

8/10 Vyššie riziko cukrovky u žien

Keďže estrogén po menVopauze prudko klesá, vaše telo nevyužíva inzulín tak dobre ako predtým. To zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Časom môže vysoká hladina cukru v krvi poškodiť krvné cievy a nervy, ktoré ovládajú vaše srdce.

9/10 Krvné cievy sa zužujú

Starnutie je jedným z rizikových faktorov aterosklerózy, čiže kôrnatenia a zužovania tepien. Tento jav vzniká, keď sa cholesterol, tuky a iné tukové látky známe ako plaky nahromadia na vnútorných stenách vašich tepien. To obmedzuje prietok krvi do vášho srdca.

10/10 Stúpa citlivosť na soľ

Ako starnete, vaše telo sa s príjmom soli tak dobre nevyrovnáva. Príliš veľa soli môže zvýšiť krvný tlak a viesť k opuchom.

Súvisiace články

Najčítanejšie