13 signálov vašej pečene, že je preťažená: Ako ju odľahčiť, aby lepšie fungovala?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Tučné jedlá vedú k preťaženiu pečene
Pečeň je náš hlavný detoxikačný orgán. Metabolizuje živiny a poskytuje palivo celému organizmu. Slúži ako zásobáreň vitamínov a reguluje metabolizmus cholesterolu, čistí krv a tvorí žlč. Podieľa sa na tvorbe bielkovín a hormónov a ako hlavný detoxikačný orgán odbúrava okrem toxínov z vonkajšieho prostredia aj toxíny vznikajúce v organizme. Keď ju však preťažíme, ohlási sa nepríjemnými príznakmi.
Pečeň má veľkú regeneračnú schopnosť a aj pri poškodení naďalej pracuje až 80 % jej buniek, aj keď menej efektívne.
Aké sú príznaky preťaženej pečene?
Jedným z prvých príznakov preťaženej pečene je podľa vyjadrenia všeobecnej lekárky MUDr. Diany Baranovej únava. Objaví sa náhle alebo prichádza postupne a dlhodobo. Ak sa cítite často unavený, je vhodné ísť na pečeňové testy. K ďalším príznakom upozorňujúcim, že pečeň nefunguje správne, patria:
- nevýkonnosť,
- malátnosť,
- svalové kŕče,
- zhoršenie zraku,
- poruchy rastu a kvality nechtov,
- poruchy trávenia,
- kožné problémy,
- vypadávanie vlasov,
- zažltnuté očné bielka,
- povlak na jazyku,
- pigmentové škvrny.
Zvlášť na pozore by ste sa mali mať, ak pravidelne užívate lieky a konzumujete cukor a potraviny s vysokým obsahom tuku a soli. Pečeni neprospievajú ani konzervačné látky a farbivá. Dlhodobý vplyv toxínov, napríklad z niektorých liekov a zo stravy, môže viesť k zväčšeniu alebo stukovateniu pečene
Čo môžeme pre pečeň urobiť?
Mali by sme konzumovať ľahké jedlá – čerstvú zelenú listovú a horkú zeleninu, ako napríklad artičoky, kel, kôpor, mätu, morské riasy, avokádo, či cibuľu. Z ovocia sú to najmä limetka, čerešne a grapefruit. Vhodné sú tiež ananásový džús, bobuľové ovocie, broskyne, bulgur, citróny, ovsená kaša, fazuľa, kurkuma, orechy, ľahko stráviteľné bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v rybách, strukovinách, semenách či obilninách.
Celý jedálniček by sme mali zľahčiť a uprednostniť všetko čerstvé. Okrem už spomínaných jedál, zaraďte do jedálnička aj čerstvé bylinky, pripravujte si čerstvé šťavy zo zeleniny a cez deň pite najmä vodu a horké čaje – púpavový, žihľavový. Môžete pridať aj čakankovú kávu. Odporúča sa konzumovať dusenú zeleninu, zeleninové vývary, polievky a prívarky. Obsahujú veľa minerálnych látok, najmä draslík a horčík.