Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Škvŕka vám často v žalúdku? 9 spôsobov, ako si pomôcť
Zdielať na

Škvŕka vám často v žalúdku? 9 spôsobov, ako si pomôcť

Archívna reportáž

Žalúdok dokáže pri trávení divy.

Ľudia sa cítia nepríjemne, keď sa ich žalúdok ozýva. Je to však normálna "symfónia" hladu a trávenia. Prečo v žalúdku škvŕka a čo sa s tým dá robiť?

 Prečo počujete svoj žalúdok? 

Po jedle 

Keď po jedle počujete zvuky v žalúdku, je to zvuk peristaltiky - sťahovania hladkých svalov a tlačenia jedla do tenkého čreva a do hrubého čreva. Pre tieto zvuky dokonca existuje lekársky výraz: borborygmus.

Žalúdok je ako práčka. Jedlo a tekutina sa miešajú spolu so vzduchom, ktorý pri jedení dýchame. Jedlo, tekutina a vzduch prechádzajú tráviacim traktom a  ak grgáte, je to kombinácia týchto faktorov. Stres môže tiež spôsobiť šklbanie v žalúdku- bez ohľadu na to, či ste práve jedli alebo nie.

Ak ste hladní

Vojdete do pizzerie, cítite vôňu čerstvého cesta a škvŕka vám v žalúdku. Je to preto, že váš mozog povedal vášmu žalúdku, aby uvoľnil hormón stimulujúci chuť do jedla nazývaný ghrelín, ktorý povie vašim črevám a žalúdku, aby sa stiahli. Škvŕkanie, ktoré počujete, je pohyb týchto orgánov. 

Nie ste hladný?

Niektoré potraviny, ako hrášok, šošovica, kapusta, brokolica, karfiol a kel, môže byť pre trávicai systém ťažké rozložiť. Dokážu vám spôsbiť škvŕkanie v žalúdku, aj keď ste už jedli a nie ste teda hladní Potraviny s umelými sladidlami, ako sú sladené nápoje a žuvačky bez cukru, môžu byť tiež ťažko stráviteľné Ak máte intoleranciu laktózy alebo neschopnosť stráviť laktózu, cukor v mlieku môže tiež spôsbiť škvŕkanie.

V noci

Môže vám škvŕkať v bruchu,lebo ste hladní, najmä ak vaše posledné jedlo dňa neobsahovalo dostatok bielkovín.Váš žalúdok môže tiež vydávať hluk, ak ste sa pred spaním najedli priveľa, najmä ak jedlo malo vysoký obsah tuku, alebo obsahovalo veľa alkoholu. Možno si zvuky žalúdka všímate viac kvôli tomu, že neokolo je ticho.

Kedy sú zvuky problémom? 

Zvuky žalúdka sú normálnou súčasťou hladu a trávenia a nie je dôvodo na obavy. navštívte lekára, ak sú zvuky sprevádzané bolesťou, nadúvaním,krvácaním z konečníka alebo zmenami v pohybe čriev, ako sú riedka stolica alebo zápcha niekoľko dní.

Ako môžete tieto zvuky zastaviť?

Niekedy môže byť naozaj nepríjemné počúvať svoje brucho, ak potrebujete hovoriť na verejnosti alebo máte nejaké stretnutie. Čo sa dá proti tomu robiť? 

  • Po jedle sa trochu poprechádzajte – necvičte; len kráčajte – pomôže vám to tráviť jedlo rýchlejšie
  • Pracujte na zvládaní stresu. Nájdite si čas na oddych, stanovte si priority a povedzte nie, keď môžete.
  • Dajte si jedlo alebo občerstvenie- ak vám škvŕka v žalúdku od hladu
  • Popíjajte vodu po celý deň.
  • Pite cez slamku,aby ste neprehĺtali vzduch.
  • Vyhnite sa potravinám, ktoré vytvárajú nadmernú plynatosť, vrátane sódy a náhrad cukru.
  • Jedzte pomalšie.
  • Pri žuvaní majte zatvorené ústa.
  • Ak fajčíte, prestaňte.
  • Pri cvičení nepite príliš veľa vody.

Súvisiace články

Najčítanejšie