Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
10 spôsobov, ako starnutie ovplyvňuje vaše srdce
Zdielať na

10 spôsobov, ako starnutie ovplyvňuje vaše srdce

Archívna reportáž

Zlomené srdce postihuje najmä ženy.

Pribúdajúce roky nepridávajú na zdraví a ni kondícii nikomu. Ako sa vek podpisuje na vašom srdci?

1/10 Riziko srdcového infarktu stúpa

Ako starnete, vaše riziko infarktu sa zvyšuje. Priemerný vek mužov, ktorí dostanú prvý infarkt, je 65 rokov. U žien je to 72 rokov, ale menopauza – ktorou ženy zvyknú prejsť okolo 50. roku života – znižuje množstvo estrogénu v tele. Estrogén pomáha udržiavať tepny pružné, takže riziko srdcového infarktu u žien stúpne, keď estrogén začne klesať.

2/10  Hmotnosť sa zvyšuje

Keď dosiahnete 50 rokov, váš metabolizmus - proces, ktorý vaše telo používa na rozklad potravy na energiu - sa spomalí o 30%. Pomalší metabolizmus môže sťažiť udržanie si zdravej hmotnosti. To zvyšuje vaše riziko inzulínovej rezistencie, vysokého cholesterolu, vysokého krvného tlaku a obezity – to všetko zvyšuje vaše riziko srdcových chorôb.

3/10  Vaše srdce a cievy tuhnú

Ako vaše tepny starnú, sú tuhšie. Aj srdcový sval tuhne a ťažšie pumpuje krv, najmä počas námahy či cvičenia.

4/10 Krvný tlak stúpa

Aj keď stále nemáte vysoký krvný tlak vo veku 55- 59 rokov, riziko, že ho dostanete, je stále 90%. Vysoký krvný tlak zatvrdzuje a poškodzuje hladkú vnútornú výstelku stien vašich tepien. Zvyšuje tiež riziko, že s avám cievy upchajú.

5/10 Srdcový rytmus sa mení

Nepravidelný srdcový tep - tiež nazývaný fibrilácia predsiení - je hlavnou príčinou mŕtvice u starších dospelých. Môže spôsobiť tvorbu krvnej zrazeniny v srdci. Ak sa zrazenina odtrhne a dostane sa do mozgu, môžete dostať mŕtvicu.

6/10 Horšie spíte

Časť vášho mozgu, ktorá riadi spánkový cyklus, tiež starne: môžete si všimnúť rozdiel v tom, kedy sa cítite unavení, a kedy nie. Starnutie často vedie aj k problémom so spánkom. Zlý spánok môže zvýšiť stuhnutosť vašich tepien a spôsobiť stvrdnutie cholesterolového plaku, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb.

7/10 Hrozí vám syndróm zlomeneného srdca

Syndróm zlomeného srdca, ktorý môže spôsobiť kolaps a smrť, zvyčajne postihuje ženy po veľmi stresujúcej udalosti, ako je smrť milovanej osoby, rozvod alebo traumatická diagnóza či zranenie. Má podobné prejavy ako infarkt. Väčšina ľudí, ktorí ho dostanú, má viac ako 50 rokov.

8/10 Ženy majú vyššie riziko cukrovky 

Keďže estrogén po menopauze prudko klesá,  telo nevyužíva inzulín tak dobre ako predtým. To zvyšuje riziko vzniku cukrovky. V priebehu času môže vysoká hladina cukru v krvi poškodiť krvné cievy a nervy, ktoré ovládajú srdce.

9/10 Krvné cievy sa zužujú

Starnutie je jedným z rizikových faktorov aterosklerózy, čiže kôrnatenia a zužovania tepien. Stáva sa to, keď sa cholesterol, tuky a iné tukové látky známe ako plaky nahromadia na vnútorných stenách tepien. To obmedzuje prietok krvi do vášho srdca.

10/10  Ste citlivejší na soľ

Ako starnete, vaše telo horšie reaguje na príjem soli. Príliš veľa soli môže zvýšiť krvný tlak a viesť k opuchom.

Súvisiace články

Najčítanejšie