Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Viete, aký je rozdiel medzi Alzheimerovou chorobou a demenciou?
Zdielať na

Viete, aký je rozdiel medzi Alzheimerovou chorobou a demenciou?

Nový liek je veľkou nádejou pre chorých

Alzheimerova choroba je choroba, ktorá spôsobuje poškodenie nervových buniek prenášajúcich dôležité správy z mozgu. Demencia sa netýka konkrétneho ochorenia, ale namiesto toho sa používa ako termín na zhrnutie súboru symptómov, ktoré sa vyskytujú v dôsledku pôsobenia takýchto kognitívnych ochorení.

Nový liek lecanamabe dokázateľne spomaľuje nástup degeneratívneho ochorenia mozgu. Liek prišiel po desaťročiach neúspešných pokusov nájsť spôsob, ako zastaviť rozvoj Alzheimerovej choroby. Medzi odborníkmi svitla nádej, že by nakoniec mohol byť prvým liekom zo skupiny tých, ktoré by nakoniec mohli viesť k vyliečeniu.

Lecanamab, podávaný raz za dva týždne infúziou od žily,odstraňuje toxický proteín známy ako amyloid, ktorý sa hromadí v mozgoch ľudí s Alzheimerovou chorobou a poškodzuje bunky. Tento proteín vedie k strate pamäti a komunikačným problémom spojeným s demenciou .

Netrpezlivo očakávané výsledky štúdie, na ktorej sa zúčastnilo takmer 1 800 ľudí vo veku 50 až 90 rokov, u ktorých bola diagnostikovaná Alzheimerova choroba so skorým nástupom, boli prvýkrát publikované v The New England Journal of Medicine a odhalili, že liek spomalil pokles pamäte o 27 percent  u účastníkov počas 18-mesačného obdobia.

Demencia je obzvlášť častá u starších ľudí, pričom tento stav má jeden zo 14 ľudí vo veku nad 65 rokov a jeden zo šiestich ľudí je starší ako 80 rokov. Ženy majú štatisticky väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť touto chorobou ako muži. Alzheimerova choroba je najčastejšou príčinou demencie a európsku ekonimku stojí ročne mnoho milárd dolárov, predpokladá sa, že do rou 2050 sa výdavky zdvojnásobia. 

Presná príčina Alzheimerovej choroby ešte nie je známa, ale predpokladá sa, že jej rozvoj podporuje množstvo faktorov vrátane postupujúceho veku, rodinnej anamnézy choroby, neliečenej depresie a faktorov životného štýlu spojených s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Na zníženie rizika ochorenia sa odporúča vyhýbať sa fajčeniu a pitiu, udržiavať fytickú kondíciu a  vyvážene sa stravovať.

Aké sú prvé prejavy? 

Prvým indikátorom Alzheimerovej choroby sú zvyčajne menšie problémy s pamäťou, varuje zdravotná služba, pričom pri zhoršovaní stavu sa objavujú tieto príznaky:

  • Zmätok, dezorientácia a strácanie sa na známych miestach
  • Ťažkosti s plánovaním alebo rozhodovaním
  • Problémy s rečou a jazykom
  • Problémy s pohybom bez pomoci alebo s vykonávaním úloh sebaobsluhy
  • Zmeny osobnosti, ako napríklad agresivita, náročnosť a podozrievavosť voči ostatným
  • Halucinácie (ľudia vidia alebo počujú veci, ktoré neexistujú) a bludy (veria veciam, ktoré sú zjavne nepravdivé)
  • Zlá nálada alebo úzkosť

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na Alzheimerovu chorobu, ale sú dostupné lieky na zmiernenie niektorých symptómov a správa o lecanamabe je určite veľmi pozitívnou správou pre chorých. Jedna štúdia zverejnená v máji tohto roku odhalila, že u jedného zo štyroch ľudí trpiacich demenciou uplynú najmenej dva roky, kým sa jeho stav definitívne diagnostikuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie