Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Angína nie je len bolesť v krku: Zákerné baktérie môžu poškodiť srdce, kĺby,nervy i kožu
Zdielať na

Angína nie je len bolesť v krku: Zákerné baktérie môžu poškodiť srdce, kĺby,nervy i kožu

Archívna reportáž

Šarlachová angína môže byť nebezpečná pre srdce

Angína je infekčný zápal mandlí. Najčastejšie ju spôsobujú baktérie, ale aj vírusy, zriedka aj kvasinky. Z bakteriálnych pôvodcov angíny sa najčastejšie vyskytuje streptokok (Streptococcus) alebostafylokok ( Stafylococcus) Oba kmene sú dobre citlivé na antibiotiká penicilínového radu.

Aké sú príznaky angíny?

Angína sa najčastejšie prejavuje pomerne silnou bolesťou v krku. Bolesť pri angíne je obojstranná, horšia pri prehĺtaní, niekedy môžete mať aj problém jesť. Môže tiež vystreľovať do ucha. U ľudí trpiacich angínou sa môže vyskytovať aj horúčka nad 38⁰C alebo zimnica, ale pozor, horúčku mť pri nagíne vôbec nemusíte.

U detí sa pri angíne niekedy vyskytujú aj bolesti brucha, sťažené dýchanie alebo zvracanie. V krku sú na pohľad viditeľné biele povlaky, ktorým sa hovorí čapy. Známkou angíny sú aj zväčšené uzliny.

Pozor na šarlach

Zvláštnym prípadom je šarľová angína. Typický je spočiatku belavo povlečený jazyk, ktorý sa po dvoch dňoch ochorenia začne olupovať, farba sa mení na sýto červenú a povrch nadobúda vzhľad podobný maline (tzv. malinový jazyk). Ďalším typickým prejavom šarlachovej angíny je vyrážka, najmä v podbrušku, ďalej na hrudníku a na končatinách. Častejšie sa šarlachová angína vyskytuje v detských kolektívoch- v škôlkach či školách. Vo Veľkej Británii nedávno zomrelo 6-ročné dieťa práve na komlikácie neskoro odhaleného šarlachu. 

Pozor tiež, podobné príznaky ako angína má aj mononukleóza. Tá je ale spôsobená vírusmi, a preto sa pri nej antibiotiká nepodávajú. Okrem toho, že penicilíny nie sú účinné, pri tomto ochorení v prípade podania penicilínov tiež častejšie hrozia alergické reakcie prejavujúce sa hlavne svrbiacou vyrážkou.

Ako sa angína lieči?

Pri podozrení na angínu môžeme samozrejme tlmiť príznaky liekmi proti horúčke a cmúľaním dezinfekčných pastiliek alebo vyplachovaním úst dezinfekčnými roztokmi.  Prípravkov proti angíne je na trhu množstvo a v lekárňach vám lekárnici pomôžu vybrať ten najvhodnejší. Po aplikácii všetkých týchto prípravkov je vhodné aspoň pol hodiny nejesť ani nepiť, aby mohol liek v krku čo najdlhšie pôsobiť. Niektoré sú vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy.

Pri dlhšie trvajúcich horúčkach a silných bolestiach v krku je vhodné navštíviť lekára. Najmä klasickú (streptokokovú) angínu je nutné liečiť antibiotikami. Antibiotiká nám pomôžu odstrániť baktérie, čím sa urýchli vyliečenie a tým predídeme komplikáciám. Lekár má množstvo možností, ako zistiť, či sú príčinou našich problémov baktérie alebo vírusy, napríklad na základe výteru z krku alebo krvných testov a podľa toho nám naordinuje vhodnú liečbu.

Ako sa angína môže skomplikovať?

K akútnym komplikáciám angíny patrí tvorba abscesu (vredu) na mandli, ktorý potom musí často odstrániť chirurg.

Streptokoková angína ale môže mať aj neskoré následky,na ktoré treba myslieť. Takým neskorým následkom angíny je reumatická horúčka. Reumatická horúčka vzniká 2-4 týždne po infekcii streptokokom. Ide o zápalové ochorenie, pri ktorom môže dôjsť k poškodeniu kĺbov, srdca, nervov alebo kože.Niektoré časti streptokoka totiž majú schopnosť donútiť imunitný systém človeka, aby tvoril protilátky proti vlastným orgánom-vzniká autoimunitné ochorenie,a tým je reuma.

Tomuto ochoreniu môžeme zabrániť ak:

  • príznaky nepodceňujeme,

  • poradíme sa s lekárom o vhodnej liečbe,

  • ochorenie "neprechádzame",

  • v prípade potreby svedomito doužívame predpísané množstvo antibiotík.

Súvisiace články

Najčítanejšie