Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Tieto lieky by ste mali užiť v určitý denný čas: A čo urobiť, ak zabudnete?
Zdielať na

Tieto lieky by ste mali užiť v určitý denný čas: A čo urobiť, ak zabudnete?

Archívna reportáž

Nespotrebované lieky vždy vráťte do lekárne

Pokiaľ bude dávka lieku nízka, liek nemusí účinkovať, napríklad nás nezbaví bolesti alebo nám nezníži krvný tlak na požadované hodnoty. Naopak, pokiaľ bude dávka lieku vysoká, hrozí predávkovanie, ktoré sa môže prejaviť pri rôznych liekoch odlišne. Dlhodobo podávané vysoké dávky liekov nám môžu poškodiť niektoré orgány.

Správne dávkovanie liekov – od čoho závisí?

Optimálne množstvo lieku je pre každého iné. Záleží na tom, či ide o deti, dospelých alebo ľudí starších, dôležitá je aj telesná hmotnosť. Na stanovenie potrebnej dávky lieku môže mať vplyv aj rôzne závažné ochorenie pečene alebo obličiek, – teda orgánov, ktoré sa významne podieľajú na odstraňovaní liečiv z organizmu.

Ako zistíte správne dávkovanie liekov?

  • So správnym dávkovaním liekov vás oboznámi lekár pri predpisovaní lieku, ale aj farmaceut pri jeho výdaji. Ten by mal vysvetliť, na čo sa daný liek užíva a ako má byť dávkovanie lieku načasované, ale aj správny spôsob použitia, možné nežiaduce účinky a riziká. Rovnako pri nákupe voľnopredajných prípravkov nám správne užívanie lieku vysvetľuje lekárnik alebo farmaceutická asistentka.
  • Odporúčané dávkovanie a spôsob užívania je uvedený aj v písomnej informácii pre užívateľov. Tu je uvedená informácia o najvyššom možnom množstve, ktoré je možné vziať naraz (maximálna jednotlivá dávka), o maximálnom množstve za deň (maximálna denná dávka), ako aj o časovom odstupe, aký je potrebné medzi jednotlivými dávkami dodržať.
  • Prečo je vlastne nutné dodržiavať určené intervaly medzi jednotlivými dávkami liekov? Vychádza to z toho, že rôzne lieky sa vylučujú z nášho tela rôzne rýchlo, a teda aj ich pôsobenie v organizme môže trvať rôzne dlhý čas. Skupina liečiv, u ktorých je časový odstup medzi jednotlivými dávkami obzvlášť nutné dodržiavať, sú antibiotiká. Aby bol protimikróbny účinok zaistený, je nutné, aby bolo v tele dosť antibiotika po väčšinu dňa, inak nielen nepomôžu, ale čo horšie, baktérie sa môžu stať voči týmto liekom odolnými (rezistentnými).

Niektoré lieky je vhodné brať v určitý denný čas:

  • Lieky na podporu odkašliavania nie je vhodné užívať večer (napr. po 17. hodine), aby nadmerný kašeľ neobťažoval v noci.
  • Lieky na podporu činnosti mozgu a prekrvenie končatín tiež nie je vhodné brať večer, aby nebol narušený fyziologický nástup spánku.
  • Kortikoidy alebo hormóny štítnej žľazy sa väčšinou užívajú ráno, čo je v súlade s našimi biorytmami. Znižuje sa tak riziko niektorých ich nežiaducich účinkov.

Čo robiť, keď si zabudnem vziať svoj liek?

  • Každému sa môže stať, že si zabudne vziať pravidelnú dávku lieku. Informáciu, ako v takom prípade postupovať, nám môže podať náš lekár alebo lekárnik. Postup sa líši podľa toho, koľko času už ubehlo odvtedy, keď liek pravidelne užívame. Niekedy sa odporúča vziať dávku lieku čo najskôr, prípadne polovicu obvyklej dávky, alebo uplynulú dávku vynechať a pokračovať až nasledujúcou dávkou.
  • Nikdy však nasledujúcu dávku nezdvojujeme. Návod, ako postupovať, keď si svoj liek zabudneme vziať, väčšinou obsahuje aj príbalový leták. Preto je dobré si príbalový leták uschovať pre prípad, že do neho budeme neskôr potrebovať nahliadnuť.

Ako si zorganizovať dávkovanie liekov?

  • Pokiaľ užívame viac liekov v rozličný denný čas, môže pre nás byť užitočný dávkovač liekov. Ide o dózu na lieky, ktorá je rozdelená na viac uzatvárateľných oddielov, do ktorých si svoje lieky môžeme vopred nachystať.
  • Existujú dávkovače liekov na jeden deň alebo na týždeň, bývajú často rozdelené aj na ráno, poludnie a večer. Dávkovač liekov si môžeme napríklad každú nedeľu naplniť na celý týždeň dopredu. Potom pre nás bude užívanie lieku jednoduchšie. Prázdne okienko dávkovača pre nás tiež môže byť ukazovateľom, že už sme si dávku lieku zobrali. Dávkovač liekov nám tak môže pomôcť aj s tým, aby sme si lieky náhodou nevzali dvakrát.
  • Na trhu sú aj dávkovače liekov, pri ktorých je možné nastaviť zvukový signál v čase, keď si máme lieky vziať. Tieto dávkovače často tiež zaznamenávajú čas posledného otvorenia dávkovača, takže presne vieme, kedy naposledy sme si liek vzali. Také dávkovače nám môžu pomôcť znížiť počet chýb v dávkovaní liekov a tým zlepšiť výsledky liečby nášho ochorenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie