Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pocit depresie alebo osamelosti podľa vedcov urýchľuje starnutie viac ako fajčenie
Zdielať na

Pocit depresie alebo osamelosti podľa vedcov urýchľuje starnutie viac ako fajčenie

Archívna reportáž

Osamelosť sociálne siete nevyriešia.

Vedci tvrdia, že pocit nešťastia, depresie alebo osamelosti môže urýchliť procesy starnutia viac ako fajčenie alebo dokonca niektoré choroby.

Každý človek má vek podľa dátumu narodenia – svoj „chronologický vek“ – má aj takzvaný „biologický vek“, ktorý vychádza zo starnutia telesných funkcií, ovplyvnený genetikou, životným štýlom a inými faktormi. Čím vyšší je biologický vek, tým vyššie je riziko rôznych chorôb a riziko úmrtia. Teraz vedci vytvorili digitálny model starnutia, ktorý odhaľuje dôležitosť psychického zdravia. „Vaše telo a duša sú prepojené – to je naše hlavné posolstvo,“ povedal Fedor Galkin, spoluautor štúdie a vedúci vedec hongkonského startupu Deep Longevity.

Výskumníci z Deep Longevity, Stanfordskej univerzity a Čínskej univerzity v Hong Kongu v časopise Aging-US píšu o tom, ako vytvorili „hodiny starnutia“ na základe údajov zozbieraných od 4 846 dospelých v roku 2015 ako súčasť China Health and Retirement . Longitudinal Study (CHARLS) .

Údaje zahŕňali 16 krvných biomarkerov vrátane hladín cholesterolu a glukózy, pohlavia účastníkov a informácií, ako bol ich krvný tlak, index telesnej hmotnosti a miery funkcie pľúc. Tím potom porovnal chronologický vek jednotlivcov predpovedaný modelom s ich skutočným vekom. Výsledky naznačili rozdiel v priemere takmer 5,7 roka nad alebo pod skutočným vekom účastníka. Ľudom, ktorí mali v anamnéze mŕtvicu, ochorenie pečene a pľúcne ochorenia, model pridal k predpokladanému veku viac ako 18 mesiacov. Tým však našiel iné vplyvy na tempo starnutia. „Ukázalo sa, že psychologické faktory, ako je pocit nešťastia alebo osamelosti, zvyšujú biologický vek o 1,65 roka,“ píšu.

Galkin povedal, že toto číslo je odhad, model predpokladá, že rôzne pocity, ako je beznádej alebo strach, sú na sebe nezávislé, štúdia zdôrazňuje dôležitosť psychologického stavu v tom, ako rýchlo starneme. Tím tiež uvádza, že ľudia, ktorí fajčia, sú podľa predpovedí o 15 mesiacov starší ako ich rovesníci nefajčiari, zatiaľ čo manželstvo znižuje biologický vek približne o sedem mesiacov. Predpokladá sa, že ľudia žijúci vo vidieckych oblastiach budú takmer o päť mesiacov starší ako ich rovesníci v mestách.

Andrew Steptoe, profesor psychológie a epidemiológie na University College London, uviedol, že štúdia je jednou z mnohých v posledných rokoch, ktorá využíva krvné a biometrické údaje na výpočet „biologických hodín starnutia“. Najnovšia práca podľa neho zistila, že depresia, osamelosť a nešťastie sú spojené s pokročilejším biologickým starnutím.

„Výsledky sú zaujímavé a pridávajú  sa k existujúcim dôkazom zo Severnej Ameriky a Európy, že faktory ako stres a nízke sociálno-ekonomické postavenie súvisia so zrýchleným starnutím,“ povedal Steptoe. Je však nepravdepodobné, že izolácia a osamelosť sú skutočne horšími rizikovými faktormi pre zdravie ako fajčenie.

"Výskumníci nesledovali účastníkov, aby ukázali, že ľudia s psychickými problémami v skutočnosti starnú rýchlejšie," povedal. "V budúcnosti bude dôležité zisťovať, či sa tieto predpovede splnia opakovaným testovaním v priebehu niekoľkých rokov."

Súvisiace články

Najčítanejšie