Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ako ste na tom s draslíkom? Tieto potraviny buď potrebujete, alebo sa im vyhnite!
Zdielať na

Ako ste na tom s draslíkom? Tieto potraviny buď potrebujete, alebo sa im vyhnite!

Archívne zábery

Srdcové zlyhávanie je často príčinou smrti.

Tento minerál potrebujete, aby vaše bunky fungovali tak, ako majú. Hrá úlohu pri udržiavaní pravidelného rytmu srdca a kontrakciách svalov. Strava s vysokým obsahom draslíka tiež udržuje váš krvný tlak v zdravom rozmedzí. Mnoho ľudí neprijíma vo svojej strave toľko draslíka, ako odporúčajú zdravotníci. Na druhej strane priveľa draslíka môže viesť k nepravidelnému srdcovému rytmu a poškodeniu obličiek.

Táto živina sa tiež nazýva "elektrolyt" - minerál, ktorý pomáha svalom a nervom komunikovať medzi sebou. Udržuje pravidelný tep srdca a stabilný krvný tlak. Keď vaše telo funguje správne, všetok draslík, ktorý potrebujete, získate zo stravy. Vaše obličky vylučujú z tela všetok nadbytočný draslík, keď močíte. Keď vaše obličky nefungujú tak, ako by mali, môžete skončiť s príliš veľkým množstvom draslíka v krvi.

Meranie hladín draslíka

Normálna hladina draslíka pre dospelých je medzi 3,5 a 5,5 milimolov na liter (mmol/l). Váš lekár vám povie, že máte vysokú hladinu draslíka (hyperkalémia), keď prekročí 5,5 mmol/l. Ak je vaša hladina draslíka vyššia ako 6,5 mmol/l, je nebezpečne vysoká a okamžite potrebujete lekársku starostlivosť. Lekár vám môže povedať, že vaša vysoká hladina draslíka je „akútna“. To znamená, že pri liečbe vysoká hladina trvá len niekoľko dní. Ak  hovorí, že máte "chronické" vysoké hladiny draslíka, znamená to, že budete potrebovať dlhodobú liečbu, aby ste to zvládli.

Príčiny vysokého draslíka

Najčastejšie príčiny vysokej hladiny draslíka sú:

Ochorenie obličiek. Ak máte problém, ktorý spôsobuje, že vaše obličky už nefungujú správne, nemusia zvládať odstraňovať draslík, ktorý sa potom hromadí vo vašom tele.

Jete príliš veľa potravín s vysokým obsahom draslíka: Ak máte ochorenie obličiek. Ak vaše obličky nefungujú správne, vaše hladiny draslíka sa môžu zvýšiť, ak budete jesť veľa potravín bohatých na draslík, ako je melón, medový melón, pomaranče a pomarančový džús, sušené ovocie, avokádo a banány.

Lieky, ktoré zvyšujú hladinu draslíka. Niektoré lieky sťažujú obličkám odstraňovanie draslíka z krvi.

Menej časté príčiny vysokého draslíka sú:

  • Addisonova choroba, ktorá môže viesť k problémom s obličkami.
  • Užívanie príliš veľkého množstva draslíka navyše v doplnkoch alebo náhradách soli.
  • Vážne zranenia alebo popáleniny, ktoré môžu spôsobiť, že vaše telo uvoľní nadbytočný draslík do krvi.
  • Cukrovka, ktorá nie je dobre kontrolovaná, čo môže sťažiť vašim obličkám robiť svoju prácu.
  • Dehydratácia
  • Kongestívne srdcové zlyhanie
  • HIV
  • Chemoterapia

Tieto potraviny zvyšujú hladinu draslíka v tele:

Sušené marhule

Tieto "žuvačkové" plody sú jedným z najlepších potravinových zdrojov draslíka s 1 100 miligramami na porciu 1/2 šálky – takmer 25 % odporúčanej dennej dávky. Sušené marhule majú tiež vysoký obsah vlákniny a antioxidantov. Ale vynechajte toto občerstvenie, ak je vaším cieľom znížiť hladinu draslíka.

Šošovica

Tieto strukoviny obsahujú veľa živín. Jedna šálka obsahuje viac ako 700 miligramov draslíka a veľa vlákniny, kyseliny listovej a antioxidantov. Šošovica sa trávi pomaly, aby ste sa cítili dlhšie sýti a udržala si stabilnú hladinu cukru v krvi. Znížte však množstvo, ktoré zjete, ak držíte diétu s nízkym obsahom draslíka.

