Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
8 príčin bolesti na hrudníku, ktoré napodobňujú infarkt. Zažili ste ich už?
Zdielať na

8 príčin bolesti na hrudníku, ktoré napodobňujú infarkt. Zažili ste ich už?

Infarkt sprevádza bolesť na hrudníku.

Infarkt dokážu napodobniť rôzne stavy, od pálenia záhy až po pankreatitídu, od nezávažných problémov až po vážne, život ohrozujúce stavy. Základné pravidlo však je – ak pociťujete bolesť na hrudníku, je dôležité, aby ste si ju vždy nechali vyšetriť.

Keď vnímame bolesť na hrudníku, väčšinou myslíme na infarkt. Táto bolesť môže mať však rôzne príčiny. K srdcovému infarktu dochádza, keď sa prietok krvi, ktorá privádza kyslík do srdcového svalu, výrazne zníži alebo úplne preruší, čo, samozrejme, môže byť smrteľné. Bolesť na hrudníku je najčastejším príznakom srdcového infarktu, medzi príznaky však môže patriť aj tlak alebo zvieranie v hrudníku. Tieto príznaky môžete vnímať aj v ramenách, rukách, krku, čeľusti, bruchu alebo chrbte. Príznaky infarktu môžu byť aj zvracanie a bolesť brucha – teda sa môže prejavovať ako porucha trávenia.

Všetky bolesti na hrudníku by mal skontrolovať lekár. Nie všetky sú však spôsobené infarktom, hoci niektoré môžu byť nebezpečné. Čo môže spôsobovať bolesti na hrudníku napodobňujúce infarkt?

1. Pálenie záhy

Možno sa čudujete, ako by si niekto mohol pomýliť príznaky refluxu žalúdočnej kyseliny so srdcovým infarktom, ale existuje dôvod, kvôli ktorému sa to nazýva "pálenie" záhy.

Gastroezofageálny reflux nastáva, keď sa obsah žalúdka – vrátane žalúdočných kyselín, ktoré pomáhajú rozkladať jedlo – vracia späť do pažeráka – trubice, ktorá spája hrdlo a žalúdok. Žalúdočná kyselina je vysoko kyslá, preto vzniká pocit pálenia za hrudnou kosťou; (na stupnici pH má hodnotu okolo 2, ktorá spadá niekde medzi kyselinu v batérii a ocot). Naše žalúdky sú vystlané ochrannými membránami, ktoré ho chránia pred korozívnymi účinkami kyseliny, pažerák však nie. Príležitostný reflux je pomerne bežný, ale ak ho zažívate dvakrát týždenne alebo viac, môžete mať gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD). Ak sa v priebehu času nelieči, môže GERD spôsobiť astmu, preťaženie hrudníka a stav nazývaný Barrettov pažerák, čo môže zvýšiť riziko rozvoja rakoviny

2. Preťaženie svalov 

Svalovica môže vyzerať dramaticky a natiahnutý hrudný sval je skutočne možné pomýliť si s niečím závažnejším, ako je srdcový infarkt. Dobrou pomôckou podľa lekárov je, že ak môžete zatlačiť na stenu hrudníka a budete cítiť ešte silnejšiu bolesť, je pravdepodobnejšie, že ide o zranenie pohybového ústrojenstva, nie o infarkt.

3. Kostochondritída

Je to zápal chrupaviek, ktoré spájajú rebrá alebo kĺby hrudnej steny. Tridsať percent dospelých pacientov, ktorí prídu na pohotovosť s bolesťou na hrudníku, má kostochondritídu. Dôvody môžu byť rôzne – od vírusových infekcií až po poranenia hrudníka. Ľudia zvyčajne pociťujú určitý druh tlaku na hrudnú stenu, podobne ako pri natiahnutom svale a miesto je citlivé, keď naň zatlačia. Ak máte kostochondritídu, bolesť zvyčajne zmizne v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov; môže pomôcť užívanie voľnopredajných liekov proti bolesti.

4. Pásový opar

Vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne, pretrváva v tele dlhodobo. Varicella – herpes zoster sa môže reaktivovať v dospelosti (zvyčajne u ľudí starších ako 50 rokov) ako ochorenie nazývané pásový opar. Medzi prvé príznaky patrí svrbenie a pálenie kože. Ak je postihnutá oblasť na hrudníku, je možné si túto bolesť pomýliť so srdcovým infarktom alebo iným srdcovým problémom. O niekoľko dní sa však môže objaví vyrážka, po ktorej nasledujú pľuzgiere.

Pri pásovom opare treba čo najskôr navštíviť lekára. Antivírusové lieky môžu zmierniť bolesť a skrátiť trvanie príznakov, ale iba ak ich užijete do 72 hodín od objavenia sa vyrážky. Ak je na užívanie antivirotík neskoro, lekár vám môže predpísať lieky proti bolesti.

5. Perikarditída

Ak ste prekonali virózu a zrazu pocítite ostrú, bodavú bolesť v hrudníku, možno ste dostali zápal osrdcovníka, zápal vo vrstvách tkaniva obklopujúcich srdce. Často sú na vine respiračné infekcie, inými príčinami sú autoimunitné poruchy, ako je lupus a reumatoidná artritída. Hoci perikarditída zvyčajne nie je smrteľná, môže poškodiť srdce a vážne ovplyvniť kvalitu života.

6. Pankreatitída

Ak bolesť na hrudníku nie je spojená so srdcovým infarktom, neznamená to, že nie je nebezpečná. Jeden príklad je akútna pankreatitída – náhly zápal pankreasu, ktorý sa nachádza hneď za žalúdkom. Intenzívna bolesť brucha môže vyžarovať až do hrudníka a je veľmi intenzívna. Pankreatitída sa často vyskytuje, keď žlčové kamene upchajú žlčovody, spôsobia hromadenie žlče a zápal pankreasu. Pri tejto diagnóze je treba urýchlene vyhľadať lekársku pomoc, môže sa totiž končiť smrťou.    

7. Ischemická choroba srdca

Ochorenie srdcových tepien je spôsobené nahromadením aterosklerotických plakov v stenách týchto tepien, čo môže blokovať prietok krvi a spôsobiť bolesť na hrudníku. Môže spôsobiť náhly srdcový infarkt, môže tiež prispieť k zlyhaniu srdca a arytmiám. Aj keď k infarktu zatiaľ nedošlo, je potrebná liečba statínmi, vloženie výstuže – stentu do jednej z tepien alebo operácia bypassu.

8. Záchvat paniky

Záchvat paniky človek môže vnímať ako infarkt; mnohí ľudia veria, že zomierajú, keď ho majú. Okrem bolesti na hrudníku môžu príznaky zahŕňať búšenie srdca, potenie, trasenie, nevoľnosť, závraty a pocit, že sa zbláznite. Záchvaty paniky majú tendenciu sa objaviť náhle bez varovania. Môžete byť k nim náchylní, ak máte člena rodiny s anamnézou záchvatov paniky, ak prežívate veľké životné zmeny a otrasy s pretrvávajúcim stresom (napríklad vážnou chorobou blízkej osoby), alebo ak ste nedávno prežili traumatickú udalosť (napríklad lúpež alebo dopravná nehoda). Ak si myslíte, že ste zažili záchvat paniky, je rozumné navštíviť lekára. Môže vás odporučiť psychológovi alebo psychiatrovi.

Súvisiace články