Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Všetko o chlamýdiách: Zákerná infekcia ohrozuje pohlavné orgány, pľúca i oči
Zdielať na

Všetko o chlamýdiách: Zákerná infekcia ohrozuje pohlavné orgány, pľúca i oči

Archívna reportáž

Chlamýdie sú zákernou infekciou

Chlamýdie sú mikroskopické parazity. Svojou veľkosťou sa podobajú vírusom, ale najčastejšie ich zaraďujú medzi baktérie. Zaujímavosťou je, že oproti klasickým baktériám žijú a rozmnožujú sa vo vnútri buniek tela. Chlamýdie prežívajú v bunke aj celé roky, "spia" a čakajú, kým sa organizmus oslabí, aby spôsobili infekciu. Chlamýdie sa vtedy rozmnožia, bunka sa rozpadne a "vyvrhne" chlamýdie do okolia.

Chlamýdiové infekcie vedia byť zákerné, pretože majú veľmi podobné príznaky s ostatnými infekciami. Ich diagnostika býva ťažká a ich počet narastá. Väčšina ľudí si myslí, že tieto infekcie sú spojené predovšetkým s pohlavným stykom a následnou nákazou, ale v súčasnosti prevažujú najmä infekcie dýchacích ciest, očí, prípadne dochádza k následnému postihnutiu iných orgánov. 

Existuje mnoho druhov chlamýdií. Významné druhy napádajúce človeka sú Chlamydia trachomatis a Chlamydia pneumoniae. Chlamydia psittaci napáda predovšetkým zvieratá, ale môže sa preniesť na človeka.

Ako sa chlamýdie prenášajú?

  • Nechránený pohlavný styk – prenáša sa predovšetkým Chlamydia trachomatis. Táto infekcia zaberá prvé miesto v pohlavne prenosných chorobách. 
  • Kvapôčková infekcia – bránami vstupu infekcie sú vtedy sliznice úst a nosohltana alebo očná spojivka. K prenosu môže dôjsť dotykom, prsknutím, rozprávaním a priamym kontaktom. Nezriedka sa dá nakaziť cez rôzne predmety – uteráky, použitá posteľná bielizeň, spoločné sprchy vo verejných bazénoch, znížená hygiena v domácnostiach, jedlo alebo dokonca aj hmyz.
  • Nakaziť sa môže aj novorodenec počas pôrodu, ak je matka infekčná.
  • Existujú aj prípady, keď sa nakazili oční lekári pri vyšetrovaní infikovaných pacientov.
  • Chlamydia psittaci sa prenáša kontaminovaným trusom (kone, kozy, ovce, ošípané, mačky, atď.), perím (vtáky) alebo kontaminovaným prachom.

Sex s následkami – postihnutie urogenitálneho ústrojenstva

Pôvodcom tohto ochorenia je iba Chlamydia trachomatis. K nakazeniu dochádza nechráneným pohlavným, análnym aj orálnym stykom s nakazeným človekom. Najviac ohrozenou skupinou sú ľudia vo veku 15 – 30 rokov. Táto infekcia je najčastejšou príčinou neplodnosti mužov aj žien. Inkubačná lehota je 1 – 3 týždne. Rizikové faktory sú nedodržiavanie zásad bezpečného sexu a udržiavanie sexuálneho kontaktu s viacerými partnermi. Vo väčšine prípadov prebieha infekcia bezpríznakovo. U viac ako 90 % žien s postihnutím močovej trubice sa infekcia neprejaví. 75 % žien a asi 50 % mužov s postihnutím pohlavného ústrojenstva sú tiež bez príznakov ochorenia. Pokiaľ sa predsa len niektoré symptómy prejavia, sú u mužov a žien odlišné.

MUŽI – u mužov sa chlamýdiová infekcia prejavuje zápalom močovej trubice. Až takmer polovica všetkých zápalov močovej trubice u mužov je spôsobená práve chlamýdiami. Pokiaľ sa infekcia prejaví, prvými príznakmi sú pálenie a bolestivosť pri močení, niekedy sa môže vyskytnúť vodnatý výtok z močovej trubice. Príznaky sa podobajú ľahkej forme kvapavky, preto lekári často liečia v prvom rade kvapavku. Ak je liečba neúspešná, vyšetrujú aj možnú prítomnosť chlamýdií. Inkubačná lehota je 10 – 20 dní. Ak sa infekcia nelieči včas, rozširuje sa z močových ciest do prostaty a následne cez semenovody k semenníkom a nadsemenníkom. Môže vzniknúť dokonca aj zápal konečníka. Zápal je veľmi bolestivý a môže vyústiť až do neplodnosti.

