Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ako zistíte, že vaše dieťa má očnú chybu? Sledujte tieto príznaky, pozor na 8 z nich!
Zdielať na

Ako zistíte, že vaše dieťa má očnú chybu? Sledujte tieto príznaky, pozor na 8 z nich!

Archívna reportáž

Pozor na zrakové chyby u detí

Očnou chybou trpí desať percent detí predškolského veku a až štvrtina školákov. Aké sú najčastejšie očné chyby u detí? Na čo si dať pozor a čo nezanedbať?

Očným chybám u detí treba predchádzať už od narodenia. Preto už v pôrodnici prebieha prvé vyšetrenie zraku. Je to vyšetrenie jednoduchým oftalmoskopom, ktorý presvieti zrenicu.

Lekár pozoruje, či dochádza k tzv.červenému reflexu- či sa svetlo odráža odsietnice. Pokiaľ sa odraz nevráti späť, je tu možnosť novorodeneckej katarakty, teda sivého zákalu. Toto ochorenie sa najčastejšie rieši chirurgickou cestou. Prevencia spočíva v ďalších kontrolách, dieťa často nosí špeciálne šošovky a postihnuté oko trénuje tým, že po určitú časť dňa mu rodič prekrýva zdravé oko. Vývoj zraku sa pravidelne každé tri mesiace kontroluje u oftalmológa.

Čo si všímať u bábätka?

Medzi najčastejšie očné vady u malých detí patrí škúlenie, ďalekozrakosť, tupozrakosť, krátkozrakosť a astigmatizmus. Starosť o zrak dieťaťa je vždy na rodičoch. Kritický je najmä prvý rok života dieťaťa. U malého bábätka pozorujte, či dostatočne reaguje na zrakové podnety, otáča sa za hračkami, reaguje na svetlo, príliš neslzí, podivne neotáča oči a či nemajú podozrivú farbu.

Od šiesteho mesiaca sa môžu začať prejavovať niektoré vrodené očné chyby. Zrak detí sa následne vyvíja do šiesteho až ôsmeho roku veku. Potom sú už očné chyby nevratné a hrozí trvalé postihnutie zraku. Niektoré očné chyby je totiž možné liečiť iba v detskom veku. Napríklad tupozrakosť a škúlenie možno liečiť iba v detskom veku. Po šiestom a siedmom roku sú tieto očné chyby trvalé, po ôsmom roku nemožno už oko vôbec vycvičiť a zapojiť ho do priestorového vnímania.

Základom starostlivosti o zrak u detí sú pravidelné kontroly u pediatra, ktorý v rámci preventívnych prehliadok môže očnú chybu odhaliť a následne dieťa odovzdať do starostlivosti špecialistov. Mali by ste byť obzvlášť pozorní, ak sami trpíte niektorou očnou chybou. Genetika v tomto prípade zohráva veľkú úlohu. Dosť často deti napríklad krátkozrakých rodičov budú s najväčšou pravdepodobnosťou mať rovnaké zrakové postihnutie. Pravdepodobnosť dedičnosti očných chýb je až 70 percent.


Na čo si dať pozor? Pri týchto príznakoch ihneď k lekárovi!

Niektoré očné príznaky môžu signalizovať oveľa vážnejší problém - napríklad problém s mozgom. Každý rodič by mal spozornieť a okamžite navštíviť s dieťaťom lekára, pokiaľ u dieťaťa pozoruje:

  • škúlenie vodorovne alebo hore alebo dole,
  • neprirodzený sklon hlavy (dieťa tak môže vyrovnávať určitý typ škúlenia),
  • pravidelné privieranie jedného oka,
  • svetloplachosť alebo žiadnu reakciu na svetlo,
  • belavú či žlto žiariacu zrenicu, veľkú nehybnú zrenicu pri dopade svetla,
  • trasúce sa oči – viditeľné kmitavé pohyby očí alebo blúdivé pohyby očí,
  • častejšie zakopávanie, pády, nárazy do nábytku,
  • zvláštne odlesky v zrenici.

Ako zistiť problém s očami u staršieho dieťaťa?

  • rýchlo sa unaví pri práci nablízko, nemá záujem o drobné detaily na obrázkoch:
  • snaží sa sedieť čo najbližšie k televízii,
  • zle lekalizuje predmety (siaha mimo ponúkaných predmetov),
  • často si šúcha oči
  • žmúri,
  • píše veľmi blízko podložke.

Ako uľaviť očiam dieťaťa od záťaže?

  • Pohyb vonku a zdravá strava. Detské oči sú celodenne namáhané a vnímajú stovky a stovky podnetov, potrebujú preto čas aj na odpočinok a regeneráciu. K tým najzákladnejším opatreniam patrí pobyt na čerstvom vzduchu a strava obsahujúca vo vyššej miere vitamíny A, E alebo C, omega-3 mastné kyseliny, zinok alebo luteín. Tieto zložky sú obsiahnuté najmä v rybách, orechoch, zelenine a ovocí.
  • Nedovoľte mu tráviť veľa času pri obrazovke. Každodenné niekoľkohodinové sedenie pri displeji telefónov, monitore počítača a televízie nie je pre vývoj detského zraku vhodné. Tieto prístroje aj napriek svojej dokonalosti nie sú schopné zaistiť správny vývoj detského zraku. Môže totiž dochádzať k tomu, že sa oko dostane do kŕča, dôjde k sťahu ciliárneho svalu a výsledkom je potom nárast dioptrií. Navyše sa tiež oko rýchlejšie unaví, pretože pri sledovaní obrazovky tiež reflexnejšie menej žmurká. V súvislosti s tým sú oči nielen unavené, ale aj suché, pália a režú.
  • Riešte osvetlenie v detskej izbe, najmä u školákov nad písacím stolom. Nevhodné je dlhodobé použitie žiariviek, najmä v zimných mesiacoch, ich vplyvom sa zrak rýchlo unaví. V lete je nutné dbať, aj u tých najmenších, na ochranu zraku pred priamym slnečným žiarením. Základom sú slnečné okuliare s kvalitnými UV filtrami, u tých najmenších by malo byť samozrejmosťou nosenie čiapočky so šiltom.

Súvisiace články

Najčítanejšie