Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pozor na výživové doplnky: Nadbytok vitamínu B3 súvisí so zvýšeným rizikom srdcových chorôb
Zdielať na

Pozor na výživové doplnky: Nadbytok vitamínu B3 súvisí so zvýšeným rizikom srdcových chorôb

Užívanie doplnku vitamínu B, ktorý obsahuje niacín, môže ľudí vystaviť zvýšenému riziku srdcových ochorení. Štúdia vedená výskumníkmi z Cleveland Clinic, publikovaná v časopise Nature Medicine, zistila , že až 1 zo 4 ľudí má vyššiu hladinu niacínu, ako sa odporúča.

Niacín sa tiež nazýva vitamín B3 alebo kyselina nikotínová a kedysi sa odporúčal na zníženie cholesterolu, kým sa statínové lieky neukázali ako účinnejšie. Ale keď telo rozkladá niacín, vytvára vedľajší produkt nazývaný 4PY, ktorý spúšťa zápal v obehovom systéme tela. Tento zápal poškodzuje krvné cievy a v konečnom dôsledku môže viesť k nahromadeniu plaku nazývanému ateroskleróza, čo výrazne zvyšuje riziko mŕtvice, srdcového infarktu alebo iného závažného srdcového problému.

Dostatok niacínu - alebo vitamínu B3 - je na druhej strane dôležitý pre dobré zdravie. Vyššie množstvo niacínu môže zlepšiť hladinu cholesterolu a znížiť kardiovaskulárne riziká.

"Máme dôvod domnievať sa, že užívanie príliš veľkého množstva niacínu môže potenciálne viesť k zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení, preto je lepšie sa mu vyhnúť vo výživových doplnkoch" hovorí hlavný autor Stanley Hazen, MD, PhD, predseda kardiovaskulárnych a metabolických vied na Inštitút Lerner Research Institute Cleveland Clinic,

Výskumníci urobili štúdiu, pretože mali podozrenie, že existujú neznáme riziká srdcového ochorenia. Vyskytuje sa totiž aj u ľudí, ktorí dodržiavajú všetky odporúčané prevencie, ako je zdravé stravovanie, cvičenie, pitie menšieho množstva alkoholu a kontrola hmotnosti, krvného tlaku a cukru v krvi. Srdcové choroby sú hlavnou príčinou úmrtí na Slovensku, aj v iných krajinách sveta.

Pre túto štúdiu výskumníci analyzovali krv niekoľkých tisíc ľudí, najprv u ľudí, ktorí boli stabilizovaní, ale boli sledovaní kvôli srdcovým problémom, a neskôr v širšej populácii. Všetky analýzy poukázali na vyššie riziko srdcových problémov spojených s nadbytkom niacínu.

Ľudia, ktorí kedysi užívali niacín ako výživový doplnok, mali vyššie riziko cukrovky, krvácania do mozgu, kožných problémov a črevných problémov. V konečnom dôsledku doplnok pomohol pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, ale problémy so srdcom a krvnými cievami pokračovali záhadným spôsobom, ktorý vedci nazvali „niacínový paradox“.

"Účinky niacínu boli vždy trochu paradoxné," povedal Hazen. „Napriek tomu, že niacín znižuje hladinu cholesterolu, jeho klinické prínosy boli vždy menšie, ako sa očakávalo na základe stupňa zníženia LDL. To viedlo k myšlienke, že nadbytok niacínu spôsobil nejasné nepriaznivé účinky, ktoré čiastočne pôsobili proti výhodám zníženia LDL cholestrolu. Veríme, že naše zistenia pomôžu vysvetliť tento paradox. To ilustruje, prečo je skúmanie kardiovaskulárneho rizika také dôležitékritické; získtíme oveľa viac, než sme hľadali.”

"Hlavným prínosom nie je to, že by sme mali obmedziť celý príjem niacínu - to nie je realistický prístup," povedal Hazen. "Vzhľadom na tieto zistenia je diskusia o tom, či by mohol byť zaručený pokračujúci mandát na obohatenie múky a obilnín niacínom v USA."

Súvisiace články

Najčítanejšie