Polojasno
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Zápal v tele je tichý zabijak. Toto je 6 spôsobov, ako ho porazíte
Zdielať na

Zápal v tele je tichý zabijak. Toto je 6 spôsobov, ako ho porazíte

Archívna reportáž

Tukové bunky sú vážnym zdrojom záaplu.

Chronický mierny zápal v tele sa môže zmeniť na tichého zabijaka, ktorý prispieva k ochoreniam srdca a ciev, k rakovine, cukrovke 2. typu a iným chorobám. Aké sú jednoduché tipy na boj so zápalom a udržanie zdravia?

Vyberte si zdravú výživu.

Jednotlivé jedlá majú pomerne malý vplyv na zápal v tele, takže nie, viac kelu pravdepodobne veľmi nepomôže. Ale ak budete jesť veľa ovocia a zeleniny, celozrnné potraviny, zdravé tuky a strukoviny – niekedy nazývané aj protizápalová strava – môžete znížiť zápal a znížiť aj riziko chronických ochorení, ako je cukrovka a srdcové choroby. Nielenže táto diéta môže pomôcť znížiť zápal sama osebe, ale zároveň ňou nahradíte potraviny, ktoré zápal zvyšujú – ako sú sladené nápoje a priemyselne spracované potraviny.

Pravidelne cvičte.

Fyzická aktivita môže pomôcť bojovať proti niektorým typom zápalu prostredníctvom regulácie imunitného systému. Cvičenie má napríklad protizápalové účinky na biele krvinky a chemických prenášačov nazývaných cytokíny.

Udržujte si zdravú hmotnosť.

Pretože nadbytočný tuk v bunkách stimuluje zápal v celom tele. Ak budete mať menej tuku, vyhnete sa zápalu, ktorý s ním súvisí. Udržiavanie hmotnosti pod kontrolou tiež znižuje riziko cukrovky 2. typu – stavu, ktorý sám o sebe spôsobuje chronický zápal orgánov.

Zvládnite stres.

Opakovane spúšťané stresové hormóny prispievajú k chronickému zápalu. Joga, hlboké dýchanie a rôzne formy relaxácie upokoja váš nervový systém.

Nefajčite.

Toxíny vdýchnuté v cigaretovom dyme spúšťajú zápaly v dýchacích cestách, poškodzujú pľúcne tkanivo a zvyšujú riziko rakoviny pľúc a iných zdravotných problémov.

Snažte sa predchádzať zápalovým stavom.

Infekcia: Prijmite opatrenia, aby ste sa vyhli infekciám, ktoré môžu spôsobiť chronický zápal. Príkladmi sú HIV, hepatitída C a covid-19. Praktizujte bezpečný sex, nepohybujte sa v rizikovom prostredí a očkujte sa proti ochoreniam, proti ktorým je to možné.
Rakovina: Choďte na bezplatné preventívne vyšetrenia uhrádzané zo zdravotného poistenia. Napríklad kolonoskopia dokáže odhaliť a odstrániť polypy, ktoré by sa neskôr mohli stať rakovinovými.
Alergie: Ak sa vyhnete spúšťačom astmy, ekzému alebo alergických reakcií, môžete znížiť zápalovú záťaž vo vašom tele.

Súvisiace články

Najčítanejšie