Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
10 jedál, ktoré obsahujú probiotiká: Podporte svoju imunitu potravinami, ktoré jete
Zdielať na

10 jedál, ktoré obsahujú probiotiká: Podporte svoju imunitu potravinami, ktoré jete

Probiotické potraviny obsahujú živé baktérie,ktoré ovplyvnujú zloženie črevného mikrobiómu. Je dokázané, že baktérie v našich črevách priamo ovplyvňujú naše zdravie. .

1/10 Jogurt

Je to jeden z najznámejších zdrojov probiotík – „dobrých“ baktérií, ktoré udržujú zdravú rovnováhu v čreve. Štúdie naznačujú, že probiotiká môžu pomôcť zmierniť intoleranciu laktózy. Môžu tiež pomôcť zmierniť plynatosť, hnačku a iné brušné problémy. Môžete si priplatiť za značky jogurtov s určitými probiotikami, ale pomôcť môžu akékoľvek, ktoré majú „živé a aktívne kultúry“.

2/10 Kyslá kapusta

Kyslá kapusta a podobné, ale pikantné, kórejské jedlo kimchi sú okrem probiotík tiež plné vitamínov na posilnenie imunity, ktoré môžu pomôcť odvrátiť infekciu.

3/10 Miso polievka

Táto fermentovaná sójová pasta, obľúbené jedlo na raňajky v Japonsku, obsahuje množstvo probiotík. Často sa používa na prípravu slanej polievky, ktorá má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vitamínov B a ochranných antioxidantov. Podávajú ju v japonských reštauráciách, môžete si ju však skúsiť pripraviť aj sami,

4/10 Mäkké syry

Sú dobré pre  trávenie, ale nie všetky probiotiká dokážu prežiť cestu cez žalúdok a črevá. Výskum zistil, že kmene vo fermentovaných mäkkých syroch, ako je gouda, sú dostatočne odolné.

5/10 Kefír

Podľa legendy pastieri v pohorí Kaukaz, objavili že mlieko, ktoré nosili so sebou pri kočovaní, malo tendenciu skvasiť na bublinkový nápoj. Je hustý,  krémový a pikantný ako jogurt- kefír má svoje vlastné kmene probiotických baktérií a niekoľko užitočných odrôd kvasiniek.

6/10 Kváskový chlieb

Obsahuje probiotiká, ktoré môžu pomôcť tráveniu. Ak viete narábať s kváskom, môžete si doma upiecť vysokovalitnú potravinu.

7/10 Acidofilné mlieko

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako získať probiotiká, je použiť tento druh mlieka, ktoré bolo fermentované baktériami. Môžete ho vidieť označené ako sladké acidofilné mlieko. Cmar je tiež bohatý na probiotiká.

8/10 Kyslé uhorky

Vyberte si kvasené uhorky, kde sa nepoužíval ocot. Roztok morskej soli a vody podporuje rast dobrých baktérií a tieto uhorky môžu pomôcť pri trávení.

9/10 Tempeh

Táto indonézska karbonátka vyrobená zo základu fermentovaných sójových bôbov je typom prírodného antibiotika, ktoré bojuje proti určitým baktériám. Tempeh má tiež vysoký obsah bielkovín. Ľudia často opisujú jeho chuť ako údenú, orechovú a podobnú hubám. Môžete ho marinovať a použiť do jedál namiesto mäsa.

10/10 Výživové doplnky

Probiotiká nie sú len v potravinách,ale aj vo výživových doplnkoch vo forme kapsúl, tabliet, prášku a tekutých foriem. Hoci tieto doplnky neposkytujú zároveň telu výživu, ktorú môžu ponúknuť potraviny, ľahko sa používajú. Ak si myslíte, že by vám mohli pomôcť, poraďte sa najskôr so svojím lekárom, najmä ak ste chorý alebo máte problémy s imunitou.

Prebiotiká versus probiotiká

Zatiaľ čo probiotické potraviny obsahujú živé baktérie, prebiotické potraviny vyživujú dobré baktérie, ktoré už žijú vo vašom čreve. Prebiotiká nájdete vo veciach ako špargľa, topinambur, banány, ovsené vločky, červené víno, med, javorový sirup a strukoviny. Vyskúšajte prebiotické potraviny samostatne alebo ich spárujte s probiotickými potravinami, aby ste pridali impulz.   

Najčítanejšie