Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Urológ: Cvičte denne pol hodinu svoje panvové dno. Toto je 6 dôvodov, pre ktoré sa to oplatí!
Zdielať na

Urológ: Cvičte denne pol hodinu svoje panvové dno. Toto je 6 dôvodov, pre ktoré sa to oplatí!

Cvičenie panvového dna je dôležitá prevencia infekcií močových ciest

MUDr. Jozef Dúbravický je urológ, onkolourológ a andrológ. Vo svojej praxi sa stretáva aj so ženami, ktoré k nemu prichádzajú s tým, že majú opakovane zápal močových ciest. Ako prevenciu jednoznačne odporúča aj takzvané Kegelove cviky na panvové dno. V podcaste od 8,30 vysvetľuje, aké výhody vám to prinesie.

Urológ radí: Ako robiť Kegelove cviky 

Na začiatok je dôležité identifikovať svaly, ktoré budeme sťahovať pri cvičení. Sú to presne tie svaly, ktoré sťahujete, ak chcete zadržať moč či plyny. Stiahnite tieto svaly akoby do seba a stiahnutie podržte niekoľko sekúnd. Ak ste stiahli správne svaly, pocítite pod panvou pohyb svalstva smerom dohora. Ale pozor, nesťahuje žiadne iné svaly (brušné, sedacie, chrbtové a podobne). Rovnako tak ani nezadržiavajte dych. Všetko robte prirodzene. Ak by vás pri tom niekto videl, nesmie spozorovať, že vlastne cvičíte. Cviky samozrejme robte s prázdnym močovým mechúrom. Svaly odporúčam skúsiť aktívne sťahovať aj počas pohlavného styku. Jednak ich precvičíte intenzívnejšie, a zároveň váš partner zaznamená nový rozmer rozkoše.

Cvičte s loptou alebo s vlastnou päsťou 

Na trhu je množstvo pomôcok, ktoré môžete využiť pri precvičovaní svalov panvového dna. Ja však odporúčam začať okamžite, napríklad tým, že si sadnete na stoličku a medzi kolenami budete stískať menšiu loptu. Ak loptu nemáte, žiaden problém. Použite vlastnú päsť. Strčte ju medzi kolená a ich tlakom a následným uvoľnením sa päsť snažte akoby rozpučiť.

Súvisiace články