ŽENY – sliznica pošvy u žien je proti chlamýdiám odolná, preto infekcia zasahuje krčok maternice. Prejavy väčšinou nie sú nijako výrazné, a preto ženy svoj zdravotný stav často podcenia. Predovšetkým sa vyskytuje výtok (neurčitý, hlienovitý až hnisavý), bolestivosť pri pohlavnom styku, krvácanie v priebehu cyklu a rovnako ako u mužov svrbenie a pálenie pri močení. Postihnuté môžu byť aj vonkajšie pohlavné orgány výskytom pľuzgierikov. U žien postihujú chlamýdiové infekcie väčšinou zároveň krčok maternice aj močovú trubicu. Ak sa infekcia včas nezačne liečiť, postupuje infekcia cez maternicu na vajcovody a na vaječníky. Takéto postihnutie sa označuje ako hlboký panvový zápal, ktorý sa prejavuje silnou bolesťou v podbrušku, zvýšenou teplotou, poruchami menštruačného cyklu. Komplikáciami neliečenej infekcie sú neplodnosť, ktorej výskyt je častejší ako u mužov, možné mimomaternicové tehotenstvo, potrat alebo predčasný pôrod. Infekcia krčka maternice môže byť jedným z faktorov pre vznik rakoviny.

V niektorých prípadoch môže nakazená žena pri pôrode nakaziť novorodenca. Vstupnou bránou sú predovšetkým spojivky očí a nosohltan. V 40 % prípadov ochorejú novorodenci pár týždňov po pôrode chlamýdiovým zápalom spojiviek a u 10 % z nich sa po dvoch alebo viac týždňoch rozvinie novorodenecký zápal pľúc, ktorý môže byť až smrteľný.

Pľúcne chlamýdie – keď kašlete a kašlete 

Najčastejším pôvodcom chlamýdiovej infekcie dýchacieho aparátu je Chlamydia pneumoniae. Počet ochorení v priebehu posledných rokov neustále stúpa. Inkubačná doba je tu pomerne dlhá (3 – 4 týždne) a po jej uplynutí nastupujú príznaky veľmi pozvoľna. Často spočiatku vyzerajú ako bežné chrípkové ochorenie alebo infekcia horných či dolných dýchacích ciest. V priebehu cca 1 až 4 týždňov dochádza k postihnutiu horných dýchacích ciest (nádcha, zápal nosohltana, zápal prínosových dutín, prípadne zápal stredného ucha) a potom nasledujú symptómy zápalu priedušiek alebo zápalu pľúc.

Hlavným znakom je  dráždivý kašeľ, u viac ako 50 % pacientov sa objaví bolesť hlavy, slabosť a únava, potenie alebo zvýšená teplota. Horúčka sa vyskytuje málokedy. Problémy pretrvávajú celé týždne po začiatku ochorenia. Niektorí ľudia nemusia mať žiadne príznaky alebo len mierne a stávajú sa tak prenášačmi. Chlamýdie sú schopné prežívať v organizme niekoľko rokov alebo aj celoživotne. Majú schopnosť šíriť sa do ďalších orgánov a následne potom môže dochádzať k opakovaným infekciám.

Pozor, ak sa vám často vracajú rovnaké ťažkosti (angíny, škrabanie v krku, zápaly dutín, dráždivý kašeľ, únava, atď.) pravdepodobne ide o chlamýdiovú infekciu. Až 80 % ľudí má v sebe prítomné chlamýdie.

Zriedkavé formy – ako z hororu

Trachóm a venerický lymphogranulóm - v súčasnosti sú to u nás "exotické ochorenia", ktoré sa v našich podmienkach už nevyskytujú. Vzhľadom na množstvo cestovateľov do rôznych krajín tu však isté riziko stále je.

Trachóm je následok chronickej očnej infekcie. Pokiaľ sa infekcia často opakuje, dochádza k zjazveniu spojivky a následnej slepote. Choroba sa stále vyskytuje v rozvojových oblastiach trópov a subtrópov, kde sú zdrojom nákazy predovšetkým malé deti.

