Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zlé sny v strednom veku sú spojené s výrazne vyšším rizikom neskoršej demencie, tvrdia vedci
Zdielať na

Zlé sny v strednom veku sú spojené s výrazne vyšším rizikom neskoršej demencie, tvrdia vedci

Archívna reportáž

Parkinsonova choroba sa môže ohlasovať dopredu nočnými morami

U ľudí , ktorí majú v strednom veku časté zlé sny, je pravdepodobnejšie, že im neskôr v živote bude diagnostikovaná demencia, naznačuje výskum.Predchádzajúca štúdia ľudí s Parkinsonovou chorobou tiež zaznamenala súvislosť medzi častými úzkostnými snami a poklesom duševných schopností.

Štúdia zistila, že zlé sny sa môžu stať bežnejšími a častejšími už niekoľko rokov alebo dokonca desaťročí predtým, ako sa objavia problémy s myslením a pamäťou.

Predchádzajúca štúdia ľudí s Parkinsonovou chorobou tiež zaznamenala súvislosť medzi častými úzkostnými snami a rýchlejším poklesom kognitívnych funkcií.

Dr Abidemi Otaiku z Centra pre zdravie ľudského mozgu na univerzite v Birminghame, ktorý uskutočnil nový výskum, povedal: „Prvýkrát sme dokázali, že rušivé sny alebo nočné mory môžu súvisieť s rizikom demencie a kognitívnym poklesom medzi ľuďmi. zdravých dospelých v bežnej populácii. Je to dôležité, pretože existuje len veľmi málo rizikových indikátorov demencie, ktoré možno identifikovať už v strednom veku. Aj je potrebný ďalší výskum potvrdenie týchto súvislostí, veríme, že zlé sny by mohli byť užitočným spôsobom, ako identifikovať jednotlivcov s vysokým rizikom rozvoja demencie, a zaviesť stratégie na spomalenie nástupu choroby."

V rámci štúdie publikovanej v časopise The Lancet eClinicalMedicine doktor Otaiku skúmal údaje od troch komunitných skupín ľudí v USA.Medzi nimi bolo viac ako 600 dospelých mužov a žien vo veku od 35 do 64 rokov a 2 600 dospelých vo veku 79 rokov a starších. Všetci ľudia boli na začiatku štúdie bez demencie a boli sledovaní v priemere deväť rokov mladšia skupina a päť rokov staršia skupina.

Pýtali sa ich na kvalitu spánku vrátane toho, ako často mali zlé sny. Tieto údaje sa potom analyzovali pomocou počítačového softvéru. Zistenia ukázali, že ľudia v strednom veku (35 až 64), ktorí mali každý týždeň zlé sny, mali v nasledujúcom desaťročí štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť kognitívnym poklesom, zatiaľ čo u starších ľudí bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná demencia.

Zdá sa, že tieto zistenia sú oveľa výraznejšie u mužov ako u žien.

Súvisiace články

Najčítanejšie