Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stredomorská strava môže znížiť riziko demencie o štvrtinu, zistila štúdia
Zdielať na

Stredomorská strava môže znížiť riziko demencie o štvrtinu, zistila štúdia

Archívna reportáž

Liečba Alzheimerovej chorobz je pre lekárov stále výzvou.

Orechy , morské plody , celé zrná a zelenina, o ktorých je známe , že tvoria významnú časť stredomorskej stravy, sú podľa vedcov významne schopné znížiť riziko demencie. Dodali však, že stredomorská strava s množstvom rastlinných potravín môže byť stále „dôležitým zásahom“ ako súčasť budúcich stratégií verejného zdravia na zníženie rizika demencie.

Časopis BMC Medicine zverejnil zistenia vedcov , ktorí zistili, že tieto druhy potravín môžu znížiť riziko ochorenia až o 23 percent.. Zistenia sú založené na údajoch od viac ako 60 000 jednotlivcov z UK Biobank – online databázy lekárskych záznamov a záznamov o životnom štýle od viac ako pol milióna Britov. Vedci však poznamenali, že výsledky sú založené hlavne na európskom pôvode a že na určenie potenciálneho prínosu sú potrebné ďalšie štúdie širšieho spektra populácií.

Doktor Oliver Shannon, lektor ľudskej výživy a starnutia na univerzite v Newcastle, ktorý je hlavným autorom štúdie, povedal: „Demencia ovplyvňuje životy miliónov jedincov na celom svete a v súčasnosti existujú obmedzené možnosti liečby tohto stavu. Hľadanie spôsobov, ako znížiť riziko rozvoja demencie, je preto hlavnou prioritou výskumníkov a lekárov. Naša štúdia naznačuje, že konzumácia stredomorskej stravy by mohla byť jednou stratégiou, ktorá pomôže jednotlivcom znížiť riziko demencie.
Dr Shannon a jeho kolegovia analyzovali údaje od 60 298 ľudí. Vedci hodnotili jednotlivcov pomocou dvoch meraní dodržiavania stredomorskej stravy. V priebehu takmer desaťročia sa vyskytlo 882 prípadov demencie. Autori tiež vzali do úvahy genetické riziko demencie každého jednotlivca.Zistili, že ľudia, ktorí dodržiavali prísnu stredomorskú diétu, mali o 23 percent nižšie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí mali nízke skóre adherencie.

Vedci tiež uviedli, že stredomorská strava má „ochranný účinok“ proti demencii, bez ohľadu na genetické riziko osoby, no na preskúmanie tohto zistenia sú potrebné ďalšie štúdie. Spoločná vedúca autorka štúdie, Dr Janice Ransonová, vedúca výskumníčka na Univerzite v Exeteri, povedala: „Zistenia z tejto rozsiahlej populačnej štúdie podčiarkujú dlhodobé prínosy konzumácie stredomorskej stravy pre zdravie mozgu, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky. Ochranný účinok tejto stravy proti demencii bol evidentný bez ohľadu na genetické riziko osoby, a preto je pravdepodobné, že to bude prospešná voľba životného štýlu pre ľudí, ktorí chcú robiť zdravé stravovacie rozhodnutia a znížiť riziko demencie."

Dr Susan Mitchell, vedúca oddelenia pre politiku v Alzheimer's Research UK, v komentári k štúdii povedala: „Existuje množstvo dôkazov, že zdravá a vyvážená strava môže pomôcť znížiť riziko kognitívneho poklesu. Aj keď zatiaľ neexistujú spoľahlivé spôsoby prevencie demencie, strava bohatá na ovocie a zeleninu spolu s dostatkom pohybu a nefajčením prispievajú k dobrému zdraviu srdca, čo následne pomáha chrániť náš mozog pred chorobami, ktoré vedú k k demencii."

Súvisiace články

Najčítanejšie