Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ste žena a trápi vás akné, nadmerné ochlpenie aj vypadávanie vlasov? Možno máte syndróm polycystických vaječníkov
Zdielať na

Ste žena a trápi vás akné, nadmerné ochlpenie aj vypadávanie vlasov? Možno máte syndróm polycystických vaječníkov

Archívna reportáž

PCOS je najčastejšou príčinou neplodnosti u žien.

Pokožka môže byť často zkadlom toho, čo sa deje vo vašom tele. U žien so syndrómom polycystických ovárií (PCOS) to môže znamenať akné, vypadávanie vlasov, nadmerný rast ochlpenia na tvári alebo tele, tmavé škvrny na koži alebo akúkoľvek kombináciu týchto problémov.

Čo je PCOS?

Problémy s pokožkou a vlasmi sú najčastejšími vonkajšími prejavmi syndrómu polycystických ovárií a často sú práve tieto príznaky dôvodom na vyhľadanie lekárskej starostlivosti. Medzi znaky PCOS však patria aj menštruačné nepravidelnosti, polycystické vaječníky (keď sa vo vaječníkoch vyvinú viaceré malé folikuly a pravidelne neuvoľňujú vajíčka), obezita a inzulínová rezistencia (keď bunky nereagujú dobre na inzulín).

Príčina PCOS nie je úplne objasnená, ale vedecké dôkazy poukazujú na hormonálnu nerovnováhu, konkrétne prebytok testosterónu a inzulínovú rezistenciu. PCOS je najčastejšou príčinou neplodnosti u žien. Hormonálna nerovnováha pri PCOS totiž narúša proces ovulácie a tehotenstvo bez ovulácie nie je možné.Nie každá žena s PCOS má rovnaké príznaky a symptómy. Aj preto môže byť náročné tento syndróm diagnostikovať.

Ako zistíte, či máte PCOS?

Neexistuje žiadny špecifický test , ktorý by sa dal použiť na diagnostiku PCOS, takže je potrebné  dôkladné vyšetrenie vrátane laboratórnych  a zobrazovacích testov. Laboratórne testy zvyčajne zahŕňajú meranie hladín rôznych hormónov. Zobrazovacie testy môžu zahŕňať ultrazvuk vaječníkov. 

Aké sú kožné prejavy PCOS?

Akné súvisiace s PCOS sa často objavuje na spodnej časti tváre, vrátane čeľuste, brady a hornej časti krku. Ženy s PCOS si môžu všimnúť, že lézie akné sú hlbšie, väčšie a pomalšie sa hoja. Akné pri PCOS sa zvyčajne zhoršuje v období menštruácie. Dermatológovia často odporúčajú používať perorálne antikoncepčné pilulky alebo lieky nazývané spironolaktón na liečbu tohto typu akné. Tieto lieky, ak sa používajú u žien, ktorí nemajú žiadne kontraindikácie, môžu veľmi pomôcť pri odstraňovaní akné.

Hirzutizmus alebo nadmerný rast ochlpenia na miestach, kde chĺpky zvyčajne chýbajú alebo rastú  minimálne, je ďalším kožným príznakom PCOS. Bežné oblasti hirsutizmu zahŕňajú bradu, krk, brucho, hrudník alebo chrbát. Na pokožke hlavy je však vidieť plešivenie alebo rednutie vlasov. Oba tieto problémy s vlasmi sú spôsobené nadbytkom testosterónu.

Príležitostne sa  u žien s PCOS môže objaviť ďalšie kožné ochorenie nazývané acanthosis nigricans, čo sú tmavé oblasti kože, zvyčajne v kožných záhyboch, ako je krk a podpazušie. Tento typ ochorenia kože je tiež spojený s inzulínovou rezistenciou a môže byť spôsobený stimuláciou kožných buniek inzulínom, čo spôsobuje ich rýchlešie odumieranie.

Aké sú možnosti liečby?

Hoci neexistuje žiadny liek na PCOS, existuje veľa možností liečby na zvládnutie rôznych symptómov tohto syndrómu. Plánovanie liečby závisí od toho, či žen v krátkej dobe plánuje tehotenstvo. Ak sa snažíte otehotnieť, je potrebné vyhnúť sa niektorým liekom.

Súvisiace články

Najčítanejšie