Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Parazitológ: Nejedzte v lese neumyté čučoriedky ani jahody! Môžete sa nakaziť pásomnicou líščou
Zdielať na

Parazitológ: Nejedzte v lese neumyté čučoriedky ani jahody! Môžete sa nakaziť pásomnicou líščou

Archívna reportáž

Nekupujte lesné plody v oblastiach, kde je výskyt pásomnice líščej vysoký.

Echinokokóza je veľmi nebezpečné a vážne parazitárne ochorenie pečene a ďalších orgánov, ktoré spôsobuje pásomnica líščia. Na Slovensku sa vyskytuje od roku 2000 a počet prípadov stále rastie. Žiaľ, táto pásomnica dokáže pečeň zasiahnuť tak vážne, že zostáva iba transplantácia. Na začiatku ochorenia sú pritom často neumyté lesné plody, ktoré človek zje nič netušiac niekde v prírode.

Na Slovensku našli parazita Echinococcus multilocularis u líšok hrdzavých v pohraničných oblastiach, neskôr sa zistil výskyt pásomnice líščej až u 70 percent líšok v Žilinskom kraji. Medzi rokmi 2000 – 2010 bolo v Slovenskej republike hlásených 12 prípadov, z toho 4 prípady na strednom Slovensku a 8 na východnom Slovensku.

Ako sa môžete nakaziť?

Človek sa nakazí perorálnou cestou - teda zje vajíčka parazita pri úzkom kontakte s nakazeným zvieraťom. Vajíčka sa často nachádzajú hlavne v truse, na srsti zvierat, ale aj na ich tlame a jazyku. Ďalším spôsobom je konzumácia lesných plodov kontaminovaných fekáliami, najčastejšie chorej líšky. V prírodných ohniskách je nákaza možná aj kontaminovanou vodou. Potraviny môžu byť kontaminované aj druhotne vetrom, vtákmi alebo hmyzom. Najčastejšie ohrození nákazou sú poľovníci lesní robotníci, spracovávatelia koží, farmári, ľudia, ktorí bývajú na okraji lesa, zbierajú lesné plody alebo pestujú plodiny vo svojich záhradkách tam,kde sa vyskytujú líšky, a vlci. Tento parazit sa však nachádza aj u 12 percent pastierskych psov.

Parazitológ profesor František Ondriska zdôrazňuje: "Pre nás vedcov ide na Slovensku  o novú parazitickú nákazu, ktorá sa datuje od roku 1999. Bol som pri pitve líšky v pražskom Štátnom veterninárknom ústave už štyri roky pred tým,no u nás sa echinokokóza nenachádzala až do roku 2000. Museli sme urobiť monitoring výskytu líšok a zistilo sa, že ešte citlivejší na tohto parazita sú pes a mačka, čo je samozrejem ešte nebezpečnejšie. Prvé prípady, ktoré sme zaznamenali, však boli všetky zo severného Slovenska a všetci uvádzali konzumáciu neumytých lesných plodov. Tie vajíčka sú mikroskopické, voľným okom neviditeľné. A keď ich prehltneme, parazit začína rásť a dostáva sa krvnou cestou pečene. Takáto pečeň vyzerá ako napadnutá rakovinou..."

Ako dopadol prípad pacientky, ktorej nález parazita na pečeni vidíte na sprievodnej fotografii, sa dozviete v podcaste od 16 minúty.

Aké sú príznaky echinokokózy?  

Keďže nákaza prebieha pomaly, má inkubačnú dobu 5-15 rokov  a nespôsobuje žiadne ťažkosti, pacienti môžu byť bez príznakov naozaj dlho. Pri podozrení na infekciu E. multilocularis je však dôležitá skorá diagnostika. Potom sa objavia príznaky ako sú zimnice, horúčky, zvracanie  Ochorenie sa u väčšiny pacientov prejaví medzi 50 – 70 rokom a veľmi zriedka u detí. Terapia echinokokózy je zložitá a k vyliečeniu dôjde len pri jej diagnostikovaní už v skorom štádiu alebo po chirurgickom odstránení parazitických lézií, ktoré môžu pripomínať nádorové ochorenie.

Bohužiaľ, infekcia môže skončiť aj úplným zničením pečene a je potrebná transplantácia orgánu. Preto aj prognóza je neurčitá. Pri neliečenom ochorení je 100% úmrtnosť.

Medzi pacientov, ktorí potrebovali transplantáciu pečene, patrí aj Čech Kamil Pacinda, ktorý dostal novú pečeň v pražskom IKEM-e. "Dostal som zimnice, zaľahol som s vysokými horúčkami a zvracal som. Lekár mi urobil krvné testy a zistili, že je to echinokok," opisuje prejavy ochorenia pre facebookovú stránku nemocnice.

Bohužiaľ, jeho pečeň sa už nedala zachrániť. IKEM zverejnil aj fotografiu orgánu napadnutého echinokokózou a varovali pred jedením neumytých a tepelne nespracovaných lesných plodov - čučoriedok, jahôd, ale i húb. Kamil si myslí, že sa nakazil práve touto cestou. 

Čo môžete urobiť, aby ste sa nenakazili? 

  • dôkladné umývajte nazbierané lesné plody, nikdy ich nejedzte priamo z kríku či zo zeme
  • v oblastiach, kde sa pásomnica líščia vyskytuje, úplne vylúčte lesné plody z jedálnička
  • zabráňte kontaktu divých zvierat so záhradami a obydliami, stavaním plotov a ohrád
  • pri manipulácii so srsťou líšky dbajte na dôkladnú hygienu rúk
  • nepite vodu z neznámych prírodných zdrojov
  • zabráňte kontaminácií obydlí a záhrad výlučkami líšok

Súvisiace články