Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neurológ varuje: Toto si s krkom robiť nedajte, hrozí vám vážne zranenie!
Zdielať na

Neurológ varuje: Toto si s krkom robiť nedajte, hrozí vám vážne zranenie!

Cievna mozgová príhoda môže vzniknúť aj následkom zranenia.

Neodborné "naprávanie" krčnej chrbtice môže mať vážne následky. Lekári sa stretávajú s nebezpečným poranením krčných tepien. Toto zranenie je zradné aj preto, lebo sa môže prejaviť až po niekoľkých dňoch či týždňoch a môže spôsobiť smrť.

Zopár rýchlych chmatov, zopár puknutí a človek odchádza od "naprávača" s uvoľneným krkom a dobrým pocitom. Je to však bezpečné? Neurológ MUDr. Igor Pružinec z NsP v Považskej Bystrici podobné praktiky nikomu neodporúča.

"Už viackrát sme sa po takomto neodbornom zásahu stretli s vážnym zranením - disekciou jednej z vertebrálnych krčných tepien, ktoré sa nachádzajú práve v oblasti krčnej chrbtice. Toto zranenie je veľmi zradné, lebo jeho následky sa môžu prejaviť  po niekoľkých dňoch či dokonca týždňoch, " upozorňuje lekár.  Pri násilnej manipulácii s krkom sa poškodí vnútorná výstelka krčnej tepny, na ktorej vznikne prasklina. Tepna síce nemusí prasknúť, no na poranenom mieste sa postupne vytvorí zrazenina- trombus, ktorý putuje priamo do mozgu a spôsobí "záhadnú" cievnu mozgovú príhodu.

"Toto zranenie môže vzniknúť aj pri vážnych dopravných nehodách v aute, na motorke či na bicykli. Vtedy sa často porania predné krčné tepny- karotídy pri náhlom pohybe hlavy vpred a vzad. Po takejto nehode však zranený človek zvyčajne absolvuje CT vyšetrenie, ktoré takéto poškodenie odhalí," vysvetľuje lekár. Poranenie tepny treba odborne ošetriť  pomocou stentu-špeciálnej  výstuže cievy na špecializovanom pracovisku. Ľudí, ktorí si nechali "naprávať" krk však môžu priviezť do nemocnice neskoro, až s nepríjemným následkom disekcie krčnej tepny -  vážnou porážkou.

Ďalšou nebezpečnou činnosťou, ktorá môže viesť k poraneniu krčnej tepny, je opakované silné trasenie hlavou. "Viem o kurióznom prípade, keď sa zistila cievna mozgová príhoda u mladého muža, ktorý bol viacero dní predtým na letnom hudobnom metalovom festivale. Niekoľko hodín ustavične mykal hlavou a poranil si tepnu takýmto spôsobom," dodáva MUDr. Pružinec. S bolesťou krčnej chrbtice, najmä ak máte problém s otáčaním hlavy, alebo bolesť vznikne náhle, by ste vždy mali navštíviť odborného lekára, ktorý vám môže odporučiť okrem ďalšej liečby aj rehabilitáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie