Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
9 tipov pre lepšie trávenie: Pomôže vám aj jeden bežný druh jedla!
Zdielať na

9 tipov pre lepšie trávenie: Pomôže vám aj jeden bežný druh jedla!

Archívna reportáž

Príčinou problémov s trávením môže byť aj infekcia helikobakterom.

Chcete „recept“ na hladšie trávenie? Začnite týmito deviatimi tipmi. Pomôžu vám predchádzať príznakom, ako je nadúvanie, grganie alebo pálenie záhy. Samozrejme, ak máte nejaké tráviace príznaky, ktoré sú závažné alebo nezmiznú, navštívte svojho lekára.

1/9 Pridajte vlákninu

Rastlinné potraviny obsahujú vlákninu a preto vás zasýtia a pomôžu vám aj schudnúť. Dajte si potraviny s vysokým obsahom vlákniny ako napríklad:

  • zeleninu,
  • ovocie,
  • orechy a semená,
  • celozrnné potraviny,
  • strukoviny.

Začnite pomaly. S postupným pridávaním vlákniny do stravy zvyšujte aj množstvo vypitej vody. Voda je najlepším priateľom vlákniny. Vláknina ju nasiakne a to vám pomôže vyhnúť sa kŕčom alebo plynatosti.

2/9 Dajte si polievku

Voda a iné tekutiny, ako sú polievka, vývar a džús uľahčujú fungovanie tráviaceho systému. Nie ste fanúšikom polievok? Vyskúšajte bylinkový čaj alebo vodu s plátkom uhorky, citrónu alebo limetky. Alebo akúkoľvek tekutinu bez pridaného cukru, ktorá neobsahuje alkohol (ktorý vás dehydruje) alebo príliš veľa kofeínu (ktorý môže príliš stimulovať vaše črevá). Ak uprednostňujete šumivé nápoje, majte na pamäti, že zvyšujú žalúdočnú kyselinu, čo niektorým ľuďom spôsobuje pálenie záhy.

3/9 Jedzte menej a pomalšie

Jedzte menšie množstvá pomalšie. Jedlo dôkladne prežujte, aby ste uľahčili prácu tráviaceho systému.

4/9 Hýbte sa

Cvičenie je dobré pre vaše srdce a aj pre váš pás. Ukazuje sa, že aktívni ľudia majú aj hladšie trávenie. Sledujte však načasovanie. Niektorým ľuďom môže cvičenie hneď po jedle spôsobiť tráviace ťažkosti. Naplánujte si teda cvičenie pred jedlom alebo počkajte aspoň hodinu po jedle.

5/9 Dajte si probiotiká

Probiotiká sú „dobré“ baktérie, ktoré sa nachádzajú vo vašom čreve. Sú v niektorých jogurtoch a fermentovaných potravinách. Pomáhajú vám s trávením. Môžete ich tiež pridať do stravy pomocou doplnkov.

6/9 Obmedzte tuky

Tuky majú tendenciu zostať v tráviacom systéme čo najdlhšie, takže sú ťažšie stráviteľné. Možno ste si dokonca všimli pocit plnosti alebo pálenia, keď ich zjete. Obmedzte tučné jedlá, ako sú čipsy, hamburgery a mastné jedlá. Namiesto toho jedzte chudé mäso a ryby. Tiež sa snažte grilovať častejšie ako vyprážať.

7/9 Píšte si, čo jete

Venujte pozornosť jedlám, ktoré u vás zrejme vyvolávajú žalúdočné ťažkosti. Zapíšte si, čo ste jedli a ako ste sa cítili, aby ste si to zapamätali aj nabudúce. Niektorí ľudia zistili, že kyslé potraviny, ako sú paradajky alebo citrusové plody, spôsobujú pálenie záhy. Iným spôsobuje problémy pšenica, cibuľa alebo mliečne výrobky ako mlieko či syr. Korenené jedlá sú častou príčinou pálenia záhy, bolesti žalúdka alebo hnačky, takže sa možno budete musieť zriecť. Fajčenie môže tiež narušiť vaše trávenie. Pridajte to do svojho zoznamu dôvodov, prečo prestať. Ak ste už predtým skúšali prestať, nevadí! Pokračujte v skúšaní a požiadajte o pomoc svojho lekára.

8/9  Upokojte sa

Stres ovplyvňuje celé telo, vrátane tráviaceho systému. Zbavte sa stresu kedykoľvek môžete. Pri problémoch, ktorým sa nemôžete vyhnúť, nájdite spôsoby, ako sa uvoľniť. Môže tiež pomôcť prihlásiť sa na niekoľko stretnutí s psychológom alebo absolvovať kurz zvládania stresu. Pre lepšie trávenie skrátka urobte, čo môžete, aby ste udržali stres pod kontrolou.

9/9 Poraďte sa s odborníkom

Niektoré lieky alebo zdravotné problémy, napríklad infekcia helicobakterom pylori môžu narušiť hladké trávenie. Ak ste vylúčili iné problémy, ale stále máte príznaky, povedzte svojmu lekárovi, čo sa deje. Prineste si zoznam všetkých liekov, ktoré užívate. To vám môže pomôcť odhaliť zdroj vášho problému.

Súvisiace články

Najčítanejšie