Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Nádcha u malých detí a dojčiat: Čo na ňu platí?
Zdielať na

Nádcha u malých detí a dojčiat: Čo na ňu platí?

Archívna reportáž

Prejavom alergie u detí môže byť často nádcha

Akútny zápal nosa a nosohltana býva najčastejšie vírusového pôvodu. U malých detí sa môže vyskytnúť 6-10-krát ročne. Okrem klasických príznakov, ku ktorým patrí výtok z nosa, upchatý nos a kýchanie, sa môžu pripojiť ďalšie prejavy v podobe zvýšenej teploty, únavy, kašľa, opuchu a začervenania očných viečok a výtoku z očí.

Liečba nádchy u malých detí  je podobná ako u dospelých. Jedným spôsobom je preplachovanie nosa "morskou vodou" vo forme jednorazových ampuliek (alebo vo forme špeciálneho rozprašovača určeného pre dojčatá. Roztoky morskej vody sú najčastejšie izotonické, zvlhčujú nosovú sliznicu, dajú sa aplikovať niekoľkokrát denne podľa potreby a nevzniká na ne tolerancia.

Existujú aj hypertonické roztoky morskej vody, ktoré sú vhodné v prípade upchatého nosa pre deti staršie ako 6 mesiacov a dospelých. Ak sa pre nepriechodný nos objavia problémy s dojčením či kŕmením, treba podať silnejšie liečivá vo vhodnej koncentrácii. Pre novorodencov a dojčatá je dovolené použitie liekov s obsahom oxymetazolínu s koncentráciou 0,01 – 0,025 % alebo xylometazolínu s koncentráciou 0,025 % , ktoré znížia prekrvenie sliznice a nos účinne uvoľnia.

Tieto liečivá sa aplikujú čo najkratšiu dobu (najdlhšie 5 dní),pretože môže na ne vzniknúť tolerancia a môžu poškodiť prekrvenie nosovej prepážky. Do 2 rokov veku nie sú tieto prípravky príliš odporúčané, preto sa radšej vždy vopred poraďte vo svojej lekárni alebo u pediatra.

Pre dojčatá je vhodnejšie použitie nosných kvapiek než nosových sprejov, tie sa používajú až od 1 roka. Väčšina sprejov nemusí mať vhodnú konštrukciu na manipuláciu s detským nosom, dnes sa už však vyrábajú spreje prispôsobené aj pre najmenšie deti, ktoré aplikujú polovičnú dávku, tlak rozprašovača je nižší a koniec aplikátora je užší. Rovnako tak nie je doručované používanie kvapiek (nemajú byť zavádzané do vnútra nosa).

Pokiaľ sa dieťa samo nevysmrká, treba zriediť nosový sekrét vhodnými prípravkami a opatrne odsávať.Na trhu je dnes niekoľko typov odsávačiek - balóniková, hadičková a s pripojením na vysávač. Podľa skúseností mamičiek fungujú všetky tri, ale najúčinnejšia je tretia spomínaná. Nemusíte sa báť, podtlak pri odsávaní je veľmi nízky aj pri maximálnom výkone vysávača.

Pokiaľ je dieťa v noci nepokojné, je možné pred spaním podať liečivo s obsahom antihistaminika, ktorá zmierni s nádchou spojené prejavy najmä opuch. V spálni treba udržiavať primeranú vlhkosť. 

S neliečenou alebo dlhotrvajúcou nádchou (trvajúcou dlhšie ako 7-10 dní) často súvisia ďalšie komplikácie. Medzi najčastejšie patrí zápal hlasiviek, priedušiek, pľúc či stredného ucha.

Vyššie riziko vzniku zápalu stredného ucha môže byť u detí dojčených alebo kŕmených v ľahu. Môže sa objaviť

  • vzostup teploty,
  • nepokoj,
  • plač
  • u dojčiat aj zvracanie a hnačka. 

Dieťa si siaha na ušká alebo pri dotyku v oblasti ucha reaguje bolestivo (nie je to ale úplne spoľahlivý príznak akútneho zápalu stredného ucha). Vhodné opatrenia sú

  • zvýšená poloha,
  • vlažné alebo chladnejšie obklady na ucho. 
  • pri výtoku z ucha sa odporúča vonkajší zvukovod čistiť, vždy však iba v prípade neporušeného bubienka.

Vždy je nutná návšteva lekára, ktorý zvolí vhodnú liečbu, prípadne predpíše celkové alebo lokálne antibiotiká. Chronická a opakujúca sa nádcha môže mať tiež alergický pôvod.

Súvisiace články