Venerický lymphogranulóm sa u nás od začiatku 90. rokov už nevyskytuje, ale nemožno vylúčiť "import" z iných krajín. Je to veľmi infekčné ochorenie prenosné sexuálnym stykom, ktoré sa prejavuje malým, nebolestivým „uzlíkom“ na genitáliách. Infekcia vyzerá desivo: zápal cestuje do lymfatických uzlín v okolí genitálií, kde dochádza k zhnisaniu. Zhnisané dutiny často praskajú a vytvárajú fistule, z ktorých uniká sfarbený sekrét. Okrem tohto postihnutia lymfatických uzlín mávajú ľudia aj horúčku, zimnicu, pociťujú bolesti svalov a kĺbov, trpia nechutenstvom.

Ako sa môže chlamýdiová infekcia skomplikovať?

  • Pokiaľ infekcia nie je zistená včas alebo vôbec, infekcia sa šíri ďalej po tele a napáda ďalšie orgány. Môže vzniknúť zápal kĺbov, ktorý postihuje kĺby nôh (kolená, členky). Ochorenie vzniká v intervale 3 až 4 týždne po infekcii a jeho priebeh môže byť niekedy prudký.
  • Neskorá liečba infekcie dýchacích ciest môže vyústiť do astmy alebo chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Možné je, že sa podieľa aj na vzniku rakoviny pľúc.
  • Rovnako sa možno stretnúť s infekčným zápalom spojiviek, ktorý môže vyústiť až do slepoty.
  • Smutným prípadom komplikácií je neplodnosť u mužov i žien.
  • Zriedkavo sa objaví akútny zápal srdcovej svaloviny, zápal mozgových blán. Niekedy môže dokonca vypuknúť autoimunitné ochorenie ako napríklad roztrúsená skleróza, postihnutie štítnej žľazy, chronický únavový syndróm, ktoré infekcia spustí.

Ako sa chlamýdie diagnostikujú? 

Prítomnosť chlamýdií najčastejšie riešia špecialisti (gynekológ, urológ, pľúcny lekár), ku ktorým ľudia prichádzajú so symptómami infekcie. V posledných rokoch zaznamenala diagnostika veľký pokrok. V prvom rade odoberie lekár vzorku zo sliznice, kde sa predpokladá výskyt chlamýdií. Ako biologický materiál na testovanie slúži výter z nosohltana, vzorky z priedušiek a pľúcnych mechúrikov získané lavážou („výplachom“), stery z močovej trubice a pošvy, odbery zo spojovkového vaku. Vyšetrovať možno aj moč, krv, prípadne ejakulát.

Existujú dve metódy na zistenie prítomnosti baktérií. V prípade priamej metódy sa dokazuje priamo prítomnosť chlamýdie. Odobraná vzorka sa prenesie na vhodné médium a zašle sa na testovanie do laboratória. Pri nepriamej metóde sa zisťuje prítomnosť špecifických protilátok. 

Liečba chlamýdiovej infekcie

Na preliečenie sa používa dostatočne dlhá antibiotická liečba (2 až 3 týždne v prípade akútnej infekcie, až 8 týždňov pri chronickej infekcii), ktorú vždy vedie lekár. 

Ak sú postihnuté genitálie, treba preliečiť oboch (všetkých) sexuálnych partnerov. Je však potrebné mať na pamäti, že chlamýdie nie sú baktérie (aj keď sú k nim radené), preto nemusí byť antibiotická liečba vždy účinná a môže trvať niekoľko mesiacov aj celé roky. Súčasťou je aj liečba liekmi proti bolesti, antimykotikami a liekmi na podporu imunity. Ako podpornú liečbu je možné užívať súčasne s antibiotikami aj enzymatické preparáty, ktoré podľa štúdií účinnosť antibiotickej liečby zvyšujú. 

Ako sa dá chrániť?

  • Používanie ochrany pri sexuálnom styku,
  • dodržiavanie hygieny,
  • u starších ľudí je dôležité kontrolovať chronické ochorenia (diabetes, vysoký krvný tlak), ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vypuknutí chlamýdiovej infekcie,
  • posilňovanie imunitného systému správnou životosprávou, dostatkom tekutín, prípadne vhodnými doplnkami stravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie