Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lymfóm nie je jedno ochorenie, skrýva sa za ním až 100 druhov rakoviny krvi!
Zdielať na

Lymfóm nie je jedno ochorenie, skrýva sa za ním až 100 druhov rakoviny krvi!

Lymfóm má mnoho druhov a môže sa vyskytnúť kdekoľvek v tele.

Lymfóm je najčastejším onkohematologickým ochorením. Zároveň je to tretím najčastejším nádorovým ochorením u detí. Pod označením lymfóm rozumieme viac ako 100 rôznych druhov rakoviny krvi. Väčšina lymfómov je liečiteľná, výsledok liečby však závisí od druhu lymfómu a štádia, v ktorom je diagnostikovaný, veku pacienta, pridružených ochorení a dostupnosti liečby.

Lymfóm je všeobecný výraz pre rakovinu – zhubné nádorové ochorenie lymfatického systému. Pod týmto pojmom si môžeme predstaviť nekontrolovateľné bunkové delenie lymfoidných buniek, ktoré sú zodpovedné za imunitný systém človeka. Lymfómy (podobne ako ostatné nádory) vznikajú v dôsledku genetických zmien v pôvodne normálnych bunkách. U väčšiny pacientov sa príčina lymfómu nedá zistiť.

Lymfóm si nevyberá

Pacientmi sú najmenšie deti, školáci, tínedžeri, mladí ľudia, pracujúci a aj tí, ktorí si mali užívať zaslúžený oddych na dôchodku. Diagnostikovaní bývajú často športovci, zdravo sa stravujúci ľudia, ktorí dovtedy nemali žiadne väčšie zdravotné problémy. Fajčiari i nefajčiari, ľudia abstinujúci či akokoľvek často konzumujúci alkohol. Ľudia z miest aj dedín. Aj keď existujú výskumy, ktoré sú stále v raných štádiách a skúmajú vplyv niektorých vírusov a genetiky na vznik krvných rakovín, v podstate neexistuje žiaden zoznam rizikových faktorov či akákoľvek prevencia.


Dôležitá je správna a včasná diagnostika

Napriek tomu, že je lymfóm rakovinou krvi, k jeho diagnostike je nevyhnutných oveľa viac vyšetrení než len krvný obraz. U mnohých pacientov dokonca krvný obraz nevykazuje žiaden problém ani v čase, keď je lymfóm vo vyššom štádiu. Jednoznačnú diagnostiku lymfómu dokáže spraviť až histologický rozbor uzliny. Cesta k diagnóze býva často veľmi zdĺhavá, pretože príznaky ochorenia sú nešpecifické, objavujú sa len niektoré, alebo sú ľahko zameniteľné s inými, menej závažnými ochoreniami. Niektorí z pacientov čakali na správnu diagnostiku dokonca viac ako rok, dôvodov je viacero. Od nízkeho povedomia nielen u ľudí, ale aj všeobecných lekárov (lymfóm je stále považovaný za zriedkavé ochorenie), cez dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia a zložitú cestu pacienta od všeobecného lekára cez špecialistov až k onkohematológovi.

Medzi najčastejšie príznaky lymfómu patrí nočné potenie, chudnutie bez príčiny, svrbenie tela, opuch na uzline, únava.

Pacienti potrebujú viac než len liek

Vďaka výskumu dnes majú šancu na vyliečenie aj pacienti, pre ktorých ešte pred desiatkami rokov neexistoval dostupný liek. Napriek tomu je vstup inovatívnych liekov na náš trh oveľa pomalší než v iných krajinách Európskej únie. 
Viac informácií o lymfóme nájdete na https://lymfom.sk/

Súvisiace články

Najčítanejšie