Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Píska vám v ušiach? Týchto 5 vecí vám môže pomôcť!
Zdielať na

Píska vám v ušiach? Týchto 5 vecí vám môže pomôcť!

Archívna reportáž

Mnohým ľuďom pomôže,ak si dajú do poriadku chrbticu

Trápi vás pískanie v ušiach? Niektorí počujú dokonca hukot, bzučanie, štebotanie, syčanie, bzučanie, rev alebo dokonca vrieskanie. Na svete je viac ako 50 miliónov ľudí, ktorí trpia tinnitom-ušným šelestom. Záhadný stav spôsobuje zvuk v hlave bez vonkajšieho zdroja.

Zdá sa, že zvuk prichádza z jedného ucha alebo oboch, z vnútra hlavy alebo z diaľky. Môže byť sústavný alebo prerušovaný, stály alebo pulzujúci. Jedným z prístupov k zvládaniu tohto stavu sú rôzne formy zvukovej terapie, ktoré majú ľuďom pomôcť nevšímať si zvuk, ktorý počujú a obťažuje ich.

Čo spôsobuje tinitus?

Existuje veľa možných príčin tinnitu. Predpokladá sa, že dôvodom môže byť dlhodobé vystavovanie sa hlasitým zvukom. Ďalšími príčinami môžu byť problémy so stredným uchom, ako sú infekcia, nádor alebo cysta,ktorá poškodí nervy v uchu, alebo aj niečo také jednoduché, ako je nahromadenie ušného mazu. Tinnitus môže byť tiež príznakom Meniérovej choroby-  poruchy mechanizmu rovnováhy vo vnútornom uchu. Dokonca aj starnutie môže viesť k hučaniu v ušiach, ktoré je bežné u ľudí starších ako 55 rokov. Ako človek starne, sluchový nerv spájajúci ucho s mozgom sa začína poškodzovať, čím sa tlmia bežné zvuky.

„Nervové bunky -neuróny v oblastiach mozgu, ktoré spracúvajú zvuk, nahrádzajú túto stratu zvýšením ich citlivosti,“ hovorí Daniel Polley, riaditeľ výskumného centra Lauer Tinnitus Research Center v Massachusetts Eye and Ear. "Tieto bunky sa stanú citlivými až natoľko, že neuróny začnú reagovať na aktivitu iných blízkych neurónov. To vytvára vnímanie zvuku, ktorý v skutočnosti vo vonkajšom prostredí neexistuje. Je to klasický príklad spätnej väzby, podobnej pískaniu mikrofónu, keď je príliš blízko reproduktora."

Každý občas zažije vnímanie fantómového zvuku. Ak to trvá len niekoľko sekúnd alebo minút, nie je sa čoho obávať. Ak však zvuk pulzuje v rovnakom rytme s vašou srdcovou frekvenciou, určite by ste mali navštíviť lekára - audiológa alebo otolaryngológa.

Čo môže pomôcť? 

Neexistuje žiadny liek na tinnitus, ale časom môže ustúpiť alebo si ho môžete prestať všímať. Pomôcť môže zvuková terapia, táto liečba však u niektorých ľudí funguje, u iných nie. Zvuková terapia používa vonkajší hluk, aby sa zmenilo vnímanie nepríjemného zvuku alebo reakcie na tinitus. Výskum naznačuje, že zvuková terapia môže u niektorých ľudí účinne potlačiť tinitus. Bežné sú dva typy zvukovej terapie: maskovanie a privykanie.

Maskovanie

Pri tejto terapii človeka vystavujú hluku pozadia, ako sú zvuky prírody alebo okolité zvuky, aby sa zamaskoval hluk tinnitu alebo aby sa od neho odvrátila pozornosť. Nakrátko môže pomôcť aj počúvanie zvukových zariadení alebo hudby cez slúchadlá alebo iné zariadenia.  Pomôcť môžu aj domáce spotrebiče ako sú elektrické ventilátory, rádiá a televízory. Mnoho ľudí s tinnitom má tiež určitý stupeň straty sluchu. Na maskovanie tinnitu môžu použiť aj načúvacie prístroje,ktorými zvýšia hlasitosť vonkajších zvukov. To funguje obzvlášť dobre, keď sa strata sluchu a tinitus vyskytujú v rovnakom frekvenčnom rozsahu, podľa American Tinnitus Association.

Privykanie

Tiež je známe ako tinnitus rekvalifikačná terapia. Táto terapia "trénuje" váš mozog, aby si viac zvykol na tinnitus. Spočíva v tom, že počúvate hluk podobný vášmu tinitusu po dlhú dobu. Nakoniec váš mozog ignoruje tón spolu so zvukom tinnitu. Je to podobné, ako keď nakoniec nepremýšľate o tom, že máte okuliare na nose. Terapia sa vykonáva pod vedením špecialistu a časový rámec sa líši-zvyčajne je to od 12 do 24 mesiacov.

Pomoc podľa príčiny

Masáže

Zovretie čeľuste, škrípanie zubov, predchádzajúce zranenie alebo svalové napätie na krku môžu niekedy spôsobiť zvýraznenie tinnitusu. Pri zmiernení svalového napätia pomáhajú masáže

Liečba depresie, úzkosti a nespavosti.

Tieto stavy zhoršujú tinitus, ich liečba ho môže pomôcť zmierniť 

Kognitívno behaviorálna terapia a hypnóza

Pomáha presmerovať negatívne myšlienky a emóciie spojené s tinnitom,čo tiež zlepšuje symptómy.

Vysadenie liekov

Tinnitus môže byť vedľajším účinkom mnohých liekov, najmä ak ich užívate vo vyšších dávkach- napríklad aspirín a iné nesteroidné protizápalové lieky a niektoré antidepresíva. Problém často zmizne, keď sa dávka lieku zníži alebo sa vysadí.

Súvisiace články

Najčítanejšie