Pečený zemiak

Zemiaky sú výdatné a všestranné a oveľa zdravšie, ako by ste si mysleli. Spolu s 940 miligramami draslíka majú pečené zemiaky vysoký obsah vitamínov C a B6. Navyše majú nízky obsah sodíka a cholesterolu a sú takmer bez tuku. Sladké a červené zemiaky sú tiež bohaté na živiny. Ale ak chcete znížiť hladinu draslíka, vynechajte zemiaky z jedálneho lístka.

Pomarančový džús

Tento  nápoj poskytuje takmer 500 miligramov draslíka na porciu 1 šálky. Nepreháňajte to však. Každý pohár má viac ako 100 kalórií a viac ako 20 gramov cukru. Nechajte túto šťavu prejsť, keď je vaším cieľom obmedziť hladinu draslíka.

Kuracie prsia

Kuracie mäso je dobrým zdrojom draslíka s viac ako 330 miligramami v každej 100 gramovej porcii. Je tiež plné chudých bielkovín. Mäso z pŕs je lepšie ako krídla a stehná, pokiaľ ide o obsah tuku a kalórií. Ale dvakrát si rozmyslite toto jedlo, ak chcete obmedziť draslík.

Biela fazuľa

Pridajte tieto strukoviny do polievok alebo dusených pokrmov a zvýrazníte chuť a obsah vlákniny vo svojom jedle. V porcii pol šálky získate asi 10 gramov vlákniny a takmer 600 miligramov draslíka. Ako bonus navyše majú tieto fazule nízky obsah tuku. Ale zvážte iné možnosti, keď potrebujete znížiť hladinu draslíka.

Banány

Majú síce pomerne vysoký obsah cukru (15 gramov na porciu), ale neexistuje žiadny dôkaz, že podporujú priberanie. Len jeden stredný banán vám dodá takmer 10 % dennej potreby draslíka – 422 miligramov. Každý z týchto plodov je tiež plné vlákniny, horčíka a vitamínov C a B6. Ak však držíte diétu s nízkym obsahom draslíka, nejedzte ich často.

Jogurt

Jedna šálka jogurtu vám dodá takmer 580 miligramov draslíka. Je tiež dobrým zdrojom bielkovín a vápnika. Značky so živými aktívnymi kultúrami obsahujú probiotické baktérie, ktoré sú dobré pre vaše črevá a môžu vás chrániť pred chorobami, ako je diabetes typu 2 a syndróm dráždivého čreva (IBS). Ak však chcete znížiť hladinu draslíka, hľadajte iné občerstvenie.

Losos

Grilovaný, pečený alebo pošírovaný losos má takmer 330 miligramov draslíka na porciu 100 gramov. Táto mastná ryba má tiež vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia vaše srdce. Ale nie je to pre vás to pravé, ak máte vysoké hladiny draslíka.

Tekvica

Táto zimná zelenina môže byť výdatným doplnkom polievok, duseného mäsa a pečenej zeleniny- má len 58 kalórií na porciu. Má 640 miligramov draslíka na 1 šálku a je dobrým zdrojom beta-karoténu a ďalších rastlinných zlúčenín, ktoré chránia pred rakovinou. Má tiež vysoký obsah vitamínov C a B6, vlákniny a horčíka. Ale nie je to ideálna voľba, ak máte stravovací plán s nízkym obsahom draslíka.

Raňajkové cereálie s mliekom

Jedna šálka nízkotučného mlieka dodá 366 miligramov draslíka, ako aj vápnika a vitamínu D. Nalejte ho na zdravé cereálie, ako sú vločky s otrubami,  alebo ovsené vločky, ktoré sú obohatené o živiny. Ale dajte si na raňajky niečo iné, ak máte obavy z vysokej hladiny draslíka.

Paradajky

Považujú sa za ovocie, nie zeleninu a obsahujú takmer 300 miligramov draslíka. Nemusíte jesť paradajky celé. Nakrájané na kocky alebo dusené majú vysoký obsah vitamínov A, C a K spolu s antioxidantom lykopénom. Ale vyhnite sa paradajkám, keď sa snažíte obmedziť hladinu draslíka.

Avokádo

Roztlačené avokádo na toaste je dnes v móde. Avokádo však nie je len trendy. Či už sa pridáva do tacos alebo šalátov, je dobrým zdrojom nenasýtených tukov s 364 miligramami draslíka v každej porcii polovice šálky. Ale ak máte obavy z priberania, majte na pamäti, že jedno avokádo má 300 kalórií. Vyhnite sa  avokádu, keď chcete znížiť hladinu draslíka.

Súvisiace články

Najčítanejšie