Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nepodceňujte stukovatenie pečene: Ako ju dáte do pôvodného stavu?
Zdielať na

Nepodceňujte stukovatenie pečene: Ako ju dáte do pôvodného stavu?

Obezita spôsobuje mnohé choroby, aj stukovatenie pečene,

Ešte jednu klobásku, trochu tlačenky a pagáčikov.....Po rokoch takéhoto stravovania naša pečeň volá o pomoc. Pokiaľ však príznaky stukovatenia pečene nie sú rozvinuté, tento orgán sa snaží fungovať, hoci je už poškodený. Ako pečeň ochrániť?

Stukovatenú pečeň lekár väčšinou odhalí len náhodou. Ľudia často túto diagnózu pokladajú za bežný problém pri obezite, ktorý im nerobí vážnejšie ťažkosti. Nie je to však pravda. Ak sa stukovatenie pečene nelieči, môže prejsť až k cirhóze pečene. 

Stukovatenie pečene nebolí a väčšinou sa naň príde len náhodou. Ochorenie tak často zostáva neodhalené. "Príznaky steatózy sú veľakrát nešpecifické, preto toto ochorenie dlho prebieha skryto. Často sa zistí ako vedľajší nález pri vyšetrení iných ťažkostí a zdravotných problémov,“ vysvetľuje  všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

Pri podobných ochoreniach sú veľmi dôležité preventívne prehliadky, ktoré mnohí pacienti stále podceňujú. "Lekár počas prehliadky môže zistiť, že je potrebné ďalšie vyšetrenie pečene. Napríklad ak sa dozvie, že pacient má ochorenie pečene v rodine, zistí jeho škodlivé stravovacie návyky. Často je potrebné pečeň vyšetriť pri obezite, stanovení vysokého BMI, nadmerného obvodu pása a bokov, či vtedy, ak je pri vyšetrení brucha pohmtom a poklepom pečenň zväčšená," hovorí MUDr. Baranová.

Čaká vás ultrasonografia a pečeňové testy

  • Stukovatenie pečene sa zvyčajne zistí ultrazvukovým vyšetrením brucha.
  • Potrebné sú pečeňové testy a ďalšie laboratórne vyšetrenia krvi.
  • Veľmi častým nálezom pri steatóze býva aj porucha metabolizmu tukov, či zvýšenie hodnoty glykémie - cukru nalačno
  • Tieto vyšetrenia nie sú bolestivé ani nepríjemné, netreba sa ich báť

 Čo je stukovatenie pečene?

Označuje sa aj skratkou NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease). Tuk sa zvýšene ukladá v pečeni vo forme drobných kvapôčok vo vnútri pečeňových buniek alebo aj v ich okolí. Ak sa nahromadí v pečeňovej bunke tuk, môže ju znefunkčniť. V tkanive pečene postupne nastávajú nezvratné zmeny, čo vedie k zápalu a fibróze pečeňového tkaniva-to znamená, že pečeňové bunky sú postupne nahrádzané väzivom. Pečeň prestáva fungovať a asi v 25 percentách prípadov vzniká cirhóza. Vtedy môže dôjsť až k zlyhaniu pečene. Dobrou správou je, že poškodzovanie pečene je možné v prvých štádiách zastaviť a dať ju do pôvodného stavu. 

Ako si udržať pečeň v dobrej kondícií?

Lekárka odporúča pestrú a vyváženú stravu  s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny. Dôležitý je aj pravidelný pohyb a potrebné je aj schudnúť. Okrem zdravej stravy a dostatočného pohybu môže pri regenerácii pečene výrazne pomôcť aj užívanie fosfolipidov. "Ak však chceme naštartovať regeneráciu pečene, nemali by sme zabúdať, že mastné jedlá a sladké nápoje by sme mali úplne vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť,“ uvádza MUDr. Diana Baranová

Súvisiace články

Najčítanejšie