Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
13 príznakov, že máte preťaženú pečeň: Ako ju odľahčiť, aby lepšie fungovala?
Zdielať na

13 príznakov, že máte preťaženú pečeň: Ako ju odľahčiť, aby lepšie fungovala?

Archívna reportáž

Tučné jedlá vedú k preťaženiu pečene

Pečeň je náš hlavný detoxikačný orgán. Metabolizuje živiny a poskytuje palivo celému organizmu. Slúži ako zásobáreň vitamínov a reguluje metabolizmus cholesterolu, čistí krv a tvorí žlč. Podieľa sa na tvorbe bielkovín a hormónov a ako hlavný detoxikačný orgán odbúrava okrem toxínov z vonkajšieho prostredia aj toxíny vznikajúce v organizme. Keď ju však preťažíme, ohlási sa nepríjemnými príznakmi.

Pečeň má veľkú regeneračnú schopnosť a aj pri poškodení naďalej pracuje až 80 % jej buniek, aj keď menej efektívne.

Aké sú príznaky preťaženej pečene?

Jedným z prvých príznakov preťaženej pečene je podľa vyjadrenia všeobecnej lekárky MUDr. Diany Baranovej únava. Objaví sa náhle alebo prichádza postupne a dlhodobo. Ak sa cítite často unavený, je vhodné ísť na pečeňové testy. K ďalším príznakom upozorňujúcim, že pečeň nefunguje správne, patria:

  • nevýkonnosť,
  • malátnosť,
  • svalové kŕče,
  • zhoršenie zraku,
  • poruchy rastu a kvality nechtov,
  • poruchy trávenia,
  • kožné problémy,
  • vypadávanie vlasov,
  • zažltnuté očné bielka,
  • povlak na jazyku,
  • pigmentové škvrny.

Zvlášť na pozore by ste sa mali mať, ak pravidelne užívate lieky a konzumujete cukor a potraviny s vysokým obsahom tuku a soli. Pečeni neprospievajú ani konzervačné látky a farbivá. Dlhodobý vplyv toxínov, napríklad z niektorých liekov a zo stravy, môže viesť k zväčšeniu alebo stukovateniu pečene

Čo môžeme pre pečeň urobiť?

Mali by sme konzumovať ľahké jedlá – čerstvú zelenú listovú a horkú zeleninu, ako napríklad artičoky, kel, kôpor, mätu, morské riasy, avokádo, či cibuľu. Z ovocia sú to najmä limetka, čerešne a grapefruit. Vhodné sú tiež ananásový džús, bobuľové ovocie, broskyne, bulgur, citróny, ovsená kaša, fazuľa, kurkuma, orechy, ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v rybách, strukovinách, semenách či obilninách.

Celý jedálniček by sme mali zľahčiť a uprednostniť všetko čerstvé. Okrem už spomínaných jedál, zaraďte do jedálnička aj čerstvé bylinky, pripravujte si čerstvé šťavy zo zeleniny a cez deň pite najmä vodu a horké čaje – púpavový, žihľavový. Môžete pridať aj čakankovú kávu. Odporúča sa konzumovať dusenú zeleninu, zeleninové vývary, polievky a prívarky. Obsahujú veľa minerálnych látok, najmä draslík a horčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie