Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
6 situácií, keď vám pomôžu probiotiká. Ako ich správne užívať?
Zdielať na

6 situácií, keď vám pomôžu probiotiká. Ako ich správne užívať?

Archívna reportáž

Antibiotiká treba užívať správne.

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravie človeka. Väčšinou sú ľudského pôvodu, výnimku tvorí kvasinka Saccharomyces boulardii, ktorá pochádza z tropického ovocia liči.

Na čo je možné probiotiká použiť?

Na podporu imunity:

Sliznica čreva je miesto, ktoré sa stretáva s veľkým množstvom cudzorodých látok. Pokiaľ je dlhodobo narušené správne bakteriálne osídlenie čriev, môže dochádzať k vyššiemu výskytu infekcií, kožným problémom či alergiám.

Pri liečbe antibiotikami:

Antibiotiká pôsobia tak proti baktériám vyvolávajúcim infekcie, ako aj proti baktériám, ktoré sú pre telo prospešné. Vedľajším účinkom liečby antibiotikami teda môžu byť črevné problémy (hnačka, nadúvanie), ale aj vaginálne infekcie.

Preto je vhodné spoločne s antibiotikami podávať aj probiotiká. Tie by mali byť užívané s čo najväčším možným odstupom od antibiotík. Pokiaľ teda antibiotiká užívate napríklad. po ôsmich hodinách, probiotiká dajte so štvorhodinovým odstupom. Probiotiká je dobré začať užívať súčasne s antibiotikami a pokračovať ešte cca týždeň po ukončení liečby.

Vaginálna infekcia:

Na opakované vaginálne infekcie možno taktiež odporučiť probiotiká. Okrem kapsúl na prehĺtanie je možné užívať probiotiká aj vaginálne. Dávkovanie sa líši podľa toho, či ide o prevenciu alebo liečbu už vzniknutých ťažkostí.

Cestovateľské hnačky:

Ide o ťažkosti trvajúce v priemere 3–4 dni, ktoré môžu byť spojené s bolesťami v bruchu, pocitom na zvracanie a teplotou. Jednou z najlepších prevencií cestovateľských hnačiek sa ukázalo podanie kvasinky Saccharomyces boulardií.

Dojčenské koliky:

Než sa črevo novorodenca osídli baktériami, dochádza často k plynatosti až bolestivým kolikám. Tie trvajú zhruba tri mesiace od narodenia. Aj v tomto období je možné odporučiť podanie probiotík – najčastejšie v kvapkách, ktoré je možné pridať do materského mlieka.  Deťom, ktoré nie sú dojčené je dobré vybrať mlieko s obsahom probiotík a prebiotík. V zložení umelého mlieka prebiotiká väčšinou nájdete pod skratkou GOS/FOS (galaktooligosacharidy/fruktooligosacharidy).

Ako uchovávať probiotiká?

  • Probiotikám nesvedčia extrémne vysoké ani nízke teploty. So zvyšujúcou sa teplotou obsah živých baktérií v preparáte klesá, takže pokiaľ dáte probiotiká do chladničky, urobíte len dobre. Nesmie ale zmrznúť.
  • Pozor tiež na spôsob užívania. Kapsulu nezapíjajte ľadovými ani horúcimi nápojmi, vrecká na rozpúšťanie do vody a detské mlieka s obsahom probiotík zase nezalievajte príliš studenou alebo horúcou vodou a snažte sa deti prinútiť vypiť ich čo najrýchlejšie.

Súvisiace články