Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zadržiavate vodu? Toto je 8 dôvodov, prečo sa to deje!
Zdielať na

Zadržiavate vodu? Toto je 8 dôvodov, prečo sa to deje!

Archívna reportáž

Piť treba primerane potrebám tela.

Množstvo vody v tele závisí od veku, pohlavia, hmotnosti, zavodnenia organizmu a podielu tukového tkaniva. Všeobecne platí, že čím je človek starší, tým menej vody v tele má. Muži majú vody viac ako ženy a s rastúcim podielom tuku v tele sa podiel vody znižuje. Významné je však nielen množstvo vody v tele, ale aj jej kvalita - obsah iónov a ďalších látok. Preto je riadenie dejov súvisiacich s objemom a kvalitou vody veľmi citlivo riadené a akákoľvek porucha v regulácii môže vážne ohroziť fungovanie niektorých orgánov.

Príjem a výdaj vody je za normálnych okolností v rovnováhe. Počas jedného dňa dochádza k výmene asi 1,5 litra. Vylučovanie prebieha močom, stolicou, potom, ale aj dýchaním, prípadne zvracaním. Najväčší podiel na príjme by mal mať pitný režim. Ten je u každého človeka veľmi individuálny. Závisí na veku, pohlaví, fyzickej aktivite, zdravotnom stave, strave a ďalších faktoroch. Všeobecne sa dá povedať, že by mal byť príjem asi 25 až 40 ml na 1 kg hmotnosti na deň.

Aké sú príčiny zadržiavania vody v tele?

Zle sa stravujete

Nevhodný spôsob stravovania je najčastejšou príčinou zadržiavania vody v tele. Ide predovšetkým o nadmerný príjem soli, cukrov, časté používanie polotovarov, konzumácia hotových jedál a potravín, ktoré obsahujú významné množstvo dochucovacích zložiek, pochutín alebo konzervovaných a inak priemyselne spracovaných potravín. Dôležitý je aj správny pitný režim. Vhodná je predovšetkým čistá voda (najlepšie nesladená a bez bublín), prípadne čaje (odporúča sa v prípade zavodnenia najmä zelený čaj, niektoré bylinné čajové zmesi určené na detoxikáciu, podporu lymfatického systému atď.) alebo riedené ovocné šťavy. Nevhodná je káva a alkohol.

Málo pijete

Nedodržiavanie pitného režimu môže byť prekvapivo tiež jednou z bežných príčin zadržiavania vody. Organizmus nabieha na tzv. úsporný režim (ako je to aj v prípade hladovania) a robí si zásoby vody aj z bežného príjmu tekutín.

Máte nadváhu či obezitu

S nimi sa spájajú metabolické ochorenia (predovšetkým cukrovka 2. typu).

Máte ochorenie pečene, obličiek alebo srdcové choroby.

Zavodnenie býva v týchto prípadoch typicky spojené s určitou oblasťou – napríklad opuch v oblasti brucha môže signalizovať ochorenie pečene, opuchy viečok a tvárí (až po dolné končatiny) obvykle býva príznakom zníženej funkcie obličiek, srdcové ochorenie sa môže prejavovať opuchmi dolných končatín, najmä v oblasti členkov, ktoré sú symetrické.

Užívate niektoré lieky, napríklad hormonálnu antikoncepciu

Hormonálne výkyvy  spôsobujú zadržiavanie vody- napríklad napätie v prsiach alebo opuchy rúk pred menštruáciou, naberanie na váhe a zavodnenie v súvislosti s menopauzou.

Ste tehotná

Zvyšujúci sa objem krvi, nárast hmotnosti, zaťaženie žilného systému dolných končatín – typickými príznakmi v tehotenstve sú opuchy nôh i celkové hromadenie tekutín v závislosti od rastúceho bruška. Nie je to však závažný problém a na zmiernenie ťažkostí väčšinou stačia režimové opatrenia - vyvážený jedálniček, podporné pančuchy, pitný režim a špeciálne cviky na posilnenie žíl nôh.

Máte poruchu lymfatického systému

Lymfatický systém má svoj kolobeh v tele rovnako ako krv. Tekutina, ktorá v ňom prúdi, sa označuje ako lymfa (alebo tiež miazga – lymfatický systém) a je čisto priehľadná. Prechádza lymfatickými cievami a prestupuje špeciálnymi „filtrami“, ktoré sú známe ako lymfatické uzliny. Zaisťuje očistu - odvod odpadových látok (zvyšky liekov, chemické látky z priemyselne spracovaných potravín, toxické látky, nadbytok hormónov, tukové bunky, ale aj baktérie). Jej správna cirkulácia je preto pochopiteľne pre telo veľmi dôležitá. Ak dôjde k spomaleniu prietoku, alebo dokonca k úplnému zastaveniu, začne sa tekutina hromadiť. Varovným signálom môžu byť „obyčajné“ opuchy nôh v lete, pocit nafúknutia, kŕče alebo celulitída. Čím dlhšie sa problém ignoruje, tým horšie sa potom stav lieči, Dôležitá je preto liečba vo forme lymfodrenáží, upravenie jedálnička a dodržiavanie pitného režim.

Zaťažujete nadmerne svoj žilový systém - dlhé sedenie, státie v práci a podobne

Aby sa mohla krv vracať smerom od nôh späť k srdcu, sú potrebné špeciálne mechanizmy. Tým najvýznamnejším je tzv. žilová pumpa – svaly v okolí žíl podporujú tok krvi proti gravitačnej sile smerom nahor a jej návratu späť bránia žilové chlopne. Pri častom sedení alebo státí sa tento mechanizmus spomalí a  tekutina preniká mimo cievy, vznikajú opuchy a dokonca až bolestivé zápaly. Tomuto ochoreniu sa hovorí chronická žilová nedostatočnosť a okrem opuchov sa prejavuje kŕčovými žilami, bolestivosťou a nepokojom dolných končatín. Na jeho rozvoji sa podieľajú aj vrodené dedičné dispozície a vek, nevhodný životný štýl- nedostatok pohybu, zlé stravovanie, fajčenie a podobne.

Súvisiace články

Najčítanejšie