Polojasno
22°
Bratislava
Čo by ste mali jesť, a čo určite nejesť, keď vás bolí žalúdok : Toto vyskúšajte
Zdielať na

Čo by ste mali jesť, a čo určite nejesť, keď vás bolí žalúdok : Toto vyskúšajte

Rakovina hrubého čreva s amôže prejaviť aj problémami s trávením.

Keď vás bolí brucho, máte kŕče alebo máte pocit, že by ste sa mohli povracať, posledná vec, ktorú chcete urobiť, je zjesť niečo, čo to zhoršuje. Môže byť ešte ťažšie vedieť, čo vyskúšať, ak ste už vracali alebo máte aj hnačku. Ale niektoré potraviny vám môžu poskytnúť živiny, ktoré potrebujete, bez toho, aby ste sa cítili horšie.

Začnite s tekutinami

Ak sa vám nedarí obmedziť pevnú stravu, nemá zmysel pokúšať sa jesť. Veci ako športové nápoje, čistý vývar alebo kokosová voda obsahujú minerály, ktoré potrebujete, ako je draslík, vápnik a sodík (soľ).

Skúste: Banány

Sú ľahko stráviteľné a majú veľa draslíka – dôležitého minerálu, ktorý môžete začať strácať, ak máte hnačku alebo ste zvracali.

Skúste: Ryža

Musí to byť obyčajná biela ryža. Divoká, hnedá alebo čierna ryža - vo všeobecnosti zdravá - je ťažšie stráviteľná, najmä pri podráždenom žalúdku. Škrobové potraviny s nízkym obsahom vlákniny, ako je biela ryža, môžu tiež pomôcť spevniť stolicu a zastaviť hnačku, ktorá môže prísť spolu so žalúdočnými ťažkosťami.

Skúste: Jablkové pyré

Je ľahko stráviteľné a má veľa živín, vrátane pektínu – druhu vlákniny, ktorá sa rozpúšťa vo vode. Môže pridať objem  stolici a pomôcť vám zbaviť sa hnačky.

Skúste: Toast

Jednoduchý toast z bieleho chleba je lepší ako celozrnné výrobky bohaté na vlákninu, keď máte podráždený žalúdok. Ceozrnné pečivo obsahuje druh vlákniny, ktorá je dobrá, keď nie ste chorí, ale môže vám zhoršiť stav, najmä ak máte hnačku alebo nevoľnosť.

Ďalšie kroky:

Ak tieto potraviny znesiete, môžete začať s jedlami, ako sú pečené zemiaky a možno vykostené kuracie prsia bez kože. Akonáhle sa budete cítiť lepšie a nezvraciate alebo nemáte hnačku za 24 až 48 hodín, môžete skúsiť pridať nejaké ovocie a zeleninu.

Nejedzte: Mliečne výrobky

Mlieko, syr a zmlina sa neznesú s podráždeným žalúdkom. Pre vaše telo sú ťažko stráviteľné, čiastočne preto, že majú vysoký obsah tuku. Obyčajný odtučnený jogurt môže byť, ale začnite s malým množstvom. 

Nejedzte: Vyprážané jedlá

Majú veľa oleja a tuku, takže sú ťažšie stráviteľné. Vyprážané jedlá nie sú pre vás dobré, ani keď ste zdraví, ale môžu ešte viac zhoršiť už tak podráždený žalúdok.

Nepite: Sóda

Problémom môžu byť bublinky, pretože plyn sa dostane do vášho tráviaceho systému. A ak si dáte sladený bublinkový nápoj, môže to hnačku zhoršiť – neexistuje rýchlejší spôsob, ako dostať cukor do krvného obehu, ako ho vypiť. 

Nejedzte: korenené jedlá

Je to pravdepodobne posledná vec, na ktorú máte chuť s podráždeným žalúdkom – a má to svoj dôvod. Váš tráviaci systém to zaťaží a to môže zhoršiť vaše problémy. Držte sa nevýrazných jedál, kým sa nebudete cítiť lepšie.

Nejedzte: Surové ovocie a zeleninu

Sú skvelé, keď ste zdravý. Ale keď máte podráždený žalúdok, vláknina v nich - ktorá zvyčajne uľahčuje prechod stolice, vám môže zhoršiť stav. Najlepšie je počkať, kým sa budete cítiť lepšie a pridať ich späť do stravy. Začnite s malými porciami varenej zeleniny a štiav.

Kedy zavolať lekárovi:

Každý občas dostane žalúdočnú nevoľnosť, ale porozprávajte sa so svojím lekárom, ak chudnete bez toho, aby ste sa snažili, nemáte veľkú chuť do jedla, ste unavení alebo máte kŕče, krvácanie, bolesť alebo iné príznaky, alebo to trvá príliš dlho.

Súvisiace články

Najčítanejšie