Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Osteoporóza je detská choroba,ktorá sa prejaví v dospelosti: Ako sa lieči?
Zdielať na

Osteoporóza je detská choroba,ktorá sa prejaví v dospelosti: Ako sa lieči?

Archívna reportáž

Osteoporóza ohrozuje najmä ženy v menopauze.

Osteoporóza alebo rednutie kostí, je chronické, postupujúce ochorenie kostry. Charakterizované je úbytkom kostnej hmoty a poruchami stavby kosti s následným zvýšením ich krehkosti a zvýšeným rizikom zlomenín. Vytvára sa stav nerovnováhy medzi novotvorbou kostnej hmoty a jej úbytkom, čo má za následok vznik zlomenín bez predchádzajúceho úrazu alebo po malom úraze. Tento stav je najčastejšie spôsobený nedostatkom vápnika, vitamínu D, pohlavných hormónov a zvýšeným odbúravaním kostného tkaniva pri nedostatku fyzickej záťaže.

Charakteristickým rysom osteoporózy je jej pomalý a často bezpríznakový vývoj. Toto ochorenie je niekedy dlhý čas bezbolestné alebo sa môže prejavovať len pobolievaním v chrbte. Nezriedka sa naň príde až s prvou zlomeninou. Najčastejšie dochádza k zlomenine hrudných a bedrových stavcov.

Komu najviac hrozí osteoporóza?

Vyššie riziko osteoporózy majú ženy po menopauze, kedy dochádza k zníženiu produkcie ženských pohlavných hormónov (estrogénov a progesterónu). 40-50% žien vo veku nad 50 rokov utrpí počas svojho života zlomeninu v dôsledku osteoporózy.

Osteoporózou sú ďalej ohrození ľudia s nízkou telesnou hmotnosťou, s malou fyzickou záťažou, fajčiari, konzumenti nadmerného množstva alkoholu, ľudia s rodinným výskytom osteoporózy, pacienti užívajúci pravidelne niektoré lieky (napr. glukokortikoidy) či ľudia trpiaci niektorými ochoreniami napr. ochorením napr. celiakiou alebo Crohnovou chorobou.

Aké sú zásady v prevencii osteoporózy?

  • Základ tvorí správna životospráva a to už v detskom a pubertálnom veku.
  • Venovať by sme mali pozornosť vyváženej strave s dostatkom vápnika, vitamínu D , fosforu, horčíka, vitamínu K a stopových prvkov. Zabúdať by sme nemali ani na zeleninu a ovocie.
  • Mali by sme zaistiť dostatočný príjem vyváženej potravy a vyhýbať sa drastickým jednostranným diétam.
  • Obmedziť príjem soli v potrave.
  • Ďalej je vhodné minimalizovať rizikové faktory pre osteoporózu ako je fajčenie a pitie alkoholu
  • Nesmieme zabúdať ani na pravidelný telesný pohyb.

Ako sa osteoporóza lieči?

Pokiaľ je už vyslovená diagnóza osteoporózy, základné stavebné kamene liečby sú vápnik a vitamín D. Ak nemožno dosiahnuť požadovaný príjem vápnika a vitamínu D potravou, je nutné ich doplňovanie formou liekov alebo doplnkov stravy. V závislosti od stavu postihnutia kosti potom môže lekár predpísať ďalšie látky, ktoré bránia postupu ochorenia, sú to tzv. bifosfonáty a denosumab.

Bifosfonáty (kyselina klodrónová, pamidrónová, alendrónová, ibandrónová, zolendrónová). S bifosfonátmi sa spája špecifické užívanie (tableta sa zapíja čistou vodou, podáva sa po celonočnom lačnení, aspoň 6 hodín po poslednom jedle a najmenej 1 hodinu pred raňajkami. Pri prehĺtaní treba stáť alebo sedieť vo vzpriamenej polohe, po dobu 1 hodín sa nesmie ľahnúť ).
Denosumab je biologický liek, ktorý pacientovi lekár aplikuje podkožnou injekciou raz za pol roka.
Pohyb a osteoporóza: Prečo je dobré cvičiť v prevencii alebo liečbe osteoporózy? Cvičenie pomáha udržiavať kostnú hmotu. V mladosti navyšuje množstvo kostnej hmoty, v dospelosti spomaľuje jej stratu a udržuje kosti zdravé. Pohybováaktivita navyše znižuje riziko pádov tým, že posilňuje svaly a zlepšuje koordináciu. Pohyb prospieva Vašim kostiam nezávisle od veku.

Aké cvičenie je prospešné?

Najlepšie cvičenie je s vlastnou váhou, pri ktorom sa zaťažujú kosti. Je to chôdza, jogging, tenis, volejbal, aerobic, tai-chi, tancovanie a ďalšie podobné športy vo „vzpriamenej“ polohe. Športy ako plávanie alebo jazda na bicykli prospievajú našim svalom a srdcu, nedochádza však pri nich k potrebnému zaťažovaniu kostí.

Ako často by som mal/a týždenne cvičiť?

Objem cvičenia samozrejme záleží na Vašom veku a zdravotnom stave. Pokiaľ nie ste zvyknutí cvičiť, je potrebné začať pozvoľna a postupne navyšovať dobu venovanú pohybovej aktivite až na 30-40 minút 3-4x týždenne, pokiaľ Vám to Váš zdravotný stav dovolí. Pričom cvičenie by malo zahŕňať cvičenie vo „vzpriamenej“ polohe (zaťažujúce kosti), ako aj cvičenie zvyšujúce svalovú silu, hmotu a koordináciu.

Môžem robiť všetky pohybové aktivity, keď nie som úplne zdravý/zdravá? V prípade akéhokoľvek ochorenia by ste mali konzultovať vhodnú pohybovú aktivitu s ošetrujúcim lekárom.

Súvisiace články

Najčítanejšie