Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Už je to tu zase: Ako odstrániť vši?
Zdielať na
Zdravie a rodina

Už je to tu zase: Ako odstrániť vši?

Archívna reportáž

O vlasy sa treba starať celoročne, u detí, aj u dospeslých

Blíži sa sezóna čiapok a blízkosti detí v šatniach a telocvičniach. Každé dieťa, ktoré sa pohybuje v detskom kolektíve, sa skôr či neskôr stretne s výskytom vší a mnoho rodičov musí riešiť, ako sa ich zbaviť. Tento cudzopasný, zhruba 3 mm veľký hmyz, napáda pokožku hlavy, kde niekoľkokrát denne saje ľudskú krv.

Ako sa voš detská vyvíja? 

Samička vši detskej (pediculus capitis) žije maximálne mesiac, počas ktorého nakladie až 50 vajíčok (hníd). Z hnidy, ktorú voš nalepí na vlasy, sa počas 7-10 dní vyliahne nymfa, ktorá sa vyvíja ďalších 8 dní a stane sa z nej dospelá voš. Pokiaľ voš nenájde svojho hostiteľa, zhruba po 18 hodinách stráca schopnosť sania krvi.

Aké sú príznaky?

Napadnutie vošou detskou sa označuje ako pedikulóza- sprevádza ju silné svrbenie pokožky a súčasne dermatitída (zápal kože). Na vlasoch sú jasne viditeľné prilepené vajíčka a môžeme v nich vidieť pri porkočilých stavoch aj samotný hmyz. Pridružená môže byť aj zvýšená teplota, zväčšenie lymfatických uzlín, vypadávanie vlasov či alergická reakcia na jej trus.

Vši je možné odstrániť mechanicky vyčesávaním, čo je veľmi časovo náročné. Predtým sa tento parazit hubil aj petrolejom, ktorý však môže spôsobiť veľké podráždenie pokožky až jej spáleniny. Postupne sa ustúpilo aj od používania rôznych insekticídov (napr. prípravky s permethrinom), pretože na ne voš detská získala rezistenciu a je voči týmto preparátom odolná.

Ako sa zbaviť vší?

  • Najlepšie, ako sa zbaviť tohto hmyzu je metóda založená na fyzikálnom princípe - to znamená, že voš za pomoci šampónu či roztoku skrátka udusíme. Môžeme na to využiť aj obyčajný kuchynský olej, do ktorého je možné primiešať aj trochu francovky, ale vhodnejšie sú akékoľvek voľnopredajné prípravky určené na odstraňovanie vší, ktoré zakúpite v každej lekárni. Väčšina z nich obsahuje aj rôzne oleje (prírodné či silikónové), glycerín a prídavky s repelentným účinkom väčšinou rastlinného pôvodu (najčastejšie výťažok z čajovníka - Tea tree oil, výťažok z rozmarínu, mäty...), ktoré znižujú prípadné ďalšie napadnutie.
  • Jednotlivé preparáty sú buď vo forme spreja, šampónu alebo roztoku, ktorý sa nechá vo vlasoch určitú dobu pôsobiť a potom sa zmyje iným šampónom priloženým v balení, prípadne sa sám priamo stane šampónom pri kontakte s vodou. Vždy sa postupuje podľa návodu v určitom balení
  • Kúru je nutné vždy zopakovať a to ideálne po týždni, pretože za 8 dní dospieva nymfa (vývojové štádium vši, na ktoré odvšivovacie prípravky nepôsobia). K dôslednému zakončeniu odvšivovania patrí aj mechanické odstraňovanie hníd, nymf a mŕtvych vší z vlasov vyčesávaním všiváčikom, či manuálne za pomoci nechtov. To robíme najlepšie každý deň pri dennom svetle.
  • Modernou metódou odvšivovania je použitie elektrického odvšivovacieho hrebeňa, ktorý zabíja dospelých jedincov aj vajíčka miernym elektrickým napätím. Nevýhodou je jeho vyššia obstarávacia cena a mierny diskomfort pri použití priamo pri pokožke hlavy, aj keď výrobca uvádza, že výboje nie sú vôbec cítiť.

Ako predísť zavšivaveniu? 

Ako preventívne opatrenie na opätovné napadnutie pokožky hlavy všami sa odporúča vyprať posteľnú bielizeň a pokrývky hlavy pri vyšších teplotách, v detských kolektívoch a rodinách nepoužívať spoločné hrebene.

V medziobdobí nie je potrebné dieťa izolovať od kolektívu, vhodné je však predovšetkým dievčatám dlhšie vlasy upnúť k hlave. U chlapcov je možné riešiť výskyt všetkej ostrihaním vlasov na dĺžku menej ako 2 cm a tento stav udržiavať po dobu minimálne 1 mesiaca.

Neúspech odvšivenia býva spôsobený nesprávnou aplikáciou prípravku, väčšinou kratším pôsobením ako býva uvedené v návode, zlým mechanickým odstránením hníd všiváčikom, nevykonaním opätovnej kúry po danej dobe, či opätovným napadnutím všami od iných detí.

Vlasy najlepšie každý deň kontrolujeme a vši sa snažíme zlikvidovať. Prípadný výskyt ihneď oznámime v danom detskom kolektíve – nie je sa za čo hanbiť, dieťa najpravdepodobnejšie práve tam prišlo k nákaze.

V lekárňach môžeme tiež zakúpiť spreje s preventívnym účinkom predchádzajúcim opätovnému napadnutiu všami,alebo aj napadnutiu vôbec, býva odporúčaný aj samotný tea tree oil (olej z čajovníka lekárskeho), ktorý sa aplikuje za uši. Dlhé vlasy je vhodné nosiť v gumičke alebo spletené do vrkoča,pre vši je tak väčší problém sa do nich dostať.

Súvisiace články

Najčítanejšie