Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vedci tvrdia: Pravidelné očkovanie proti chrípke znižuje riziko Alzheimera
Zdielať na

Vedci tvrdia: Pravidelné očkovanie proti chrípke znižuje riziko Alzheimera

Archívna reportáž

Vedci sa stále pokúšajú nájsť liek na demenciu.

U starších ľudí môže každoročné očkovanie proti chrípke znamenať viac ako len ochranu pred chrípkou. Podľa vedcov môže tiež znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Vo veľkej štúdii očkovaných a neočkovaných dospelých vo veku 65 rokov a starších bola u tých, ktorí dostali aspoň jednu vakcínu proti chrípke, menšia pravdepodobnosť, že dostanú Alzheimerovu chorobu v priebehu 4 rokov ako ich neočkovaní rovesníci. 

Sila ochranného účinku sa zvyšovala s počtom rokov, počas ktorých sa osoba každoročne zaočkovala proti chrípke, takže miera rozvoja Alzheimerovej choroby bola najnižšia u ľudí, ktorí boli pravidelne každý rok očkovaní proti chrípke.

"Infekcia chrípky môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, najmä u dospelých vo veku 65 rokov a starších," hovorí Avram Bukhbinder, MD, z UTHealth v Houstone. 

"Zistenia našej štúdie – že očkovanie proti vírusu chrípky môže tiež znížiť riziko Alzheimerovej demencie aspoň na niekoľko rokov – dopĺňajú už aj tak presvedčivé dôvody, prečo sa so svojím lekárom porozprávať o každoročnom očkovaní proti chrípke,“ 

"Táto štúdia "naznačuje, že očkovanie proti chrípke môže byť cenné pre udržanie kognitívnych schopností a pamäti, keď starneme. V súčasnosti je to v súvislosti s COVID-19 ešte relevantnejšie," dodáva Heather Snyder, PhD z Alzheimerovej asociácie.

Funguje očkovanie proti demencii?

Vedci z Houstonu porovnávali riziko Alzheimerovej choroby u približne 935 000 dospelých očkovaných proti chrípke a podobného počtu neočkovaných dospelých vo veku 65 rokov a starších. V priebehu 4 rokov dostalo Alzheimerovu chorobu asi 5 % dospelých očkovaných proti chrípke v porovnaní s približne 9 % dospelých, ktorí neboli očkovaní. Riziko vzniku Alzheimerovej choroby bolo v očkovanej skupine o 40 % nižšie.

Zjavný ochranný účinok na demenciu nemusí byť špecifický pre vakcínu proti chrípke. Predchádzajúce štúdie zistili spojitosť medzi inými očkovaniami dospelých – vrátane očkovania proti tetanu, detskej obrne, herpesu a zápalu pľúc – a nižšie riziko demencie.

A keďže od zavedenia vakcíny COVID-19 ubehne viac času, bude stáť za to preskúmať, či existuje podobná súvislosť medzi očkovaním proti COVID-19 a nižším rizikom Alzheimerovej choroby, tvrdia vedci. Doktorka Snyder varuje, že je "príliš skoro povedať, či samotná vakcína proti chrípke môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby. Na pochopenie biologických mechanizmov za výsledkami tejto štúdie je potrebný ďalší výskum."

"Napríklad je možné, že ľudia, ktorí sa dávajú zaočkovať, sa lepšie starajú o svoje zdravie aj inými spôsobmi a tieto veci prispievajú k nižšiemu riziku Alzheimerovej choroby a iných demencií," hovorí Snyder.

Súvisiace články

Najčítanejšie